Bramborový salát s vege tuňákem

16.12.2022

II VEGAN II
Pokud Vás už nebaví jíst stále ten stejný vánoční bramborový salát dokolečka dokola, nebo jen rádi experimentujete či chcete okouzlit návštěvu, vyzkoušejte tento bramborový salát s vegan tuňákem. Je to v podstatě taková úplná novinka, protože společnost Garden Gourmet, která vyrábí veganského tuňáka "VUŇÁK", přišla s tímto produktem na český trh v květnu 2022. A ihned poté co jsem ho ochutnala, jsem se do něj zamilovala. V minulosti jsem tuňáka milovala a tento produkt ho téměř na 100% nahrazuje jak chuťově tak i vzhledově. A jak už mě znáte, tak já ráda experimentuji a zkouším nové věci. Řekla jsem si, že je opravdu škoda z takto skvělého produktu nevymyslet recept a proč ne rovnou další variantu zajímavého veganského vánočního bramborového salátu. Jen si představte tu chuť tuňáka, s jemně uzenou a kyselkavou chutí, kde se sem tam zakousnete do sladké kukuřice a to vše je spojeno čerstvým koprem. Mňammm.... letos ty vánoce budou opravdu lahodné a to nejen pro vegany a vegetariány :))


Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 620 g brambor na salát
  • 140 g vegan tuňáka
  • 60 g vegan majonéza
  • 60 g červené cibule
  • 80 g zakysané vegan smetany
  • 25 g čerstvého kopru
  • 165 g sterilované kukuřice
  • 4 - 5 polévkových lžic citrónové šťávy
  • 3 polévkové lžíce nálevu z kukuřice
  • 1,5 polévkové lžíce uzené soli
  • 2 čajové lžičky hrubozrnné hořčice
  • Pepř dle chuti
  • 100 g syrové mrkve
  • 3 polévkové lžíce jablečného octa
  • 1/2 polévkové lžíce cukru
  • 1,5 polévkové lžíce uzené soli
  • 300 - 500 ml vody dle velikosti hrnce
  • Špetka soli
Bramborový salát s vege tuňákem
Bramborový salát s vege tuňákem

POSTUP :

Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Mrkev rozkrojíme na cca 4 větší kusy, vložíme do rendlíku, zalijeme vodou tak, aby byla mrkev ponořena, přidáme sůl, cukr a ocet a vaříme do poloměkka. Brambory a mrkev necháme vychladnout. Brambory jsou však lepší uvařené již den předem.

Nyní oloupeme uvařené brambory a vezmeme si dvě mísy. Jedna mísa bude větší a do té budeme dělat salát. Přes kolečko protlačíme brambory, přidáme k nim na jemno nakrájenou červenou cibuli, uvařenou mrkev nakrájenou na kostky, kukuřici, tuňáka, kopr nasekaný na jemno a dáme stranou.

Ta druhá mísa bude menší a v té si rozmačkáme za pomoci vidličky 100 g uvařených brambor, přidáme do ní šťávu ze sterilované kukuřice, majonézu, zakysanou smetanu, citrónovou šťávu, hořčici, uzenou sůl a vše důkladně promícháme. Tuto vzniklou směs vložíme do velké mísy, opepříme a vše spojíme dohromady.

V tuto chvíli můžeme doladit popřípadě solí, ale výsledná chuť má být příjemně nakyslá a uzená. Chceme získat svěží uzenou chuť. Necháme alespoň 1 hodinku stát v lednici.

Můžete servírovat s opraženým tofu, tofu řízkem.....

Přeji dobrou chuť