Polévky

 

U nás doma milujeme polévky a to převážně v chladném období. Většinou je jíme v podstatě jako hlavní jídlo. Nikdy nemáme polévky před hlavním chodem. Proto jsou veškeré moje recepty na polévky dost hutné aby nás dostatečně zasytily. Dále se snažím aby byly i vyvážené a obsahovali jak vlákninu, zdravé tuky, tak i bílkoviny. A tato bramboračka je...
Co tak vím a vyzkoumala jsem, tak lidé jí opravdu velké množství druhů polévek na vánoce. Taková ta česká klasika pro mě je rybí a bílá zabijačková polévka s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Dalšími polévkami, které jsou jsou takovou českou klasikou jsou hrachovka, zelňačka, houbová a kapustnica. Já jsem naše sváteční vánoční menu poskládala...
Jak určitě dobře víte tak i zelná polévka patří mezi ty vánoční. A pokud si ji chcete uvařit ve veganské verzi i s tou parádní chutí maďarské zauzené klobásy, máte možnost. A to především díky společnosti Good Nature s.r.o., která začala vyrábět veganské klobásy a salámy. Jedním z jejich produktů je veganská maďarská pikantní klobása, kterou do...
Vegetariánem jsem už opravdu dlouho a opravdu dlouho jsem hledala a zkoušela uvařit veganské knedlíčky do polévky. Takovou tu variantu knedlíčkové vánoční polévky. Až letos se mi povedlo najít opravdu takovou tu správnou chuť, konzistenci i složení. Tyto knedlíčky nepřipomínají typické masové knedlíčky ani barvou ani chutí. Ba naopak, po vložení do...
Tato polévka z brokolice a kapusty je nadupaná nálož vitamínů, minerálů a samozřejmě neuvěřitelných chutí. Přesně to co hledáte, potřebujete a Vaše tělo po tom v zimě touží. Teplá, hustá polévka, která Vás v zimě zahřeje, zasytí. Díky brokolici obsahuje velké množství vitamínů jako jsou A,B,C, K a E. Dále vyniká obsahem vápníku, železa, hořčíku,...
Znám spousty lidí, kteří nemají rádi dýňové polévky. A také znám spousty lidí, které jsem přesvědčila o tom, že tomu tak nemusí být. Krásným příkladem, je tato dýňovo batátová polévka. Jemnou chuť dýně, batátů a cizrny podtrhne zauzená chuť přidaného koření od značky PÖDÖR a celý tzv. wow zážitek z této jednoduché polévky, plné vlákniny, vitamínů,...
Květákový krém s čočkou a kukuřicí. Co dodat? Za mě kombinace tří výborných surovin, které jsou u nás v domácnosti a samozřejmě na jídelním stole často. Květák je méně výrazný a proto se skvěle hodí ke sladké kukuřici. Jejich chutě se nebijí a společně s červenou čočkou dodají polévce příjemnou chuť, jemnou krémovou konzistenci, ale i nádhernou...
Patizon prostě patří k podzimu... má velice jemnou chuť a proto se dobře hodí k výraznějším surovinám. Upřímně, jsem nedávno měla tu čest ochutnat shitake pesto od společnosti Živina. Jakmile jsem ho okusila, věděla jsem, že v kombinaci s kořenovou zeleninou a patizonem bude naprosto famózní. Celou polévku dotáhne a příjemně dochutí. Shitake pesto...
Milujete krémové polévky plné zajímavých kombinací chutí? Nebo jste milovníci bílého chřestu a nevíte co z něho uvařit? Tak už dál nehledejte a rovnou se vrhněte na tento recept. Slibuji Vám, že se Vám tato polévka dostane pod kůži, okouzlí Vaše chuťové pohárky a dlouho na ni budete vzpomínat. Má krémovou konzistenci a to i bez smetany. Lehkou chuť...
Není nic lepšího než sytá horká polévka. V sychravých a zimních dnech, když chodíme na dlouhé procházky do přírody, si neumím představit po návratu domů nic jiného, než si dát horkou a sytou polévku. Polévku, které mám plný hrnec a já nemusím absolutně nic dělat, jen si ji ohřát, vychutnat si její chuť a nechat dojít všechny benefity procházky....
Jste milovníci sváteční svíčkové? Tak se u tohoto receptu zastavte. Chuť této jemné polévky ji velice napodobuje. Její jemná zeleninová konzistence se rozpouští v ústech, má příjemně nakyslou chuť po citrónové šťávě. Je snadná a rychlá na přípravu a zvládne ji uvařit i ten nejméně šikovný člověk v kuchyni. Prostě a jednoduše: Patříte-li mezi...
Krémové polévky jsou u nás doma TOP, ale ti co mě sledují, tak to moc dobře ví. Krásně zahřejí v chladném počasí, dodají Vám živiny a tak jako každé dobré jídlo, pohladí i chuťové pohárky. Když jsem připravovala tento recept a už jen ladila kombinace a chutě, tak mi moje kamarádka na tuto polévku řekla : Kukuřičná krémová polévka? To...
Krémové polévky jsou naprosto skvělá záležitost. V podstatě se dají připravit z čehokoliv. A u nás doma je milujeme. Vždy když začíná podzim, okamžitě přesedlám na krémové polévky a využívám k tomu sezónní potraviny. Takové polévky nás nejen pěkně zahřejí, ale i zasytí a dodají také potřebné živiny. Takovým symbolem podzimu jsou dýně a kombinací a...
Všichni kdo mě znáte, tak moc dobře víte, že moje nejoblíbenější kuchyně je indická. Miluji jejich koření, kombinace chutí, konzistence jídel bez použití mouky, čerstvost koriandru, chilli papriček a citrónové či limetkové šťávy. Takže když v kuchyni experimentuji, vždy se to točí kolem koření, které je typické pro tuto zemi. Dostala jsem velké...
Venku už je nádherně slunečno a už si určitě všichni chceme odpočinout po té dlouhé zimě. Odhodit vrstvy oblečení i odlehčit jídla. Polévky patří klasicky do chladného počasí, ale tato svěží chřestová polévka plná zeleniny a samozřejmě skvělého domácího zeleninového vývaru, bezpochyby patří k jaru. Je to takový ekvivalent jarní polévky. A věřte, že...
Špenátovou polévku si nemusíme vařit pouze na Velikonoce. Tato listová zelenina je bohatá na vitamíny skupiny B a vitamín C. Také obsahuje řadu minerálů jako je hořčík, draslík, vápník a železo. I když zrovna toho železa určitě ne takové legendárně obří množství, jako se uvádělo dříve. :) Nicméně nevím jak vy, ale já jsem příběhy Pepka námořníka...
Tato polévka je svojí chutí opravdu zajímavá. Kombinace droždí a růžičkové kapusty je prostě kouzelná a zvláště do chladného počasí je ideální volbou. A pokud byste nad receptem z takovýchto ingrediencí snad váhali, tak zde je pár zajímavostí o kouzelném droždí. Droždí obsahuje velké množství vitamínu B, který pozitivně ovlivňuje činnost krevní a...
V zimě se vše zpomaluje, ulehá do tzv. zimního spánku a i naše tělo i mysl by měli zpomalit. Tělo by se mělo fyzicky šetřit a měli bychom jíst teplá jídla, převážně zeleninové polévky, které nás zahřejí, jsou výživné a snadno stravitelné. Bohužel v dnešní uspěchané době to moc nejde. Udělejme našemu tělu radost a uvařme si skvělou zimní...
Potřebujete uvařit rychlé a teplé jídlo, které bude plnohodnotné? Tak sáhněte po tomto receptu. Žlutý hrách zajistí obsah bílkovin, celer zase vlákninu, lněný olej zdravé tuky a vysoký podíl omega - 3 mastných kyselin. Zahřeje Vás a potěší chuťové pohárky díky kombinaci oříškové chuti lněných semínek s hrachem a celerem. Hmmm ... mňam.
Druhů cuket máme několik. K nejvíce pěstovaným a konzumovaným patří druhy s různými odstíny zelené barvy slupky, světlými skvrnami a žluté. V tomto receptu jsem použila žlutou cuketu. Chuťově se nijak neliší od klasické zelené cukety. Jde jen o barevný kontrast s červenou čočkou. Cuketa je hodně oblíbená zelenina a pro hubnutí úplně ideální. Má...