Mrkvovo pomerančová polévka s červenou čočkou
Tato kombinace surovin je jednoduše skvostná. Skvěle si pohraje s Vaší myslí i chuťovými pohárky. Když zkombinujete mrkev, zázvor, kari, citrusy a kokosové mléko, získáváte neodolatelnou kombinaci chutí. A když k tomu přidáte sezamový olej a koriandr, Vaše chuťové pohárky se Vám roztančí radostí a Vaše mysl zažije ohňostroj. Tak moc jsou tyto kombinace kouzelné a tato polévka je toho důkazem. Samozřejmě, že krom neodolatelného kouzla tato polévka obsahuje i vitamíny, minerály, vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Dochucovadla volte opět v té nejlepší kvalitě. A to nejen kvůli jejich samotnému složení, ale i kvůli chuti. Například takový kvalitní sezamový olej je opravdu poklad. Je bohatý převážně na vitamín E, ale obsahuje také B1, B3, B6 a vitamín A. Co se týče minerálních látek, tak zde můžeme zmínit hořčík, vápník, draslík, zinek, železo či fosfor. No a ze zajímavostí je dobré zmínit třeba to, že pomáhá vyživit krev, povzbudit plodnost (zejména co se kvality spermatu týče). Měli by ho konzumovat např. lidé nadměrně se potící, hyperaktivní, se sklonem k vysokému tlaku, srdečním onemocněním a mozkovým příhodám. Takže opět si můžete uvařit doma nadupanou polévku plnou vitamínů, minerálů a s neodolatelnou chutí, která Vás jednoduše pohltí.
SUROVINY :
- 400 g mrkve
- 70 g červené čočky
- 2 ks pomerančů
- 90 g cibule
- 13 g zázvoru
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 150 g kokosového mléka
- 40 g petržele
- 1,5 čajové lžičky citrónové soli od PÖDÖR
- 2,5 čajové lžičky kari
- 1,3 litru vody
- Limetková šťáva dle chuti
- Sůl dle chuti
- Bílý pepř dle chuti
Na mungo fazolky :
- 90 g mungo fazolí
- Sůl dle chuti
- 1-2 čajové lžičky lněného oleje od PÖDÖR
Na ozdobu :
- Kokosové mléko
- Červený pepř
- Koriandr / petrželová nať
POSTUP :
Cibuli nakrájenou na kostky společně s olejem smažíme pod poklicí cca 8 minut. Mezitím si nachystáme zázvor, který nastrouháme najemno a očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky. Jakmile máme cibulku hotovou, přidáme zázvor a necháme ho rozvonět. Poté přidáme kořenovou zeleninu a za občasného míchání smažíme pod poklicí cca 10 - 15 minut. Zelenina se nesmí připálit, ale musí krásně pustit šťávu. Jakmile máme nachystaný poctivý základ, přisypeme červenou čočku, veškeré koření a zalijeme vodou.
Vaříme do změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme pomerančovou šťávu (tu přidáváme postupně) a kokosové mléko. Vše necháme spojit. Poté jen doladíme chuť pepřem, solí a pár kapkami limetkové šťávy.
Mezitím co se vaří polévka, si v jemně osolené vodě uvaříme mungo fazole. Musí být uvařené na zkus, tak dávejte pozor, snadno se rozvaří. Poté je scedíme a ochladíme studenou vodou. Přendáme do misky, přidáme sůl, lněný olej a dáme stranou.
Hotovou polévku můžeme servírovat a dozdobit uvařenými fazolemi, nasekaným koriandrem, zbytkem kokosového mléka a rozdrceným červeným pepřem a já Vám přeji dobrou chuť.