Chřestovo květáková polévka s pestem
Milujete krémové polévky plné zajímavých kombinací chutí? Nebo jste milovníci bílého chřestu a nevíte co z něho uvařit? Tak už dál nehledejte a rovnou se vrhněte na tento recept. Slibuji Vám, že se Vám tato polévka dostane pod kůži, okouzlí Vaše chuťové pohárky a dlouho na ni budete vzpomínat. Má krémovou konzistenci a to i bez smetany. Lehkou chuť kombinace bílého chřestu a květáku podtrhne výrazná chuť muškátového oříšku a svěží citrónová šťáva. Vše je doladěno k dokonalosti opečenými kousky zeleniny s muškátovým květem a jemným mandlovo parmezánovým pestem. Když vše společně vložíte do úst, tyto kombinace se spojí v jeden okouzlující zážitek. Polévka je opravdu skvělá a nebudu Vám lhát, je jemně náročná. Ani tak ne na přípravu, ale spíše časově. I přesto si myslím, že by se měla objevit na Vašich stolech alespoň jedenkrát za sezónu bílého chřestu. V receptu uvádím i množství surovin na výrobu pesta. Toto množství Vám vyjde i na jiný recept. Použijete ho třeba do salátů nebo k těstovinám :)
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 500 g bílého chřestu
- 300 g květáku
- 80 g spodní části pórku
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 500 ml vývaru z chřestu
- 400 ml vody / zeleninového vývaru
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
- Špetka citrónové šťávy
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobu :
- 100 g květáku
- Špičky chřestu
- Špetka muškátového květu
- Rostlinný olej
- Petrželové pesto s parmazánem a mandlemi
Pesto :
- 60 g mandlí
- 120 g olivového oleje
- 35 g parmazánu
- 60 g petrželové nati
- 7 g česneku
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Jako první si oloupeme bílý chřest a odlomíme tvrdé konce. Ty nevyhazujeme, budeme z nich dělat vývar. Zbytek chřestu nakrájíme na libovolné kousky a budeme ho blanšírovat ve vroucí osolené vodě cca 2 minuty. Jakmile je chřest hotový, ihned ho vložíme do studené vody a do stejné vody kde se chřest vařil, vložíme 100 g květáku. Ten uvaříme tak, aby byl na zkus, poté květák vytáhneme, opět do stejné vody vložíme oloupané tvrdé konce chřestu a necháme vařit cca 20 minut. Tento chřest vyhodíme a vývar si necháme do polévky.
Během vaření si můžeme vyrobit pesto. Já si ho vždy dělám ve větším množství a používám ho nejen na vaření, ale i na chleba. Všechny suroviny rozmixujeme do hladka a poté přidáme najemno nastrouhaný parmazán. Nyní si můžeme dát péct květák a špičky chřestu do trouby rozehřáté na 200°C do zezlátnutí nebo květák opéct na pánvičce s trochou oleje. Poté přidáme muškátový květ a zamícháme.
Nyní se vrhneme na samotnou polévku. Na oleji opražíme pórek nakrájený na libovolné kousky, poté přidáme květák, taktéž nakrájený na libovolné kousky. Pár minut společně restujeme. Zalijeme vývarem z chřestu a vodou, přidáme sůl, muškátový oříšek, pepř a vaříme do změknutí.
Jakmile je zelenina měkká, přidáme blanšírovaný chřest a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém.
Doladíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Servírujeme ozdobeno opraženým květákem, špičkami chřestu a pestem. A já Vám přeji dobrou chuť