Smažené, pečené, vařené... 

Tak tento květák v pikantním těstíčku je naprosto lahodné a cool jídlo. Jakože vypadá opravdu skvěle při servírování...Věřím, že když kouknete na fotky, tak s tímto výrokem budete souhlasit. Navíc celý recept je v duchu jara. Svěží, čerstvé chutě i suroviny. Přiznám se, že obalování květáku je jemně zdlouhavá část, hlavně pokud jste, stejně jako...
Tak tento brokolicový nákyp prostě musíte zkusit. Ta kouzelná kombinace jemně připravené brokolice, s uzeným najemno nakrájeným tofu a to celé schované ve slaném těstíčku je kouzelná. Když si k tomu přidáte pažitkové pesto nebo pesto z medvědího česneku, toto jídlo pozvednete ještě víc. Jen si to zkuste představit. Už jako malá jsem milovala...
Výroba domácího seitanu není vůbec složitá. Pokud chcete dosáhnout té nejlepší chuti, bude vždy zapotřebí si na jeho výrobu nebo spíše na naložení najít více času. Samotná výroba trvá cca 1 - 2 hodinky, ale pro jeho samotnou výslednou chuť je důležité domácí seitan naložit alespoň na 24 hodin. Ať už budete dělat jakýkoliv recept, je vždy lepší...
Bramborové placky patří k velmi vděčným a jednoduchým pokrmům, které byly oblíbené již v minulém století. Velice častým, levným jídlem našich babiček a prababiček, které se dalo připravovat jak na slano, tak i na sladko, například s povidly. Já jsem si dovolila toto vícegenerační jídlo vzít a udělat z něho veganský, troufnu si i říct i lehce...
Dýně je kouzelná potravina. Tak kouzelná, že ji můžete použít i do mé snad nejvíce oblíbené kuchyně a tou je, jak už určitě všichni víte, indická kuchyně. A proč? Jednoduše, dýně se nádherně hodí ke koření a surovinám, které jsou pro tuto nádhernou zemi typické. Jako je chilli paprička, zázvor, kurkuma, koriandr, kardamom, kokosové mléko atd........
Jakmile začne sezóna patizonu, je tento recept úplně první na seznamu. Miluji ho nejen pro jeho jednoduchost, chuť, ale i pro jeho nádherný vzhled. Tento druh servírovaní patizonu je podle mého názoru opravdu sexy. A ten kdo mě sleduje, moc dobře ví, že neustále dokolečka opakuji, že je důležité vnímat jídlo nejen podle vůně, chuťových pohárků, ale...
Sendvič v bulce nebo v bagetě ve mě evokuje pohodové street food. Takové to jídlo, které Vás plně zasytí, pohladí Vaše chuťové pohárky a můžete si ho dát o polední pauze na lavičce obklopeni slunečními paprsky. Naprosto pohodové, letní, ale klidně i podzimní jídlo, které Vám udělá radost. Vám nebo i Vašim blízkým. Jednoduše no stres ...Co mě...
Snadné, rychlé, veganské jídlo, ve kterém můžete klidně zamaskovat brambory, které Vám zůstaly z předchozího dne. Tento recept je tak univerzální, že ho v podstatě celý můžete pojmout jako tzv. záchranářské jídlo nebo jídlo co dům dá. Pokud nemáte doma kadeřávek, nevadí. Dejte místo něho něco jiného. A tak v podstatě můžete nakládat s celým...
Plnohodnotné, chuťově naprosto vyvážené, exotické a dva v jednom. Toto a samozřejmě víc mohu říct o tomto jídle. Fazolovo batátové krokety. Je to něco mezi bramborovými kroketami a falafelem. Ale chuťově Vás to zavede na okraj Indie. Ucítíte jemnou kari směs s rajčaty a citrónovou šťávou, to vše podtrhnuto čerstvou chutí koriandru. V dýňovém pyré...
Na mém blogu můžete najít už jeden recept na veganský burger, který je opravdu dlouhý a nebudu Vám lhát, je opravdu náročnější na přípravu. No, ale protože opravdu miluji svého partnera a on zase miluje street food, převážně burgery, vymazlila jsem další recept na veganský burger. Tento recept už není tak náročný a troufnu si říct, že je i snadný...
Jestliže mě sledujete, tak víte, že moc nekupuji polotovary. A v podstatě i veganské mleté maso je polotovar. U mě je to trochu složitější. Není to ani tak moc kvůli složení, ale jsou určité potraviny, které mi příliš připomínají maso a já se přes to nemohu přenést. V naší domácnosti je takovým velkým a hlavním milovníkem těchto potravin můj...
Aloo gobi neboli květák a brambory. Jedno z dalších skvělých a velice chutných indických jídel. A samozřejmě jak jinak než v podání mnou upraveného receptu tak, aby vyhovoval mým chutím a mému stylu stravování. Navíc jsem tento recept obohatila o bílkovinu a tou je cizrna, která se hodí do receptu nejen chuťově, ale celé jídlo také pozvedne z...
Když jsem přestala jíst maso, tak mi některá jídla opravdu chyběla. Například kung-pao. Vím, že hlavní gró kung-paa je kuřecí maso zprudka opečené ve wok pánvi tak, aby uvnitř bylo šťavnaté. To přesně z robi masa udělat nelze. Ale ty ostatní chutě můžeme již vytvořit snadno a mě osobně na tomto jídle chutná i ta kombinace opražených arašídů,...
Tortilly jsou opravdu známé jídlo, kdo by je také neznal, že? Jsou velice snadné a rychlé na přípravu a dají se udělat na tisíce stylů a chutí. A možná proto jsou velice oblíbené jak u dospělých, tak i u teenagerů a dětí. Obzvlášť v dnešní uspěchané době se snažíme ušetřit čas, ale nechceme ho šetřit úplně na úkor naší...
Bílé tofu je naprosto skvělá potravina. Nejen, že obsahuje cca 14 g bílkovin na 100 g, ale má také vlastnost, že do sebe přebírá chutě. Takže s ním v kuchyni můžete doslova kouzlit. Použít ho můžete jak do sladkých tak i do slaných receptů. Pokud chcete vědět více o tofu, koukněte se na tento článek " Tofu - vše o něm a jak s ním naložit? "...
Určitě moc dobře víte, že jíst luštěniny je velice zdravé a prospěšné pro naše tělo. Hnědá čočka je velmi dobře známá a také opravdu zdravá. Obsahuje velké množství bílkovin, dále také vlákninu, vitamín B, železo a spousty dalších vitamínů a minerálů. Je typická pro naši českou kuchyni a lidé jsou zvyklí ji používat buď klasickým způsobem na kyselo...
Tento recept je velkou měrou inspirován mojí snad nejoblíbenější kuchyní a zemí. A to je, jak snad už všichni víte, Indie. Těstíčko je inspirováno receptem na zeleninové pakory. Použila jsem zde jiné mouky, ale chuť a vůně zůstává a to díky indickému koření jako je kari, koriandr a kardamom. Nesmíme samozřejmě zapomenout na česnek, chilli a zázvor....
Na podzim nám začíná sezóna cuket a různých druhů dýní. Já mám toto období velice ráda a strašně ráda zkouším nové recepty z cuket, dýní i patizonu. Nejčastěji dělám plněný zapečený patizon, poté guláš a když máme chuť na trochu klasiky a trochu hřešení, tak se vrhnu na tento recept. V podstatě je to smažený patizon v trojobalu, ale...
Upřímně, burger není moje nejoblíbenější jídlo. Hlavním milovníkem tohoto jídla je moje úžasná polovička a všechny tyto recepty vznikají pro něho. Možná i proto mi tak dlouho trvá najít tu správnou konzistenci a chuť. Je tedy pravdou, že jsem docela náročná a na sebe tvrdá, ale i tak mi streetfood trvá nejdéle. Vymazlit ty správné kombinace, které...
U nás doma milujeme indickou kuchyni. V podstatě bychom ji mohli jíst každý den a celý den. Milujeme ty výrazné chutě, ostrost a tu vůni použitého koření, která vám rozvoní celou kuchyni. Mohli jste si již všimnout, že používám velice výrazné koření a ve velkém množství používám koření, které je velice typické pro indickou kuchyni i v jiných mých...
Trochu té tzv. klasiky na nedělní oběd neuškodí. Vždycky když začne sezóna nových brambor, mám neuvěřitelnou chuť si je uvařit s čerstvou petrželovou natí a s nějakým smaženým kouskem. To jsou ty zvyklosti z dětství. Když jsem totiž byla malá, téměř pokaždé se k prvním novým bramborám udělal smažený řízek a okurkový salát. No a já si to pokaždé...
Tato dobrota je pro milovníky sladkých obědů, máku nebo jahod. Já osobně moc sladké obědy nemusím, ale tuto naprosto lahodnou záležitost si jednou za čas udělat musím. Mák doma milujeme, takže diskutovat o makových knedlíčcích je úplně zbytečné. Navíc jsou tyto knedlíčky udělané z tofu, takže nemusíte řešit bílkoviny. A když k tomu přidáte...
Černá čočka Beluga je opravdu výborná potravina. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Navíc je to naprosto úžasná luštěnina, která obsahuje ze všech luštěnin nejvíce železa, je dobře stravitelná a nenadýmá. A pokud jste blázni do indické kuchyně stejně jako my u nás doma tak musíte tento recept vyzkoušet. Je vhodný nejen...
Zajímalo by mně jestli existuje někdo kdo nemá rád smažené, obalované jídlo. Obzvláště když je Česká republika proslulá velkou konzumací smaženého sýra :)). Tento recept je právě pro milovníky takovýchto jídel jako dělaný. Těstíčko je bezlepkové, takže si na něm mohou pochutnat i celiaci. Já mám chřest raději v čerstvé a svěží podobě, ale na chřest...