Mexický veganský burger
Na mém blogu můžete najít už jeden recept na veganský burger, který je opravdu dlouhý a nebudu Vám lhát, je opravdu náročnější na přípravu. No, ale protože opravdu miluji svého partnera a on zase miluje street food, převážně burgery, vymazlila jsem další recept na veganský burger. Tento recept už není tak náročný a troufnu si říct, že je i snadný a rychlý na přípravu. Stačí jen nasekat, rozmixovat, rozmačkat, nakrájet, smíchat a seskládat. To zní fajn ne? A hlavně je tento recept pro lidi, kteří mají rádi zajímavá a chutná jídla. Jen si to zkuste představit. V nadýchané, na povrchu křupavé bulce se schovává téměř identická rostlinná, chuťově vyvážená varianta mletého masa, které se snoubí se svěží avokádovo limetkovou salsou, s chilli majonézou a veškeré tyto chutě podtrhne jemně nahořklá rukola. Jakmile okusíte, Vaše chuťové pohárky se ocitnou na horské dráze chutí.
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 4 ks hamburgerových bulek
Avokádový základ :
- 2 ks avokáda
- 50 g červené cibule
- 150 g rajčete
- 6 – 8 g čerstvého koriandru
- 1 ks červené chilli papričky
- 1 ks limetky
- 2 – 3 čajové lžičky avokádového oleje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Vegan maso :
- 240 g sterilovaných červených fazolí
- 200 g veganského mletého masa Nature's Promise
- 35 g mletého lněné semínka
- 1 čajová lžička balzamica
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na dokončení :
- 4 hrsti rukoly
- 150 g mražené kukuřice
- Chilli majonéza
POSTUP :
Jako první si vyrobíme veganské maso. Do mixéru vložíme slité a propláchnuté fazole, mleté maso, balsamico a mixujeme na hladko. Poté přidáme sůl, pepř a lněná semínka a opět rozmixujeme. Hotovou směs přendáme do misky a vložíme cca na 30 minut do lednice.
Poté rozehřejeme troubu na 190°C, plech si vyložíme pečicí fólií. Masovou směs si rozdělíme na 4 kusy a za pomocí navlhčených a naolejovaných rukou vytvoříme hamburgery, dle velikosti pořízené bulky. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut. Poté troubu vypneme a necháme je v troubě ještě dalších cca 5 minut.
Mezitím si na malé kostečky nakrájíme cibuli, chilli, rajče bez semínek a vložíme do misky. Přidáme nasekaný koriandr. Avokádo vydlabeme, nakrájíme na menší kousky, pokapeme limetkou a v jiné misce rozmačkáme najemno. Přidáme olej, nakrájenou zeleninu a vše doladíme solí, pepřem a limetkou.
Do rendlíku si vložíme rozmraženou kukuřici a na malém množství oleje osmažíme do zlatavé barvy.
Jakmile máme vše hotové, můžeme servírovat. Na spodní část bulky dáme avokádový základ, na to opraženou kukuřici, burger, chilli majonézu, rukolu a přiklopíme druhou částí bulky.
A já Vám přeji dobrou chuť