O mně

Kdo jsem

Ahoj, jmenuji se Kristýna a vítám Vás na mém blogu. Jsem dlouholetou vegetariánkou, vášnivou kuchařkou a nadšenou fotografkou. I když ani jedno z toho nemám vystudováno. Mojí velkou vášní je vymýšlení zdravých, chutných i snadných receptů. Peču, vařím, klíčím, fermentuji a užívám si veškeré chutě, které nabízí naše příroda. Ráda předávám inspiraci, nové nápady na vaření a ukazuji ostatním jiné stravovací návyky.


Ráda bych Vám ukázala svobodu v jídle, ten krásný pocit, který dosáhnete vlastním vařením. Příroda je všude kolem nás, je kouzelná a my ji můžeme s úctou a nesobeckým přístupem využít sami pro sebe a své milované. 


S velkou radostí v srdci vymýšlím recepty, kombinuji jídla z různých surovin a ty dobroty si i sama fotím. Vždy se snažím vybírat z lokálních surovin, potravin od místních farmářů, sousedů nebo z toho co nám doma vyroste.

BOHOKRISTYNA
BOHOKRISTYNA


Moje recepty nejsou určeny jen pro vegetariány, ale také pro ty, kteří chtějí udělat nějakou změnu ve svém životě. Změnu, která jim může ukázat jak žít šťastnější a plnohodnotnější život více v souladu s přírodou. Pro ty, co chtějí být na sebe hrdí a udělat něco i pro naši planetu.

A proč Boho Kristýna?

Boho je zkratka pro bohém - a to je osoba žijící odlišným a netradičním způsobem života, většinou značně neuspořádaným. A to není vše. Vždy jsem si dělala věci po svém, nikoho jsem neposlouchala a jak vždy říkávali moji rodiče "jsem prostě drzá jak opice a ve světě se neztratím". S věkem se to trochu mění a já tvrdím, že už drzá nejsem :)) . Každopádně tak nějak vypadá i moje filozofie a kuchyně. Nemám ráda škatulky a nikdy jsem se do žádné neřadila. Vlastně ani nejsem 100% vegetarián ani 100% vegan. Jsem něco mezi tím, mám to prostě všechno po svém :)) 

No a teď něco o tom jak je to nyní a jak to bylo předtím

Dnes jsem, co se týče jídla, svobodný člověk. Jsem štíhlá, plná energie a chuti do života. Vlny přejídání a také nepřekonatelné záchvaty různých chutí mě již opustily. Nemám žádné zdravotní komplikace a jsem na sebe hrdá, že zbytečně nepojídám utrápená zvířata a že se ze všech sil snažím žít více v souladu s přírodou. Nemusím řešit žádné diety, nepolykám žádné prášky a je pravdou, že jsem se nikdy necítila lépe. A to vše jen díky stravě, která mému tělu vyhovuje. Je to převážně rostlinná strava. Moje tělo je v dobré kondici, cítí se lehce a s tím je pak spojena i spokojená psychika .

A bylo to tak vždycky?

Samozřejmě, že ne. Před dvaceti lety jsem se z ničeho nic rozhodla, že nebudu jíst maso. No a co vám budu povídat. Byla to naprostá katastrofa. Nejen tím, že jsem holka z vesnice a tak u nás probíhaly neustálé zabíjačky a kde potom tedy hlavními surovinami na našem talíři bylo vždy maso, klobásy, uzené, prejt, králíci atd. Navíc v té době nebylo k dispozici ani mnoho informací o tom co jíst mimo masitou stravu a čím co nahrazovat. Jediná náhražka masa v našem místním obchodě byl sojový granulát a sojové kostky. Vůbec jsem neveděla kolik bílkovin mají třeba luštěniny a jaké další benefity nesou i další obyčejné suroviny, které je možno najít v každém běžném obchodě. Navíc mi ta jídla, která jsem si vařila, vůbec nechutnala a já se opravdu nutila je sníst.


Moje nevědomost mě dovedla do zdravotních problémů. Začaly mi padat vlasy, měla jsem je polámané. Nehty se mi taktéž neustále lámaly. Přibírala jsem na váze, byla jsem bledá a neustále unavená a protivná. Po pár letech jsem začala trpět na migrény. Vůbec jsem neměla tušení co za tím vším asi může být a proč se mi to vše děje.


Moje zdravotní problémy mě nakonec začaly velice omezovat. Přestala jsem mít chuť do života. Trávila jsem dlouhé časové úseky ležením v posteli v úplné apatii a v podstatě vše, co jsem měla dříve ráda, mě už nezajímalo. Navíc mě velice omezovaly i moje záchvaty migrén, které se neustále stupňovaly a já je ve výsledku měla i čtyři dny v týdnu. Tak jsem začala pojídat velké množství léků a různých nesmyslných a drahých doplňků. Žádná velká změna ale nenastala.


A co teď s tím?

Řekla jsem dost a začala jsem si vyhledávat, nejen na internetu, různé články, studie a veškeré zajímavé inormace o vegetariánství a veganství. Moc jich však tehdy nebylo. A to mě donutilo se zamyslet nad tím, jak to bylo dříve např. u mé babičky. Jak je možné, že ona na nic takového netrpěla a přeci jen jedli doma maso jednou za 14 dní.

Začala jsem si zjišťovat co za látky obsahují např. luštěniny, špaldové mouky, ovesné vločky, zelenina i ovoce a jak tyto látky působí v našem těle. Co nám přináší a k čemu slouží. A jak už to tak bývá, když se začnete o něco zajímat, otevřou se Vám další a další dveře. Začala jsem se více zajímat o velkochovy, rybolov, ekologii atd. O vše co se děje kolem nás. Nasledovala jsem různé dokumenty a přečetla různé knihy a odborné články, které mi více otevřely oči.  

Jídlo není jenom radost, je to i lék pro naše tělo i mysl a pro mě i filozofie

A tak vlastně začala vznikat Boho Kristýna aniž bych o tom věděla. Veškeré získané informace jsem zkoušela sama na sobě.

Takže už více jak 10 let trávím veškerý volný čas v kuchyni, kde experimentuji s chutěmi a surovinami. Tam jsem se postupem času sama sobě stávala tzv. pokusným králíkem vždy, když jsem koštovala a vyhodnocovala svá nově připravená jídla a jejich účinky na mé tělo a mysl.

Několik let jsem pracovala v gastronomii a i zde jsem nasbírala zajímavé informace a vychytávky od odborníků. Nejenom na způsoby vaření české a zahraniční kuchyně, ale také co se k čemu hodí. Jednoduše hledám inspiraci všude kolem sebe.

Díky všem těmto nabraným znalostem nyní netrpím hlady, nemám neustále se měnící chutě, mám štíhlou postavu a jsem opravdu spokojená sama se sebou. Umím si uvařit plnohodnotné a navíc i velice chutné jídlo. Nejen z běžně dostupných surovin ale i z již poměrně specializovaných ( např. tofu, tempeh, robi, různé sojové alternativy ). Ne tedy, že by i takovéto suroviny nebyly v dnešní době již také všude možně dostupné :))


Mojí filozofií je ...

Že by svět neměl být rozdělen na masožravce a nebo na vegany. Naopak by se tyto dvě skupiny měly dát dohromady a udělat velký kompromis.

Nemusíme totiž jíst maso 3x denně nebo každý den a nebo vůbec. Je dobré naučit se jíst také luštěniny, čerstvé ovoce, zeleninu, ovesné vločky i celozrnné mouky. Dopřát si zdravé mlsání bez rafinovaného cukru, bílé mouky a hromady tuku jako je např. palmový a palmojádrový olej. Odnaučit se jíst velké množství polotovarů a snížit zbytečně velkou spotřebu dovezených potravin.

Neříkám, že já jsem v tomto 100%. To není nikdo a ani nic. Někdy podlehnu časovému presu a uděláme si doma na večeři něco nezdravého nebo si koupíme exotické ovoce, či jiné suroviny, které k nám letí či plují z velké dálky. Chci tím říct, že když je to jednou za nějaký čas, tak to tolik neuškodí. Navíc bychom měli mít zdravý a rozumný vztah ke zvířatům, k přírodě a všemu kolem nás. Přestat podporovat velkochovy, velkovýlovy ryb, plenění půdy a hlavně zabíjení zvířat jen tak pro radost nebo pro jednu část jejich těla. Naučit se jíst s mírou a nic nepřehánět.

A proto moje recepty nejsou určeny pouze pro vegetariány a vegany, ale také pro lidi, kteří sportují nebo pro maminky, které mají doma puberťáky a ti odmítají jíst maso nebo pro lidi, kteří se cítí unaveně a chtějí jíst kvalitněji a zdravěji. Také mohou pomoci nějakému mladému člověku, který se právě teď rozhodl nejíst maso nebo ho jen omezit.

Jídla jsou to většinou jednoduchá, někdy si však v kuchyni s nějakým z jídel i pohraju. Vždy jsou take několikrát vyzkoušena na partnerovi, kamarádech a někdy i na ostatních členech rodiny, kteří jsou masožravci :))


Na závěr...

Vím jak jsem se sama před lety cítila když jsem měnila své stravovací návyky a vím, že kolem nás je velké množství lidí, kteří řeší ohledně stravy stejný nebo podobný problém. I spoustu mých kamarádů již ochutnalo moje jídla a dezerty a vždy jim velice chutnaly a cítili se po nich dobře.

Proto jsem si řekla, že si vytvořím blog a bude to taková nejen mini kuchařka, ale i sbírka informací a rad pro všechny lidi, kteří chtějí udělat nějakou změnu v životě nebo ji již udělali.

Zároveň chci poděkovat za to, že jste dočetli až sem a také za Vaši přítomnost tady na mém blogu, za všechny lajky i za všechna sdílení, která jste kdy udělali či ještě uděláte. Budu velice ráda, když se i Vy podělíte se mnou o své recepty na dobroty, nápady a vychytávky . Ráda se přiučím něčemu novému a jsem vděčná za všechny cenné rady.

Přeji Vám zábavné vaření a krásně strávené chvíle se svými milovanými u výborného jídla :))

Boho Kristýna