Hlavní jídla

 

Dýně je kouzelná potravina. Tak kouzelná, že ji můžete použít i do mé snad nejvíce oblíbené kuchyně a tou je, jak už určitě všichni víte, indická kuchyně. A proč? Jednoduše, dýně se nádherně hodí ke koření a surovinám, které jsou pro tuto nádhernou zemi typické. Jako je chilli paprička, zázvor, kurkuma, koriandr, kardamom, kokosové mléko atd........
Na mém blogu můžete najít už jeden recept na veganský burger, který je opravdu dlouhý a nebudu Vám lhát, je opravdu náročnější na přípravu. No, ale protože opravdu miluji svého partnera a on zase miluje street food, převážně burgery, vymazlila jsem další recept na veganský burger. Tento recept už není tak náročný a troufnu si říct, že je i snadný...
Není nic lepšího než domácí noky. A pokud si hlídáte přísun bílkovin, tak není nic lepšího než domácí tofu noky. Určitě jste tofu noky na mém blogu už viděli, akorát že jejich sladkou verzi. Toto je skoro obdobný recept, jen jsem do základního těsta přidala medvědí česnek, pažitku a černou sůl. A teď si zkuste představit tu kombinaci chutí, kde...
Někdy je zapotřebí vymyslet a uvařit rychlý, zdravý oběd. A podle mě těstoviny se zeleninovou omáčkou mezi takový oběd patří. I když je v receptu sýr a smetana, stále je to zdravé jídlo. A proč? V první řadě díky malému množství smetany a taky díky použití sójové smetany. Je jemná, není tak tučná, dodává nadýchanou strukturu pokrmu, je bohatá na...
Brokolice je opravdu velice kouzelná zelenina, převážně pro vegany. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů jako jsou například vitamíny skupiny B, vitamín C a K. Co vegany každopádně nejvíce zajímá, jsou minerální látky jako je draslík, hořčík, železo a hlavně vápník. Toho vegani ve stravě moc nemají a měli by se na něj určitě soustředit a hledat...
Jestliže mě sledujete, tak víte, že moc nekupuji polotovary. A v podstatě i veganské mleté maso je polotovar. U mě je to trochu složitější. Není to ani tak moc kvůli složení, ale jsou určité potraviny, které mi příliš připomínají maso a já se přes to nemohu přenést. V naší domácnosti je takovým velkým a hlavním milovníkem těchto potravin můj...
Aloo gobi neboli květák a brambory. Jedno z dalších skvělých a velice chutných indických jídel. A samozřejmě jak jinak než v podání mnou upraveného receptu tak, aby vyhovoval mým chutím a mému stylu stravování. Navíc jsem tento recept obohatila o bílkovinu a tou je cizrna, která se hodí do receptu nejen chuťově, ale celé jídlo také pozvedne z...
Když jsem přestala jíst maso, tak mi některá jídla opravdu chyběla. Například kung-pao. Vím, že hlavní gró kung-paa je kuřecí maso zprudka opečené ve wok pánvi tak, aby uvnitř bylo šťavnaté. To přesně z robi masa udělat nelze. Ale ty ostatní chutě můžeme již vytvořit snadno a mě osobně na tomto jídle chutná i ta kombinace opražených arašídů,...
Tortilly jsou opravdu známé jídlo, kdo by je také neznal, že? Jsou velice snadné a rychlé na přípravu a dají se udělat na tisíce stylů a chutí. A možná proto jsou velice oblíbené jak u dospělých, tak i u teenagerů a dětí. Obzvlášť v dnešní uspěchané době se snažíme ušetřit čas, ale nechceme ho šetřit úplně na úkor naší...
Bílé tofu je naprosto skvělá potravina. Nejen, že obsahuje cca 14 g bílkovin na 100 g, ale má také vlastnost, že do sebe přebírá chutě. Takže s ním v kuchyni můžete doslova kouzlit. Použít ho můžete jak do sladkých tak i do slaných receptů. Pokud chcete vědět více o tofu, koukněte se na tento článek " Tofu - vše o něm a jak s ním naložit? "...
Určitě moc dobře víte, že jíst luštěniny je velice zdravé a prospěšné pro naše tělo. Hnědá čočka je velmi dobře známá a také opravdu zdravá. Obsahuje velké množství bílkovin, dále také vlákninu, vitamín B, železo a spousty dalších vitamínů a minerálů. Je typická pro naši českou kuchyni a lidé jsou zvyklí ji používat buď klasickým způsobem na kyselo...
Asijské nudle se zeleninou určitě všichni známe. Ta skvělá kombinace křupavé zeleniny, česneku, zázvoru, citrónové šťávy, sójové omáčky a chilli je lahodná. My u nás doma toto jídlo milujeme a to převážně v zimě. U tohoto receptu, se ale spíše zastavíme u náhražky masa, kterou jsem použila a tou je robi maso. Pro toho kdo robi nezná, zmiňme, že...
Lasagne se dají dělat snad z jakékoliv zeleniny. Můžou být masové či veganské. Myslím, že tady si Vaše fantazie může pohrát, jen si samozřejmě musíte dávat pozor na kombinace chutí. Nebudu Vám lhát, že tento recept není docela časově náročný, ale stojí to za to. Věřím, že se necháte přemluvit a alespoň jedenkrát v roce, na nějaký chladný podzimní...
Tento recept je velkou měrou inspirován mojí snad nejoblíbenější kuchyní a zemí. A to je, jak snad už všichni víte, Indie. Těstíčko je inspirováno receptem na zeleninové pakory. Použila jsem zde jiné mouky, ale chuť a vůně zůstává a to díky indickému koření jako je kari, koriandr a kardamom. Nesmíme samozřejmě zapomenout na česnek, chilli a zázvor....
Milovníci rýže a kokosu pozor!!! Tato naprosto skvělá rýže Vás okouzlí svojí nádhernou vůní po kokosu, která rozvoní Váš domov. Navíc ta vyvážená kombinace chilli papriček, sojové omáčky, arašídů, kari a kokosu je tak úchvatná, že Vaše chuťové pohárky budou tančit nadšením. A věřte mi, že tento recept nebudete dělat jen jednou. Pokud jste opravdu...
Opravdu miluji jednoduchá a chuťově zajímavá jídla. A tato omáčka z pečené zeleniny je toho důkazem. Neexistuje snad nic jednoduššího, než všechno naházet do zapékací formy a pak to rozmixovat. Nebo snad znáte něco jednoduššího? Navíc ta skvělá kombinace chutí jemně spálené červené papriky s pečenými rajčaty a vegan feta sýrem, hmmm....úplně se mi...
Na podzim nám začíná sezóna cuket a různých druhů dýní. Já mám toto období velice ráda a strašně ráda zkouším nové recepty z cuket, dýní i patizonu. Nejčastěji dělám plněný zapečený patizon, poté guláš a když máme chuť na trochu klasiky a trochu hřešení, tak se vrhnu na tento recept. V podstatě je to smažený patizon v trojobalu, ale...
Upřímně, burger není moje nejoblíbenější jídlo. Hlavním milovníkem tohoto jídla je moje úžasná polovička a všechny tyto recepty vznikají pro něho. Možná i proto mi tak dlouho trvá najít tu správnou konzistenci a chuť. Je tedy pravdou, že jsem docela náročná a na sebe tvrdá, ale i tak mi streetfood trvá nejdéle. Vymazlit ty správné kombinace, které...
Ten kdo má rád italskou kuchyni by se měl zastavit u tohoto receptu. V podstatě nejde o recept na noky nebo rajčatovou omáčku, ale především o recept na domácí seitan koule. Mě osobně kupovaný seitan nijak zvlášť nechutná a tak jsem začala experimentovat s domácí výrobou seitanu . Podle mě je nejjednodušší začít u ala italských koulí, protože se...
U nás doma milujeme indickou kuchyni. V podstatě bychom ji mohli jíst každý den a celý den. Milujeme ty výrazné chutě, ostrost a tu vůni použitého koření, která vám rozvoní celou kuchyni. Mohli jste si již všimnout, že používám velice výrazné koření a ve velkém množství používám koření, které je velice typické pro indickou kuchyni i v jiných mých...
Trochu té tzv. klasiky na nedělní oběd neuškodí. Vždycky když začne sezóna nových brambor, mám neuvěřitelnou chuť si je uvařit s čerstvou petrželovou natí a s nějakým smaženým kouskem. To jsou ty zvyklosti z dětství. Když jsem totiž byla malá, téměř pokaždé se k prvním novým bramborám udělal smažený řízek a okurkový salát. No a já si to pokaždé...