Brokolicová rýže se zeleninou a ořechy
Brokolice je opravdu velice kouzelná zelenina, převážně pro vegany. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů jako jsou například vitamíny skupiny B, vitamín C a K. Co vegany každopádně nejvíce zajímá, jsou minerální látky jako je draslík, hořčík, železo a hlavně vápník. Toho vegani ve stravě moc nemají a měli by se na něj určitě soustředit a hledat potraviny, které ho obsahují. Vím, že mnoho z Vás brokolici moc nemusí kvůli její specifické chutí. V tomto receptu budete ale mile překvapeni, jak skvěle zde do celku zapadnou chutě použitých surovin. Kombinace nasládlé sterilované kukuřice a červené papriky společně s brokolicí, kterou přiostří chuť česneku, marockého koření a to vše se pak krásně zjemní citrónovou šťávou. Pokud tyto chutě zkombinujete ještě s opraženými oříšky a tempehem, máte z toho kolotoč chutí a Vaše chuťové pohárky budou tančit radostí. Recept je rychlý, snadný, plný vitamínů, minerálních látek a pokud držíte štíhlou linii, tak je to ten pravý pro Vás.
Počet porcí : 3 - 4 porce
SUROVINY:
- 400 g syrové brokolice
- 85 g slunečnicových semínek
- 80 g kešu ořechů
- 120 g mražené / sterilované kukuřice
- 170 g červené papriky
- 18 g česneku
- 90 g cibule
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1,5 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1,5 čajové lžičky marockého koření
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- 2 ks balení tempehu
POSTUP :
Jako první si namočíme zvlášť kešu ořechy a slunečnicové semínka cca na 2 hodiny.
Poté je slijeme a vzhledem k tomu, že namočená semínka se praží déle, než suchá, vezeme si dvě pánve, Na jedné budeme dělat brokolicovou rýži a na druhé postupně smažit semínka.
Jako první si slijeme slunečnicová semínka a s 1 polévkovou lžící oleje smažíme na slabém stupni. Stále hlídáme a často mícháme.
Mezitím co se praží semínka, si omyjeme a očistíme veškerou zeleninu. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno, papriku na malé kostečky a pokud máme kukuřici mraženou, tak ji necháme rozmrazit.
Do mixéru si na 2x vložíme brokolici a krátce mixujeme na velikost rýže. Pozor, abyste ji nerozmixovali moc. Pokud nemáte mixér, můžete nastrouhat brokolici na hrubo na struhadle. Dáme si ji stranou.
Do wok pánve si nalijeme 2 polévkové lžíce rostlinného oleje a vložíme cibuli. Tu necháme jemně zkaramelizovat a poté přidáme česnek, který necháme jen rozvonět. Jako další na řadu přijde paprika, tu smažíme cca 5 minut. Chceme mít zeleninu na zkus. Po pěti minutách přidáme kukuřici, koření, sůl a pepř, promícháme a společně pražíme dalších cca 5 minut.
Mezitím už určitě budou hotová slunečnicová semínka. Dáme je stranou do misky a do stejné pánve vložíme slité kešu ořechy a 1 polévkovou lžíci oleje, Opět pražíme na mírném stupni, hlídáme a mícháme.
Ve wok pánvi nám zelenina změkla na zkus a my k ní nyní přidáme nasekanou brokolici. Promícháme a opět necháme společné smažit 5 minut. Doladíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Zděláme z plotny.
Během toho co se praží kešu ořechy, si ještě můžete opražit tempeh na pánvičce s troškou oleje. Pražte do zlatavé barvy. Opražené ořechy vhodíme do pánve s rýží, promícháme a můžeme servírovat.
Rozdělíme brokolicovou rýži na talíř, poklademe plátky tempehu a ozdobíme čerstvou petrželovou natí a jestli chcete tak i čerstvou chilli papričkou.
Já Vám přeji dobrou chuť