Omáčka na těstoviny z pečené zeleniny
Opravdu miluji jednoduchá a chuťově zajímavá jídla. A tato omáčka z pečené zeleniny je toho důkazem. Neexistuje snad nic jednoduššího, než všechno naházet do zapékací formy a pak to rozmixovat. Nebo snad znáte něco jednoduššího? Navíc ta skvělá kombinace chutí jemně spálené červené papriky s pečenými rajčaty a vegan feta sýrem, hmmm....úplně se mi sbíhají sliny. Tento recept je určený nejen pro lidi co milují tyto chutě, ale i pro lidi, kteří jsou absolutně lenošní v kuchyni cokoliv dělat. Tak vyzkoušejte :))
Počet porcí : 6 porcí
SUROVINY :
- 600 g červené špičaté papriky
- 400 g rajčat
- 100 g bílé cibule
- 40 g česneku
- 2-3 snítky čerstvého rozmarýnu
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- 6 snítek čerstvé bazalky
- 1 čajová lžička soli
- Pepř dle chuti
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- 100 - 120 g vegan feta sýra / feta sýra
- 3/4 hrnku syrové černé čočky
- 1 balení Vašich oblíbených těstovin
Na ozdobu :
- Nasekaná čerstvá bazalka
POSTUP :
Papriku, cibuli a česnek si očistíme. Veškerou zeleninu a popřípadě i bylinky omyjeme. Troubu předehřejeme na 220°C a nachystáme si hlubokou zapékací mísu.
Do zapékací mísy vložíme na větší kusy nakrájenou papriku, rajčata, cibuli, celé česnekové stroužky. Osolíme, opepříme a přidáme olivový olej. Vše důkladně zamícháme a vložíme snítky tymiánu a rozmarýnu.
Vložíme do trouby a pečeme cca 40 - 45 minut. Během pečení kontrolujeme a sem tam zamícháme. Po 40 - 45 minutách přidáme 100g vegan feta sýra a vložíme zpátky do trouby na 10 minut. Jestliže se během pečení okraje papriky jemně připálí, vůbec to nevadí.
Během pečení zeleniny si uvaříme černou čočku a těstoviny dle návodu. Vše dáme zvlášť do misek.
Po upečení vytáhneme zeleninu, vyndáme z ní stonky z bylinek, přidáme nasekanou čerstvou bazalku a vše rozmixujeme buď tyčovým mixérem, nebo výkonným mixérem do hladké konzistence.
Do této omáčky vložíme čočku, těstoviny, promícháme, ozdobíme čerstvou bazalkou a ihned servírujeme.
Pokud máte toto jídlo na více dní, vždy si smíchejte těstoviny, čočku a omáčku těsně před servírováním.
Přeji dobrou chuť