Zapečené veganské mleté s bramborovou kaší
Jestliže mě sledujete, tak víte, že moc nekupuji polotovary. A v podstatě i veganské mleté maso je polotovar. U mě je to trochu složitější. Není to ani tak moc kvůli složení, ale jsou určité potraviny, které mi příliš připomínají maso a já se přes to nemohu přenést. V naší domácnosti je takovým velkým a hlavním milovníkem těchto potravin můj partner. Vzhledem k tomu, že ho mám ráda a chci aby si i on užíval jídlo ze všech směrů, sem tam něco koupím a snažím se tomu přijít na chuť. No a vlastně i díky němu vznikl tento recept na zapečené veganské mleté maso. Mohu Vám prozradit, že když to jedl poprvé, sbíhaly se mu sliny, vyvalil na mě ty své velké oči a první věc co mi na to řekl bylo : " Tak toto musíš vařit častěji, to je prostě výborné. Ta kombinace chutí a struktura...no prostě wow." A musím s ním souhlasit. Ta kombinace mletého vegan masa, hlávkového zelí a mrkve je skvěle vyvážená a vláčná. Navíc má celá tato masová směs jemně pikantní a kyselkavou chuť, která je zakončena svěží chutí petrželové nati. A to vše se Vám spojí v ústech s jemnou, smetanovou bramborovou kaší a každé sousto se Vám bude úplně rozplývat. Hmm... docela se mi sbíhají sliny. Každopádně je to skvělý recept na chladnější dny. Zahřeje, zasytí a hlavně si pohraje s Vašimi chuťovými pohárky. Vyzkoušejte a poté mi dejte vědět, jak Vám tento recept chutnal. Budu moc ráda :))
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
Veganské mleté maso :
- 250 g mletého veganského masa
- 280 g čerstvého bílého zelí
- 100 g mrkve
- 100 g cibule
- 19 g česneku
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 ks chilli papričky
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- 6 g zázvoru
- 2 čajové lžičky drceného kmínu
- 1,5 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 čajová lžička balzamikového octa
- 1,5 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 100 ml vody
- 2 hrsti nasekané petrželové nati
Bramborová kaše:
- 700 g brambor
- 250 ml sójové smetany
- 3 plátky rostlinného másla
- 1 – 2 čajové lžičky kmínu
- Sůl
POSTUP :
V první řadě si dáme vařit brambory s kmínem a solí. Po uvaření slijeme a vložíme máslo. Dáme stranou.
Na pánvičce si rozehřejeme olej a vložíme cibuli a chilli papričku nakrájenou na jemno. Necháme společně zesklovatět. Poté přidáme mleté maso a za občasného míchání necháme cca 3 minutky smažit. Jakmile je maso tzv. zatáhlé ( u veganského není potřeba, ale po tepelné úpravě změní barvu jako živočišné maso - tzv. se zatáhne ), přidáme k němu zelí nakrájené na tenké nudličky, jemně posolíme, okmínujeme a dusíme cca 10 minut. Pak přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo, zázvor a česnek na jemno. Dusíme další cca 10 minut.
Během dušení zeleniny si doděláme bramborovou kaši. Za pomocí šťouchadla rozšťoucháme brambory a postupně přidáváme smetanu, která má pokojovou teplotu. Vytvoříme hustou kaši a pokud v ní sem tam máte kousky brambor, vůbec to nevadí.
Jakmile je zelenina měkká, budeme dochucovat. Přidáme zbývající suroviny ( sójovka, protlak) zalijeme vodou, důkladně promícháme a necháme vše spojit. Jakmile se voda vypaří a směs je jemně hustá a dochucená solí a pepřem, odstavíme z plotny a vložíme nasekanou petrželovou nať.
Troubu rozehřejeme na 200°C, vezmeme si zapékací mísu o velikosti 25 cm x 20 cm a vymažeme rostlinným olejem. Na dno vložíme masovou směs, uhladíme vařečkou a na vrch vložíme bramborovou kaši. Za pomoci vidličky uděláme na povrchu vlnky.
Pečeme v troubě cca 25 minut, dokud kaše nezačne zlátnout.
Poté již můžeme servírovat například se zavařenou řepu.
A já Vám přeji dobrou chuť