Cuketové bramboráčky s křenovým humusem
Bramboráčky všichni známe. Pojďte si vyzkoušet novou verzi tohoto velice známého a řekla bych, že i velice oblíbeného jídla. Když tak přemýšlím, myslím si, že bramboráčky jsme dělávali doma především na konci léta a na podzim. Bylo to, a za mě i stále je, vděčné jídlo a hlavně jídlo, které se dalo udělat z ingrediencí, které najdete vždy doma. Já jsem bramboráčky milovala a bylo období, kdy jsem je dlouho nejedla, ale dnes mám pro Vás kouzelnou kombinaci. Tento recept není tedy veganský, ale pokud chcete, můžete vajíčko vynechat a místo toho přidat černou sůl a částečně nahradit klasickou mouku například cizrnovou. Jinak vše zůstává stejné. Brambory smícháme s cuketou a díky tomu bude těsto vláčnější. Do těsta jsem použila směs koření Flamküchen od společnosti PÖDÖR v bio kvalitě. No a čím jsou tyto bramboráčky zvláštní? Tím, že cuketové bramboráčky servírujeme s křenovým humusem a sterilovanou zeleninou. A proč? Protože brambory, cuketa, česnek, cizrna, křen, hořčice a zavařená zelenina k sobě prostě jdou ;))
SUROVINY :
Bramboráčky :
- 550 g brambor
- 700 g cukety
- 2 ks veselých vajec
- 20 g česneku
- 2 čajové lžičky majoránky
- 4 čajové lžičky koření Bio Flammküchen od PÖDÖR
- 1,5 čajová lžička celého kmínu
- 1 – 2 čajové lžičky soli
- Pepř dle chuti
- 70 g špaldové celozrnné mouky
- 40 g strouhanky
Křenový humus :
- 240 g sterilované / uvařené cizrny
- 9 polévkových lžic olivového oleje
- 2- 3 čajové lžičky mletého kmínu
- 2 – 3 čajové lžičky hořčice jablečného balsamica od PÖDÖR
- 1 čajová lžička tahini
- 3 čajové lžičky sterilovaného křenu – nejlépe pasty
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobu :
- Pažitka/ petrželová nať nasekaná najemno
- Pickles / sterilovaná červená paprika na nudličky
- Zkaramelizovaná bílá cibule rozkrojená na půlměsíčky
POSTUP :
Nejprve si připravíme těsto na bramboráky. Cuketu nastrouháme na jemno, osolíme a necháme vypotit. Do jiné mísy si nastrouháme brambory na hrubo, přidáme vejce, veškeré koření, vymačkanou cuketu, zamícháme a poté postupně přidáváme mouku a strouhanku, dokud nám nevznikne klasické těsto na bramboráky, které není ani moc husté ani moc řídké. Dáme na chvíli stranou.
Zatím co těsto odpočívá, si uděláme křenový humus. Do mixéru vložíme propláchnutou cizrnu, veškeré koření, olej, hořčici i křen a rozmixujeme úplně na hladko. V tuto chvíli okoštujeme a doladíme chuť solí a pepřem. Je to kvůli tomu, že hořčice i křen můžou být dost slané a mohli bychom humus přesolit. Také nezapomeňte na to, že humus budeme dávat na bramboráky a ty jsou také solené. Hotový křenový humus přendáme do misky a dáme stranou.
Nyní si na pánvičce osmažíme bramboráčky o průměru 8-10 cm. Já osobně je smažím na malém množství oleje. Jakmile máme všechny usmažené, dáme si zkaramelizovat cibulku nakrájenou na půlměsíčky.
Nyní už jen servírujeme. Na bramborák natřeme křenový humus, ozdobíme cibulkou, pickles / sterilovanou paprikou a posypeme pažitkou / petrželovou natí.
Přeji dobrou chuť