Plněné bramborové placky
Bramborové placky patří k velmi vděčným a jednoduchým pokrmům, které byly oblíbené již v minulém století. Velice častým, levným jídlem našich babiček a prababiček, které se dalo připravovat jak na slano, tak i na sladko, například s povidly. Já jsem si dovolila toto vícegenerační jídlo vzít a udělat z něho veganský, troufnu si i říct i lehce zajímavý, ale hlavně zdravější recept. Do samotného těsta jsem přidala minimální množství mouky, u kterého se placky nerozpadají a zachovávají si svoji lehkost. No a by to nebyla taková nuda a abych dostála svého tvrzení "lehce zajímavý", vytvořila jsem veganskou náplň. V ní se snoubí chutě úžasné veganské maďarské klobásy od společnosti Good Nature, uzeného veganského sýra, společně se zavařenou červenou paprikou a pro osvěžení chutě nasekanou čerstvou jarní cibulkou. Když vše spojíte, vykouzlí Vám to na jazyku nádhernou vzpomínku na sychravé počasí a vůní hořícího dřeva. Alespoň tak to mám já. K dokonalosti už jen chybí lehký a nenápadný kešu dresink, který vše zjemní a spojí dohromady.
Počet porcí : 4 porce
Bramborové placky :
- 500 – 550 g brambor
- 1, 5 čajové lžičky kmínu
- 60 – 70 g špaldové celozrnné mouky
- 1 polévkové lžíce bramborového škrobu
- 40 g rostlinného mléka
- 1,5 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1,5 čajové lžičky směsi koření (petržel, cibule, česnek …) - nemusí být
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Náplň :
- 50 g jarní cibulky
- 110 g uzeného vegan sýra
- 170 g maďarské klobani od GOOD NATURE
- 65 g zavařené červené papriky
Kešu krém :
- 100 g kešu ořechů
- 105 g vody
- 15 g citrónové šťávy
- 2 – 4 g černé soli
- Pepř dle chuti
- 1 stroužek česneku – nemusí být
POSTUP :
Nejprve si namočíme kešu ořechy do vody, alespoň na 0,5 hodiny.
Oloupeme si brambory a dáme je společně s kmínem a solí vařit do změknutí. Poté je slijeme a dáme vychladnout.
Do misky si nakrájíme maďarskou klobaňu, jarní cibulku i zavařenou papriku nakrájíme na menší kousky a uzený sýr nastrouháme najemno. Vše společně zamícháme. Touto směsí poté budeme plnit bramborové placky.
Vychladlé brambory rozmačkáme šťouchadlem, přidáme mléko, koření, olej a zamícháme. Poté přidáme bramborový škrob, mouku a opět za pomoci rukou vše důkladně spojíme. Osolíme, opepříme a necháme cca 20 minut odpočívat.
Mezitím si můžeme udělat kešu dresink. Kešu ořechy slijeme, přidáme čerstvou vodu, černou sůl, citrónovou šťávu, a jestli chcete, také jeden stroužek česneku a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladko. Dáme stranou.
Nyní budeme kompletovat bramborové placky. Vždy budeme pracovat s pomoučenýma rukama. Vytvoříme si sudý počet kuliček o velikosti cca pingpongového míčku. Poté si vytvoříme vždy dvě placky. Do jedné vložíme upěchovanou klobásovou směs a druhou plackou uzavřeme. Okraje zapracujeme a v rukou uválíme úhlednou kouli. Posypeme ji moukou a dáme stranou. Jakmile máme všechny koule naplněné, rozpálíme si pánev s olejem na stření oheň. Z koule opatrně vytvoříme placku, opět pomoučíme a smažíme do zlatavé barvy, dokud nejsou všechny hotové.
Nyní můžeme servírovat. Kešu dresink dáme halabala na talíř či do misky, vložíme 3- 4 placky, posypeme nasekanou jarní cibulkou a já Vám přeji dobrou chuť.