Květák v pikantním těstíčku s hráškovým dipem
Tak tento květák v pikantním těstíčku je naprosto lahodné a cool jídlo. Jakože vypadá opravdu skvěle při servírování...Věřím, že když kouknete na fotky, tak s tímto výrokem budete souhlasit. Navíc celý recept je v duchu jara. Svěží, čerstvé chutě i suroviny. Přiznám se, že obalování květáku je jemně zdlouhavá část, hlavně pokud jste, stejně jako já, milovníky malých růžiček a více si takto květák vychutnáte. Pokud Vám nevadí velké kousky květáku, tak tuto obalovací část budete mít rychlejší než já. Takže když vynecháme obalování, je to opět snadný a rychlý recept. Ke štěstí stačí kupované tortilly, čerstvá zelenina, výkonný mixér, ve kterém vykouzlíte jemný hráškovo česnekový dip a je hotovo :)). Přesně tak moc je to jednoduché. A kdybyste nesehnali květák za dobrou cenu, dokážu si tento recept představit i s pikantními kousky kedlubny. Jooo jako vážně:). Pokud mě sledujete, tak jste si všimli, že mám tady na blogu i řízek z kedlubny ( CELÝ RECEPT ZDE ) a můžu Vám říct, že pokud neochutnáte, tak nepochopíte :)) Tak co? Vyzkoušíte tento famózní obalovaný květák v těstíčku? :)
SUROVINY :
- 800 – 1000 g květáku
- 6 ks tortill
- 2 ks rajčete
- Mix salátu
- Okurek
Na těstíčko :
- 140 g čočkové mouky
- 150 ml vody
- 3 čajové lžičky srirachi / tabasca
- 3 polévkové lžíce rýžového octa
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce tamari
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce medu
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 1 g zázvoru
- 11 g česneku
- Špetka kurkumy
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Hráškový dip :
- 175 g čerstvého / mraženého hrášku
- 8 g citrónové šťávy
- 3 - 5 g česneku
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce lněného oleje
- Černá sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Nejprve si uděláme těstíčko a to tak, že všechny suroviny smícháme dohromady a dáme stranou alespoň na 30 minut odpočívat.
Mezitím si uděláme hráškový dip. Pokud máte mražený hrášek, rozmrazte ho horkou vodou. Vložte do vysoké nádoby, přidejte zbylé suroviny a rozmixujte do hladka. Sůl přidávejte postupně. Černá sůl solí více než naše běžná. Proto s ní zacházejte opatrně. Hotový dip dejte do lednice.
Květák rozebereme na malé růžičky o velikosti cca Vašeho palce. Troubu si rozpálíme na 210°C, plech si vysteleme pečicí fólií a jemně ji potřeme olejem. Takto pokaždé nachystáme plech na další pečení. Nyní přichází ta nejméně oblíbená část a to je obalování květáku. Kousky vložíme do těstíčka, okapeme a vložíme na plech. Jakmile je plech plný (ale pozor, květák se nesmí mezi sebou dotýkat), vložíme do trouby cca na 20 – 30 minut. V polovině pečení květák obrátíme a pečeme dál. Hotový květák poznáte tak, že těstíčko má pevnou strukturu a jemně změnilo barvu. Hotový květák vyndáme z plechu do uzavíratelné mísy a pokračujeme do té doby, dokud není všechen květák upečený.
Pak už jednoduše na suché pánvičce lehce ohřejeme tortillu, pomažeme ji hráškovým dipem, poklademe nakrájenou a Vámi zvolenou zeleninou, upečeným květákem a já Vám přeji dobrou chuť.