Pastiňáková krémová polévka s černými fazolemi
Pastinák...toto slovo jste už určitě někdy slyšeli a věřím, že i někteří z Vás ví o jaké surovině je řeč. Pastinák je je dlouho zapomenutá kořenová zelenina, která má podobný vzhled jako petržel. Pastinák chutná podobně jako mrkev či celer. Má nasládlou, až ořechově sladkou chuť a jemnou vůni, kterou ocení každý gurmán. Z historie jsem se dozvěděla, že postupem času byl pastinák nahrazen mrkví a bramborami a velice rychle se na něj zapomnělo. Teprve v posledních několika letech byl znovuobjeven a docela dlouho se používá v anglické a francouzské kuchyni. Pěstovaný pastinák se od divoké formy liší tím, že má silnější kořen, který se více podobá řepě. Divoké druhy pastináku najdeme po celé Evropě na okrajích luk a u silnic. Takže se začnu více koukat kolem sebe :)). Je to opravdu lahodná zelenina a je škoda si ji doma nevychutnat. Tato polévka je zdárným příkladem toho, jak lahodný pastinák je. Jeho jemná nasládlá chuť je skvělá společně s kombinací uzené soli a pečeného česneku. Je to gastronomický ohňostroj ve Vašich ústech. A určitě mě dobře znáte a víte, že u mě polévka musí být doladěna ještě o další chutě a wow efekt. Takže si tuto polévku dolaďte osmaženými černými fazolemi a kadeřávkovými chipsy. Jak na ně se dozvíte zde : CHIPSY Z KADEŘÁVKU a já Vám přeji ať Vám tato snadná polévka se zapomenutou kořenovou zeleninou chutná a stane se součástí Vašeho jídelního stolu :))
SUROVINY :
- 500 g pastiňáku
- 80 g kořenové petržele
- 36 g česneku
- 320 g brambor
- 1,1 litru zeleninového vývaru / vody
- 200 ml rostlinné smetany
- 2 polévkové lžíce oleje
- Sůl dle chuti
- pár špetek uzené soli na chut
- Pepř dle chuti
Na ozdobu :
- Opražené černé fazole
- Kadeřávkové chipsy
- Petrželová nať
- Uzená sůl
POSTUP :
Pastiňák a petržel si očistíme a nakrájíme na libovolné kousky, které budeme blanšírovat. Do menšího hrnce vložíme vodu, a jakmile začne vřít, vložíme do ní nakrájenou petržel a pastiňák. Krátce spaříme a poté vše vložíme do ledové lázně.
Takto připravenou zeleninu následně vložíme do zapékací misky společně s celým česnekem, olejem, solí a pepřem. Dáme do trouby rozehřáté na 200°C a pečeme cca 30 minut. Zelenina se nám nesmí spálit, měla by mít jen sem tam opečené kousky.
Mezitím co se zelenina peče, si očistíme brambory, nakrájíme je na libovolné kousky a společně s vývarem dáme vařit. Jakmile je zelenina hotová, vložíme ji do hrnce, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme rostlinnou smetanu a dochutíme solí a pepřem.
V rozehřáté troubě si můžete udělat kadeřávkové chipsy.
Na 1 polévkové lžíci rozpáleného oleje si opražíme uvařené černé fazole a můžeme servírovat.
Nalijeme pastiňákový krém, posypeme opraženými fazolemi, kadeřávkovými chipsy a nasekanou čerstvou petrželkou a já Vám přeji dobrou chuť