Pastiňáková krémová polévka s černými fazolemi

29.11.2024
Pastinák...toto slovo jste už určitě někdy slyšeli a věřím, že i někteří z Vás ví o jaké surovině je řeč. Pastinák je je dlouho zapomenutá kořenová zelenina, která má podobný vzhled jako petržel. Pastinák chutná podobně jako mrkev či celer. Má nasládlou, až ořechově sladkou chuť a jemnou vůni, kterou ocení každý gurmán. Z historie jsem se dozvěděla, že postupem času byl pastinák nahrazen mrkví a bramborami a velice rychle se na něj zapomnělo. Teprve v posledních několika letech byl znovuobjeven a docela dlouho se používá v anglické a francouzské kuchyni. Pěstovaný pastinák se od divoké formy liší tím, že má silnější kořen, který se více podobá řepě. Divoké druhy pastináku najdeme po celé Evropě na okrajích luk a u silnic. Takže se začnu více koukat kolem sebe :)). Je to opravdu lahodná zelenina a je škoda si ji doma nevychutnat. Tato polévka je zdárným příkladem toho, jak lahodný pastinák je. Jeho jemná nasládlá chuť je skvělá společně s kombinací uzené soli a pečeného česneku. Je to gastronomický ohňostroj ve Vašich ústech. A určitě mě dobře znáte a víte, že u mě polévka musí být doladěna ještě o další chutě a wow efekt. Takže si tuto polévku dolaďte osmaženými černými fazolemi a kadeřávkovými chipsy. Jak na ně se dozvíte zde : CHIPSY Z KADEŘÁVKU a já Vám přeji ať Vám tato snadná polévka se zapomenutou kořenovou zeleninou chutná a stane se součástí Vašeho jídelního stolu :))

SUROVINY :

  • 500 g pastiňáku
  • 80 g kořenové petržele
  • 36 g česneku
  • 320 g brambor
  • 1,1 litru zeleninového vývaru / vody
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • Sůl dle chuti
  • pár špetek uzené soli na chut
  • Pepř dle chuti

Na ozdobu :

  • Opražené černé fazole
  • Kadeřávkové chipsy
  • Petrželová nať
  • Uzená sůl
Krém z pastiňáku s černou fazolí a s kadeřávkovými chipsy
Krém z pastiňáku s černou fazolí a s kadeřávkovými chipsy

POSTUP :

Pastiňák a petržel si očistíme a nakrájíme na libovolné kousky, které budeme blanšírovat. Do menšího hrnce vložíme vodu, a jakmile začne vřít, vložíme do ní nakrájenou petržel a pastiňák. Krátce spaříme a poté vše vložíme do ledové lázně.

Takto připravenou zeleninu následně vložíme do zapékací misky společně s celým česnekem, olejem, solí a pepřem. Dáme do trouby rozehřáté na 200°C a pečeme cca 30 minut. Zelenina se nám nesmí spálit, měla by mít jen sem tam opečené kousky.

Mezitím co se zelenina peče, si očistíme brambory, nakrájíme je na libovolné kousky a společně s vývarem dáme vařit. Jakmile je zelenina hotová, vložíme ji do hrnce, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme rostlinnou smetanu a dochutíme solí a pepřem.

V rozehřáté troubě si můžete udělat kadeřávkové chipsy.

Na 1 polévkové lžíci rozpáleného oleje si opražíme uvařené černé fazole a můžeme servírovat.

Nalijeme pastiňákový krém, posypeme opraženými fazolemi, kadeřávkovými chipsy a nasekanou čerstvou petrželkou a já Vám přeji dobrou chuť