Polévka z pečené dýně a batátů s máslovými fazolemi
Opět další recept na dýňovou polévku. Tentokrát s kombinací pečených sladkých batátů a máslovými fazolemi. Jen si zkuste představit tu nádhernou kombinaci těchto tří základních surovin, doplněných výrazným kořením v kombinaci s kari, které má to kouzlo Vás krásně zahřát a to vše je pak zjemněno mandlovou smetanou. Samozřejmě bych to nebyla já, kdybych celou polévku nerozmixovala na krém a samozřejmě v něm neschovala nějakou tu rostlinnou bílkovinu :)). Díky tomu pak ale máte na stole vydatnou, plnohodnotnou polévku, která Vás zahřeje, potěší Vaše chuťové pohárky a dodá vše co naše tělo potřebuje. Tak vyzkoušejte další verzi dýňové polévky, protože blížícímu se podzimu není dýňových receptů nikdy dost :))
SUROVINY :
- 450 g dýně hokaido
- 300 g batátů
- 200 g cibule
- 130 g uvařených bílých máslových fazolí
- 1 litr zeleninového vývaru / vody
- 200 ml mandlové smetany
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 15 g česneku
- 15 g zázvoru
- 1 čajová lžička soli
- Pepř dle chuti
- 1, 5 čajové lžičky makového kari / červeného kari
- 1/3 čajové lžičky černé soli
- 1/2 čajové lžičky uzené papriky
- 3 snítky čerstvého kari – jestliže nemáte, přidáte 1/2 čajové lžičky sušeného kari
- 1/3 čajové lžičky kurkumy
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- Špetka muškátového květu
Na ozdobu :
- Trocha mandlové smetany
- Chilli olej
- Petrželová nať
- Černý sezam
- Sýrová bageta
POSTUP :
Troubu si předehřejeme na 200°C . Do zapékací mísy vložíme omytou a na kostky nakrájenou dýni, oloupané a na kostky nakrájené batáty společně se 3 snítkami čerstvého kari, 1 lžičkou soli a 2 lžícemi rostlinného oleje. Mísu dáme do trouby a pečeme cca 45 – 50 minut.
Po upečení zeleniny si na středním plameni rozehřejeme 1 polévkovou lžíci oleje a rozvoníme na něm najemno nastrouhaný česnek a zázvor. Poté přidáme rozvonět veškeré koření, kromě muškátového květu. Přidáme fazole, pečenou dýni s batáty a zeleninový vývar. Necháme společně povařit 15 minut. Poté vezmeme tyčový mixér, rozmixujeme do hladkého krému, přidáme smetanu a necháme 5 minut probublat. Poté polévku popřípadě dochutíme solí a můžeme servírovat.
Ozdobíme trochou zbylé smetany, chilli olejem, černým sezamem a petrželovou natí. Podáváme společně se sýrovou bagetou.
Přeji dobrou chuť