Polévka ze spálených paprik s popcornem

29.01.2025
Polévka ze spálených paprik má kouzelnou chuť. Když totiž paprikovou slupku spálíte do černa a poté ji sloupnete, odkryjete měkkou dužinu paprikového lusku. Tato dužina má ojedinělou kouřovou chuť, a polévka z nich tak bude na vašem stole něčím kouzelně výjimečným. Z takto upravených paprik nemusíte dělat jenom polévky. Můžete si z nich udělat dipy, přidat do humusu, uvařit základ na tacos atd atd…využití je opravdu velké. Nicméně, aby to opět byl gastronomický zážitek, dolaďte tuto snadnou a z pár ingrediencí připravenou polévku o kvalitní dochucovadla. Opět jsem vsadila na jistotu a přidala jsem kouzelný Cherry ocet od společnosti PÖDÖR, který polévce dodá ten správný šmrnc. Pro pobavení, a trochu i pro odlišení servírujte tuto polévku se slaným popcornem a užijte si tyto kouzelné chutě a kombinace.

SUROVINY :

  • 620 g červených paprik kapií
  • 90 g žluté cibule
  • 100g mrkve
  • 110 g petržele
  • 100 g červené čočky
  • 280 g krájených rajčat / 3/4 plechovky rajčat
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 700 - 800 ml vody
  • 6 g česneku
  • 3 čajové lžičky Bio koření na Bruschettu OD PÖDÖR
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 2 polévkové lžíce Sherry octa od PÖDÖR
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP:

Nejprve si spálíme papriky. Jak na to? Nejlépe na ohni či plynovém hořáku, kam papriku položíme přímo do žáru a otáčíme s ní, dokud není slupka úplně černá. Lze použít i troubu - rozehřejeme ji na 200 °C - 220°C. Papriky vyskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme je pod rozpálenou spirálou. Nezapomínáme s paprikami otáčet. Jakmile zčernají, vyndáme je a necháme vychladnout. Poté sloupneme slupku a odstraníme semínka.

Mezitím si však nakrájíme veškerou zbylou zeleninu na hrubo. Rozpálíme si olivový olej a jako první smažíme cibulku do zesklovatění. Přidáme mrkev i petržel. Tu smažíme pod poklicí cca 10 minut. Přisypeme koření, které necháme rozvonět, zasypeme červenou čočkou a krájenými rajčaty. Promícháme, přidáme oloupané papriky a vodu. Osolíme a vše společně vaříme do změknutí čočky.

Jakmile je čočka měkká, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem a nyní doladíme chuť sherry octem, který přidáváme postupně, solí, pepřem a kdyby bylo zapotřebí, můžeme polévku dosladit.

Polévku servírujeme ozdobenou nasekaným koriandrem, chilli papričkou a slaným popcornem a já Vám přeji dobrou chuť.