Polévka ze spálených paprik s popcornem
Polévka ze spálených paprik má kouzelnou chuť. Když totiž paprikovou slupku spálíte do černa a poté ji sloupnete, odkryjete měkkou dužinu paprikového lusku. Tato dužina má ojedinělou kouřovou chuť, a polévka z nich tak bude na vašem stole něčím kouzelně výjimečným. Z takto upravených paprik nemusíte dělat jenom polévky. Můžete si z nich udělat dipy, přidat do humusu, uvařit základ na tacos atd atd…využití je opravdu velké. Nicméně, aby to opět byl gastronomický zážitek, dolaďte tuto snadnou a z pár ingrediencí připravenou polévku o kvalitní dochucovadla. Opět jsem vsadila na jistotu a přidala jsem kouzelný Cherry ocet od společnosti PÖDÖR, který polévce dodá ten správný šmrnc. Pro pobavení, a trochu i pro odlišení servírujte tuto polévku se slaným popcornem a užijte si tyto kouzelné chutě a kombinace.
SUROVINY :
- 620 g červených paprik kapií
- 90 g žluté cibule
- 100g mrkve
- 110 g petržele
- 100 g červené čočky
- 280 g krájených rajčat / 3/4 plechovky rajčat
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 700 - 800 ml vody
- 6 g česneku
- 3 čajové lžičky Bio koření na Bruschettu OD PÖDÖR
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 2 polévkové lžíce Sherry octa od PÖDÖR
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP:
Nejprve si spálíme papriky. Jak na to? Nejlépe na ohni či plynovém hořáku, kam papriku položíme přímo do žáru a otáčíme s ní, dokud není slupka úplně černá. Lze použít i troubu - rozehřejeme ji na 200 °C - 220°C. Papriky vyskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme je pod rozpálenou spirálou. Nezapomínáme s paprikami otáčet. Jakmile zčernají, vyndáme je a necháme vychladnout. Poté sloupneme slupku a odstraníme semínka.
Mezitím si však nakrájíme veškerou zbylou zeleninu na hrubo. Rozpálíme si olivový olej a jako první smažíme cibulku do zesklovatění. Přidáme mrkev i petržel. Tu smažíme pod poklicí cca 10 minut. Přisypeme koření, které necháme rozvonět, zasypeme červenou čočkou a krájenými rajčaty. Promícháme, přidáme oloupané papriky a vodu. Osolíme a vše společně vaříme do změknutí čočky.
Jakmile je čočka měkká, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem a nyní doladíme chuť sherry octem, který přidáváme postupně, solí, pepřem a kdyby bylo zapotřebí, můžeme polévku dosladit.
Polévku servírujeme ozdobenou nasekaným koriandrem, chilli papričkou a slaným popcornem a já Vám přeji dobrou chuť.