Italská fazolová polévka
Není nic lepšího než sytá horká polévka. V sychravých a zimních dnech, když chodíme na dlouhé procházky do přírody, si neumím představit po návratu domů nic jiného, než si dát horkou a sytou polévku. Polévku, které mám plný hrnec a já nemusím absolutně nic dělat, jen si ji ohřát, vychutnat si její chuť a nechat dojít všechny benefity procházky. Polévku, která je navíc plná vitamínů, bílkovin, vlákniny a dalších prospěšných látek. A pokud to máte nějak tak podobně, tak tato polévka je na tyto situace jako stvořená. Ideální na večeři v chladných dnech. A opravdu se nebojte, vážně Vás zasytí a příjemně si pohraje s Vašimi chuťovými pohárky. Ta chuť rajčat, čerstvých bylinek a bílého vína je lahodná...Takže pokud jste zvědaví nebo se Vám nechce moc často vařit, vyzkoušejte tuto výbornou italskou fazolovou polévku.
Počet porcí : 6 - 8 porcí
SUROVINY :
- 480 g červených fazolí
- 240 g bílých máslových fazolí
- 250 g cukety
- 420 g mrkve
- 230 g petržele
- 400 g krájených rajčat v plechovce
- 25 g česneku
- 4 ks bobkového listu
- 200 ml bílého vína
- 1,8 litrů zeleninového vývaru / vody
- 140 g protlaku
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce nasekané petrželové nati
- 2 polévkové lžíce nasekané bazalky
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobu :
- Čerstvá chilli paprička
- Čerstvá petrželová nať
- Čerstvá bazalka
- Olivový olej/ dýňový olej
POSTUP :
Nejprve si nachystáme veškeré suroviny. Pokud nepoužijete fazole sterilované, uvařte si je den předem.
Veškerou zeleninu očistíme, cuketu, petržel a mrkev nakrájíme na malé, pokud možno stejné kostečky. Fazole z plechu důkladně propláchneme.
Na 1 polévkové lžíci oleje rozvoníme kořenovou zeleninu a poté přilijeme bílé víno. Necháme společně vařit cca 5 minut a poté zalijeme vývarem/ vodou, přidáme bobkový list, oloupané stroužky česneku v celku, rajčata v plechu a protlak. Takto společně necháme vařit 15 - 20 minut. Zelenina má být uvařená na zkus.
Poté vyjmeme stroužky česneku, rozmačkáme je a vrátíme zpátky do hrnce. Přidáme fazole, nakrájenou cuketu a přivedeme k varu. Poté vaříme cca 5 - 8 minut.
Mezitím si nasekáme petrželovou nať a bazalku. Po uvaření stáhneme z plotny a nalijeme přímo do polévky zbývající 3 polévkové lžíce olivového oleje, nasekanou petrželovou nať a bazalku. Zamícháme a můžeme podávat.
Servírujeme s čerstvou chilli papričkou, nasekanými čerstvými bylinkami a můžeme pokapat ještě olivovým nebo dýňovým olejem. Podáváme společně s bagetkou.
Dobrou chuť