Hrachová polévka s celerem
Potřebujete uvařit rychlé a teplé jídlo, které bude plnohodnotné? Tak sáhněte po tomto receptu. Žlutý hrách zajistí obsah bílkovin, celer zase vlákninu, lněný olej zdravé tuky a vysoký podíl omega - 3 mastných kyselin. Zahřeje Vás a potěší chuťové pohárky díky kombinaci oříškové chuti lněných semínek s hrachem a celerem. Hmmm ... mňam.
Počet porcí : 4
POSTUP :
- 130 g cibule
- 140 g žlutého hrachu (namočeného přes noc ve vodě)
- 300 g celeru (bulvy)
- 30 g česneku
- 800 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky majoránky
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžičku sezamového oleje
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 4 ks bobkového listu
- 8 ks nového koření
- sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobení:
- lněný olej
- lněná semínka rozmixovaná
POSTUP :
Do hrnce na mírném ohni dáme oba dva oleje a nakrájenou cibulku na kostky společně s kořením (kmín, bobkový list, nové koření). Pár minut pražíme, poté přikryjeme pokličkou a dusíme cca 10 minut.
Mezitím si očistíme celer a česnek. Vše nakrájíme na kostky a přidáme k cibulce. Pražíme společně a necháme rozvonět.
Poté přidáme namočený a scezený hrách, zeleninový vývar, majoránku, sůl a pepř.
Vaříme do změknutí. Vyjmeme bobkový list a kuličky koření a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
Servírujeme s jednou lžičkou lněného oleje a namletými lněnými semínky. Dodají polévce jemně oříškovou chuť.
Dobrou chuť