Hrachová polévka s celerem

05.10.2021

Potřebujete uvařit rychlé a teplé jídlo, které bude plnohodnotné? Tak sáhněte po tomto receptu. Žlutý hrách zajistí obsah bílkovin, celer zase vlákninu, lněný olej zdravé tuky a vysoký podíl omega - 3 mastných kyselin. Zahřeje Vás a potěší chuťové pohárky díky kombinaci oříškové chuti lněných semínek s hrachem a celerem. Hmmm ... mňam.

Počet porcí : 4

POSTUP :

  • 130 g cibule
  • 140 g žlutého hrachu (namočeného přes noc ve vodě)
  • 300 g celeru (bulvy)
  • 30 g česneku
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžičku sezamového oleje
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 4 ks bobkového listu
  • 8 ks nového koření
  • sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na ozdobení:

  • lněný olej
  • lněná semínka rozmixovaná

POSTUP :

Do hrnce na mírném ohni dáme oba dva oleje a nakrájenou cibulku na kostky společně s kořením (kmín, bobkový list, nové koření). Pár minut pražíme, poté přikryjeme pokličkou a dusíme cca 10 minut.

Mezitím si očistíme celer a česnek. Vše nakrájíme na kostky a přidáme k cibulce. Pražíme společně a necháme rozvonět.

Poté přidáme namočený a scezený hrách, zeleninový vývar, majoránku, sůl a pepř.

Vaříme do změknutí. Vyjmeme bobkový list a kuličky koření a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.

Servírujeme s jednou lžičkou lněného oleje a namletými lněnými semínky. Dodají polévce jemně oříškovou chuť.

Dobrou chuť