Veganská knedlíčková polévka
Vegetariánem jsem už opravdu dlouho a opravdu dlouho jsem hledala a zkoušela uvařit veganské knedlíčky do polévky. Takovou tu variantu knedlíčkové vánoční polévky. Až letos se mi povedlo najít opravdu takovou tu správnou chuť, konzistenci i složení. Tyto knedlíčky nepřipomínají typické masové knedlíčky ani barvou ani chutí. Ba naopak, po vložení do zeleninového vývaru se začnou pomalu rozpadat, celou polévku chuťové pozvednou a jakmile si tento knedlíček vložíte do úst, začne se příjemně rozpouštět. Díky použitému koření a citrónové šťávě, dostane Váš zeleninový vývar úplně jiný nádech. Ani samotná výroba není nijak zvlášť složitá. Věřím, že s knedlíčky do polévky si budu ještě hrát a budu vymýšlet nové chutě. Ale tento recept mě opravdu dostal. Takže pokud si chcete uvařit veganskou vánoční knedlíčkovou polévku, bez kupovaných polotovarů, určitě vyzkoušejte tento recept. Ten wow efekt, který říkám, že by mělo mít každé jídlo, tam je...a věřte mi, že Váš zeleninový vývar dostane úplně nový rozměr ;))
Počet porcí : 4 – 6 porcí vývaru
Počet porcí : cca 30 ks knedlíčků
SUROVINY :
- 250 g nudlí do polévky
Na zeleninový vývar:
- 250 – 300 g mrkve
- 200 g petržele
- 20 g kadeřávku
- 13 g česneku
- 100 g petrželové nati v celku, tvrdé části z kadeřávku
- 5 ks menších bobkových listů
- 10 ks nového koření
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 1,5 – 2 litry vody
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na knedlíčky :
- 240 g bílých fazolí
- 180 g bílého tofu
- 60 g strouhanky
- 60 g cibule
- 13 g česneku
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 3 polévkové lžíce lahůdkového droždí
- 2 polévkové lžíce nasekaného libečku a petrželové nati
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 čajové lžičky oregana
- Citrónová kůra z 1/2 citrónu
- 2 – 3 čajové lžičky citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce tamari omáčky
POSTUP :
Nejprve si dáme vařit samotný vývar. Ten určitě všichni znáte, takže v rychlosti. Petržel, mrkev nakrájíme na libovolné kousky a vložíme do hrnce. Přidáme veškeré koření, olej, petrželovou nať v celku, oloupaný česnek i tvrdé konce kadeřávku. Vaříme na mírném plameni alespoň 2 – 4 hodinky. Vyjmeme koření, petrželovou nať v celku i stonek kadeřávku. Přidáme nasekanou vrchní část kadeřávku a odstavíme z plotny. Doladíme chuť solí a pepřem.
Nyní si vyrobíme knedlíčky. Na 1 polévkové lžíci oleje si opražíme do zlatavě hnědé barvy cibulku nakrájenou na kostky. Poté přidáme česnek nastrouhaný najemno a necháme ho jen rozvonět. Dáme stranou. V jedné misce si rozmělníme uvařené fazole za pomoci rukou. Když sem tam zbude nějaká fazole v celku nebo větší kus, nevadí. V druhé misce si rozdrobíme tofu, přidáme cibulku, trošku vody a rozmixujeme na hladko. Přidáme zbytek ingrediencí, rozmačkané fazole a důkladně zamícháme. Doladíme chuť solí, pepřem a citrónovou šťávou. Necháme cca 15 minut odležet.
Mezitím si nachystáme plech s pečicí fólií, kterou potřeme olejem a troubu si rozehřejeme na 200°C. Do menší sklenice nalijeme rostlinný olej, který budeme používat na tvorbu knedlíčků.
Nyní si vezmeme směs na knedlíčky, potřeme si ruce olejem a tvarujeme knedlíčky dle své velikosti a vkládáme ihned na plech. Každý knedlíček musí být na povrchu potřený olejem (k tomu nám slouží naolejované ruce). Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut. V polovině knedlíčky otočíme. Necháme jemně vychladnout. Mezitím si uvaříme dle návodu nudle do polévky.
No a můžeme servírovat. Do talířku vložíme nudle, 4 – 6 knedlíčků, zalijeme vývarem, ozdobíme petrželovou natí a já Vám přeji dobrou chuť.