Chřestovo hráškový salát s mandlemi

22.05.2025
II VEGAN II 
Základem dobrého zeleninové salátu jsou kvalitní suroviny. Neexistuje žádné kouzlo k tomu, aby jste si doma vykouzlili super zeleninový salát. Jediný trik který opravdu funguje je ten, že veškeré suroviny musí být kvalitní, plné chuti, čerstvosti. Tento jednoduchý salát Vám bude chutnat teprve tehdy, když si koupíte čerstvý svěží chřest, špenát, salát i ředkvičky. Vajíčka zvolíte nejlépe domácí či z farmy. A na zálivku zvolíte ten nejlepší mandlový olej. Né ledajaký, ale kvalitní olej plný chutí a nejlépe v ještě v bio kvaltiě. Kde takový můžete sehnat? Podívejte se na stránky PÖDÖR.CZ. Už delší dobu s touto značkou spolupracuji a mohu Vám říct, že jejich oleje jsou skvělé. S nimi jde vytvořit chutný salát snadno. No a nic víc v podstatě v tomto receptu nepotřebujete. Je opravdu jednoduchý ale za to velice chutný plný vitamínů a minerálů. tento salát potěší jak Vaše chuťové pohárky tak i Vaše tělo :)) PS: Když nepřidáte vajíčka, ale zvolíte si jinou alternativu bílkovin, třeba opražené tofu na malé kostečky s černou solí, máte z toho naprosto famózní veganský salát :)

Počet porcí : 2-4 porce

SUROVINY :

Na chřestovou část :

  • 400 g zeleného chřestu
  • 150 g hrášku
  • 25 g mandlových plátků
  • 16 g česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1/2 - 1 čajová lžička sójové omáčky
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na salát :

  • 200 g ředkviček
  • Dvě hrsti čerstvého špenátu/ polníčku
  • Pár listů hlávkového salátu / lollo biondo
  • Klíčky na ozdobu
  • 4 ks vajec na tvrdo
  • Červený pepř

Na Zálivku :

  • 25 g mandlového oleje od společnosti PÖDÖR
  • 15 g citrónové šťávy
  • 5 g rýžového sirupu
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Svěží zeleninový salát s chřestem a mandlovým olejem
Svěží zeleninový salát s chřestem a mandlovým olejem

POSTUP :

Uvaříme si vajíčka na tvrdo.

Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, chřestu odlomíme tvrdé konce a nakrájíme si ho na 4 cm kousky. Do rozpáleného oleje vložíme česnek a necháme rozvonět. Poté vložíme chřest a smažíme společně cca 5 minut, přidáme mandle, hrášek a vše smícháme. Doladíme chuť solí, pepřem a sójovou omáčkou. Dáme stranou vychladit.

Do misky si uděláme zálivku a to tak, že smícháme všechny ingredience. Nakrájíme si ředkvičky a vejce na měsíčky.

Jakmile máme vše nachystané, můžeme servírovat. Na talíř vložíme lollo biondo, špenát a doprostřed vložíme nachystaný chřest. Ozdobíme nakrájenými ředkvičkami, vejcem, klíčky, rozdrceným červeným pepřem a můžeme ještě jemně posypat mandlovými plátky. Vše zalijeme připravenou zálivkou, servírujeme s krekry a já Vám přeji dobrou chuť.

POZOR na přípravu chřestu. Pokud máte chřest mladý a tenký, netrapte ho dlouho na pánvičce. Musí být stále svěží a na skus tvrdý. Raději méně než více :))