Domácí česneková sojanéza

28.09.2025
II VEGAN II 
Stejně tak jako si můžete doma vyrobit domácí majonézu nebo tatarku, tak stejně tak si můžete doma vyrobit svoji vlastní veganskou majonézu. Je to snadné, takže když se najednou ocitnete bez veganské majonézy a dostanete na ni chuť, můžete si ji udělat i vy sami doma. Stačí jen vychlazené sójové mléko, olej a černá sůl. Tato domácí sojanéza je ozvláštněna ještě česnekovou chutí, ale ne tou klasickou silnou jako je v klasických česnekových pomazánkách. Ale krásně zjemněnou chutí pečeného česneku. Je famózní a hodí se téměř kamkoliv. Zdravá rozhodně není, ale jednou za čas....hmmmm....proč ne. Jakmile vyzkoušíte, nebudete chtít žádnou kupovanou :))

SUROVINY :

  • 60 g oloupaného česneku
  • 110 g řepkového oleje
  • +30 g řepkového oleje k pečení česneku
  • 100 ml vychlazeného sójového mléka
  • 20 g citrónové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky medové hořčice
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy
  • 1/2 čajové lžičky černé soli
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Oloupaný česnek dáme do malé zapékací nádoby společně s olejem a vložíme do trouby na 200°C cca na 20 minut. Hotový česnek poznáte podle toho, že se krásně rozvoní a začne na okraji zlátnout. V tuto chvíli česnek vytáhneme a necháme zchladnout.

Jakmile je česnek studený, vezmeme si vysokou nádobu a tyčový mixér. Do nádoby vložíme upečený česnek i s olejem ve kterém se pekl. Přidáme černou sůl, kurkumu, hořčici, sójové mléko, citrónovou šťávu a další řepkový olej (110 g). Tyčovým mixérem poté vše rozmixujeme do hladké a tuhé konzistence.

Hotovou sojanézu vložíme do uzavíratelné skleněné nádoby a skladujeme v lednici cca týden.

TIP pro Vás: Čím více oleje použijeme, tím bude sojanéza hustější.

Použít ji můžete úplně stejně jako klasickou majonézu a já Vám přeji dobrou chuť