Domácí rukolový olej

04.11.2025
II VEGAN II
Není vůbec na škodu si doma občas udělat svůj vlastní domácí olej z bylinek. Teď si možná říkáte proč je dobré si udělat nějaký bylinkový olej? Odpovědí na tuto otázku je docela dost. Jedna z nich je ta, že Vám skvěle ozvláštní jídlo, dodá mu jinou chuť i vzhled. Takovýto olej si totiž můžete udělat z různých kombinací bylinek jako je bazalka, pažitka, petrželová nať, rukola atd... A takovýto olej se hodí do spousty jídel jako jsou těstoviny, polévky, luštěninové krémy, obložené chleby, omelety a hodí se dokonce i k míchaným vajíčkům. Takže díky takovémuto oleji si můžete doma vykouzlit jídlo jako někde v restauraci. Krásně si jídlo ozvláštnit, dodat mu jinou chuť či vzhled :). Příprava je velice snadná a takovýto olej Vám vydrží i měsíc v lednici :)

SUROVINY :

  • 100 g rukoly
  • 15 g pažitky
  • 350 - 400 ml olivového oleje

POSTUP :

Veškeré suroviny vložíme do výkonného mixéru a mixujeme nepřetržitě alespoň 15 minut. Olej se začne zahřívat a tím uvolní veškeré chutě a vše se krásně spojí.

Poté si nachystáme nějakou skleněnou nádobu, velké jemné sítko a plátýnko. Přes něj necháme takto umixovaný olej překapat.

V plátýnku Vám zůstane rozmixovaná drť, kterou vyhodíme.

Takto přefiltrovaný olej můžeme rovnou přelít do sklenice a skladovat v lednici klidně i měsíc. Nebo pokud chceme opravdu jen krásný zelený olej beze zbytku, nalijeme olej do zdobícího sáčku a přes noc necháme viset v lednici. Dole se nám vytvoří usazenina. Tu odstřihneme a dávat ji do sklenice nebudeme. Zbytek oleje přelijeme do sklenice a skladujeme v lednici.

Takový olej se hodí téměř na vše. Do zeleninových salátů, na ozdobení a doladění obložených chlebů, polévek, těstovin, vajíček, humusů atd…….