Kešu parmazán

23.07.2025
II VEGAN II
Kešu parmazán zná asi spousta lidí. Je to jedna z těch nejvíc jednoduchých alternativ pro veganský sypký sýr. Jeho chuť je velice podobná parmazánu a jeho příprava trvá jen pár minut. Kešu parmazán má mnoho využití. Můžete ho použít jako posypku na rizota, těstoviny, polévky i saláty. Také se tato kombinace přidává do veganských sýrových omáček, ale klidně z něho můžete udělat i pomazánku. Díky kešu ořechům obsahuje bílkoviny i zdravé tuky. Lahůdkové droždí se přirovnává k umami chuti, ale hlavně obsahuje i vitamíny skupiny B i bílkoviny. Všechny tyto suroviny se velice dobře skladují a dobře se s nimi pracuje v kuchyni. Jedinou nevýhodou, kterou jsem zjistila je, že lahůdkové droždí má někdy v kombinaci s některými surovinami tendenci rychle reagovat. Myslím tím to, že se někdy stane, že druhý den už cítíte tzv. pachuť jakoby to jídlo bylo již zkažené. Zatím jsem to vypozorovala v pomazánkách, kde jsou vlhké suroviny a proto pomazánku s lahůdkovým droždí dělám pouze k přímé konzumaci. Jinak je takto připravený kešu parmazán vhodné skladovat ve skleněné uzavíratelné sklenici v pokojové teplotě nebo v lednici. Takto skladovaný Vám pak vydrží cca týden :)))

SUROVINY :

  • 95 g natural kešu ořechů
  • 25 g lahůdkového droždí
  • 3 g sušeného česneku
  • 1/2 čajové lžičky černé soli

POSTUP :

Kešu ořechy rozmixujeme na hladko a vložíme do misky. Přidáme sušený česnek, lahůdkové droždí a černou sůl. Vše zamícháme a přendáme do uzavíratelné nádoby, aby nám kešu parmazán nezvlhl.

Takto připravený parmazán se hodí na posypání těstovin, do pomazánek, veganských sýrových omáček atd.

Přeji dobrou chuť