Křupavé tofu kousky

26.09.2025
II VEGAN II
Tofu je naprosto skvělá surovina, se kterou můžete v kuchyni kouzlit. Z tofu se dá vařit na sladko i na slano. Každopádně, jaké má tofu výhody a nevýhody a jak s ním v kuchyni nakládat, se můžete dozvědět v mém článku TOFU - VŠE O NĚM A JAK S NÍM NALOŽIT? . Dnes Vám chci ukázat jak si lze doma uvařit krásně křupavé tofu bez veliké námahy. Způsobů jak toho dosáhnout je několik. Jeden z nich je ten, že tofu zamrazíme a poté z něj vymačkáme přebytečnou vodu. Poté si ho naložíte přesně tak jak jste zvyklí. Abychom to měli jednodušší a moc dlouho nepřemýšleli nad správnými poměry a samotnými chutěmi koření, zvolila jsem směs koření v BIO kvalitě "Café de Paris" od PÖDÖR. Tato směs obsahuje například cibuli, česnek, libeček, pažitku, papriku atd.... Tofu Vám skvěle dochutí. Nemusíte se o nic starat a vymýšlet správné kombinace. Takto naložené a usmažené tofu se nejvíce hodí k pečeným bramborám a k čerstvé zelenině. Jednodušší oběd už mít snad nemůžete.

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 340 g bílého tvrdého tofu
  • 60 g řepkového oleje
  • 30 g koření Bio "Café de Paris" od PÖDÖR
  • 2 g soli
  • 5 g balsamikového octa
  • 8 g čekankového sirupu
  • 1/2 polévkové lžíce solamylu
  • Řepkový olej na smažení

Na dokončení celého jídla:

  • Brambory pečené v troubě s kmínem
  • Domácí česneková sojanéza ( RECEPT NAJDEŠ ZDE )
  • Okurek
  • Cuketa
  • Klíčky na ozdobu

POSTUP :

Triky na křupavé tofu jsou dva. V první řadě je dobré tofu obalit ve škrobu těsně před smažením a ten druhý trik je, že bílé tvrdé tofu vložíme do mrazáku. Poté ho vytáhneme a necháme ho povolit. Před krájením vymačkáme z tofu přebytečnou vodu. Tofu se tím stane tvrdší a dosáhneme díky tomu větší křupavosti.

Takto připravené tofu si naložíme do směsi připravené z ingrediencí jako je koření, olej, sůl, pepř, balsamikový ocet a sirup. Tyto suroviny smícháme dohromady a zalijeme tím tofu nakrájené na tenké plátky. Pokud se nějaký plátek rozpadne, vůbec to nevadí. Takto naložené tofu vložíme do lednice alespoň na 24 hodin.

Po 24 hodinách vytáhneme z lednice. Rozpálíme si pánev na vysokou teplotu, přidáme cca 2 polévkové lžíce oleje a tofu poprášíme solamylem. Vložíme do pánve a zprudka smažíme.

Takto připravené tofu je dobré s pečenými bramborami ve slupce jen tak s kmínem, s čerstvou cuketou a okurkou nakrájenou na půlkolečka a s domácí česnekovou sojanézou.

No a já Vám samozřejmě přeji dobrou chuť.