POLÉVKY - PROČ JSOU PROSPĚŠNÉ PRO NAŠE TĚLO, NA CO SI DÁT POZOR A NA CO MYSLET KDYŽ JE VAŘÍME A JAK Z NICH UDĚLAT PLNOHODNOTNÉ JÍDLO???
Na všechny tyto otázky se dozvíte odpovědi a věřím, že ne jenom na ně.
O historii polévek se určitě bavit nebudeme. Řekněme, že je jedli už naši předci dávno a dávno před námi a troufnu si i říct, že je jedli častěji, než my dnes. Vždyť i moje babička tvrdila, že polévka je grunt. Naši předkové si polévku dopřávali velice často a byly u nich součástí každé domácnosti. Nesměla chybět na oběd, kde se podávala před hlavním jídlem. Stejně tak měla své místo i na snídani, a to právě proto, aby posilnila ty, kteří šli pracovat na pole. Také jste ji mohli najít na stole při večeři. Jednoduše se polévky jedly kdykoliv. Důvodů proč se polévky jedly tak často je mnoho. Jak jsem již zmiňovala, dodaly vždy potřebnou energii před celodenní prací, dále je jejich příprava velice snadná a rychlá, jsou cenově dostupné a také se jedná o zdravé a vydatné jídlo.
Polévka se vždy vařila ze sezónních potravin a také z potravin, které byly zrovna doma či na zahradě. Na jaře byly polévky spíše lehké, plné bylinek, přes léto obsahovaly více zeleniny a masa a v období podzimu a zimy byly polévky hutnější. Obsahovaly více luštěnin, brambor a dalších surovin. Dnes jsou polévky na ústupu a jsou někdy brané jako zbytečné jídlo nebo jídlo, které Vám roztáhne žaludek. Bohužel to tak úplně není a naši předkové to věděli, dokonce i naše babičky.
Určitě nechci zaběhnout do historie a psát o tom kdy vznikla první polévka. Co bych ráda tímto článkem chtěla říci je to, proč by polévky měly zůstat na našem jídelním stole, na co si dát pozor při vaření a pravidelné konzumaci polévek a také jak je udělat více plnohodnotné, aby sloužily i klidně jako hlavní jídlo, které nám dodá vše, co naše tělo potřebuje.
Možná se budu trochu opakovat z předchozího článku (ZELENINOVÉ SALÁTY – NA CO SI DÁT POZOR PŘI PRAVIDELNÉ KONZUMACI ZELENINOVÝCH SALÁTŮ), ale některé body jsou opravdu důležité a jednoduše souvisí téměř s jakýmkoliv jídlem, které připravujeme. Přeci jen jste na vegetariánském / veganském blogu, takže se budeme často bavit o zelenině. Ta je velkým základem polévek. Až poté jsou přidávány další suroviny. Nebudeme se zdržovat tzv. řečičkami a půjdeme rovnou k věci.
PROČ JÍST POLÉVKY
1) OBSAHUJÍ ZDRAVÍ PROSPĚŠNÉ LÁTKY
- polévky mohou být velkým pomocníkem, jak dostat do svého jídelníčku mnoho zdravých, prospěšných látek. Samozřejmě vše záleží na způsobu jejich přípravy a použití surovin. Nejčastější surovinou ale bývá zelenina, která je bohatá jak na vlákninu, tak i na minerální látky a vitamíny. Zde si ale dejte pozor, jak dlouho polévku vaříte. Některé vitamíny (např. vitamín C a některé vitamíny B) nejsou tepelně stabilní a při dlouhém vaření se jejich obsah snižuje. Dále polévku můžete obohatit o bílkoviny a to ve formě vajec, různých luštěnin, tofu atd. Prospěšné látky se nacházejí i v koření. Nejenom, že obsahuje prospěšné látky, ale některé koření má i schopnost zahřát organismus. A toto vše zřejmě v zimě rádi vyhledáváme.
2) POLÉVKA JE RYCHLÉ, SNADNÉ A LEVNÉ JÍDLO
- Během pár okamžiků můžete připravit nutričně vyvážené a bohaté jídlo. Dokonce i v případě kdy vůbec nestíháte, jste zaneprázdněni dětmi nebo nemáte plnou lednici. Stačí Vám totiž jen pár kousků zeleniny pro příjem vlákniny. Jako zdroj sacharidů můžete zvolit brambory, těstoviny, rýži, pečivo. Dokonce lze použít i pseudoobiloviny (pohanku, quinou…). No a jako bílkoviny vejce, luštěniny, tofu, tempeh. Jednoduše co doma najdete, a pro menší ztrátu živin i času, budete polévku vařit krátce. Tak, aby byla zelenina na zkus. A do obchodu taky chodit nemusíte :)) .
- No a teď si říkáte, že nám něco chybí. A to jsou zdravé tuky. Jednoduše přidejte malé množství oleje na základ, na opražení zeleniny nebo na úplný konec na doladění a dochucení polévky (př. dýňový olej, ořechový či olivový olej)
3) POMÁHÁ PŘI HUBNUTÍ
- Polévka před hlavním jídlem nastartuje trávení, obsahuje méně kalorií a také částečně zaplní Váš žaludek. Konzumace polévky před hlavním jídlem vede totiž ke snížení pocitu hladu, dřívějšímu nasycení a v konečném důsledku tak ke konzumaci nižšího množství druhého jídla. U sytosti záleží také na obsah bílkovin a sacharidů. Nezapomeňte, že taková to polévka musí být nutričně vyvážená a obsahovat vše potřebné. Pokud se snažíte zhubnout, dávejte si pozor na hutné, krémové polévky, které obsahují smetanu. Ta zvyšuje samotné kalorie.
4) HYDRATACE ORGANISMU
- Každý moc dobře ví, kolik máme vypít tekutin za den. A také každý moc dobře ví, jestli je schopný toto množství zvládnout vypít. A pro ty co neví, tak denní příjem tekutin je 2,7 litrů u ženy a u dospělého muže 3,7 litrů. Nesmíme ale zapomenout, že vodu přijímáme i z jídla. Nejlépe z ovoce, zeleniny atd. Ale skvěle nám k tomu poslouží i polévky. Podávané množství polévek v restauraci je většinou 330 ml. A věřím, že doma si dáte i klidně jednou tolik. Takže když se nad tím zamyslíte, máte dobře našlápnuto ke splnění denního příjmu. Pro zajímavost, u starších lidí se doporučuje větší či pravidelná konzumace polévek k zajištění správné hydratace. A kdyby Vás zajímal správný výpočet denní dávky tekutin, tak ho najdete zde: JAK MÁ VYPADAT ZDRAVÝ TALÍŘ.
5) ZUŽITKUJETE VŠE, CO DOMA NAJDETE
- konec plýtvání!! Už jste si někdy řekli, kolik potravin musí vyhazovat takový supermarket nebo restaurace? Určitě si říkáte, že hodně. Pravdou ale je, že největší potravinový odpad produkují samotné domácnosti. Přitom lze tyto tzv. zbytky zužitkovat a dát jim jinou podobu. (Bavím se samozřejmě o zbytcích, které nejsou zkažené, shnilé, plesnivé, atd.) Např. polévky, ty se dají velice dobře uvařit i z potravin, které vám zůstaly v lednici nebo ze zbylých odřezků zeleniny. Z toho jsou nejlepší zeleninové vývary. Pokud Vám měkne kořenová zelenina, udělejte chutnou krémovou polévku. Zbyly Vám kroupy či quinoa z předchozího jídla? Vložte je na konci vaření do polévky a skvěle Vám ji zahustí a navíc jí dodají potřebné sacharidy. Nebojte se kombinovat i s ovocem. Taková pečená hruška v krémové pastiňákové / petrželové polévce udělá opravdu velké kouzlo. Nebojte se experimentovat a ponořte se do kouzlení.
6) NIKDY NEJSOU STEJNÉ
- Polévek je opravdu mnoho. A to díky různým kombinacím potravin, ale i díky samotné rozmanitosti druhů zeleniny, luštěnin, obilovin i pseudoobilovin. Nesmíme zapomenout na různé nočky, krutony, koření, bylinky atd.
- Pokaždé Vám může vyjít naprosto odlišná polévka. Dokonce stačí zaměnit i konzistence. Můžete mít čisté zeleninové vývary, polévky zahuštěné obilovinou, luštěninou (např. kroupová polévka, čočková) nebo jejich kombinace (př. fazolová s domácími nudlemi), zahuštěné zásmažkou (ty já osobně téměř vůbec nevařím a nedoporučuji je), dále krémové bez smetany a se smetanou. Těch možností je opravdu mnoho a můžete se ponořit do víru polévek a zkoušet stále a stále nějaké nové.
7) ŠETŘÍ VAŠI PENĚŽENKU
- Ano už je tomu tak. Polévky Vám mohou ušetřit i peníze. A proč? Jednoduše v tom, že si můžete polévku uvařit i jako hlavní jídlo. Už nemusíte vymýšlet dva chody. Polévku a druhý chod. Stačí si uvařit plnohodnotnou a hutnou polévku, která bude sloužit jako hlavní jídlo. Tím pádem Vám nejen ušetří peníze za druhé jídlo, ale také samotné náklady na takovou vydatnou polévku nejsou vysoké (například fazolová polévka podávaná s ovocnou buchtou Vás moc stát nebude, stejně jako třeba krémová rajčatovo-čočková polévka s bagetkou). Co musí obsahovat taková plnohodnotná polévka? Bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky, vodu, vlákninu, vitamíny a minerály. Jak toho dosáhnout? Jednoduše:
- Bílkoviny: luštěniny, některé pseudoobiloviny, tofu, tempeh
- Sacharidy: obiloviny, těstoviny, pečivo
- Zdravé tuky: rostlinné oleje, oříškové oleje, oříšky nebo samotná semínka
- Vláknina: jakákoliv zelenina
- Vitamíny a minerály: každá potravina obsahuje nějaký, i když úplně minimální, poměr vitamínů nebo minerálů. Takže cokoliv vložíte do polévky, už má v sobě tyto složky.
- Jinak, kdybyste si nebyli jistí, jak má takové plnohodnotné jídlo vypadat, podívejte se zde: JAK MÁ VYPADAT ZDRAVÝ TALÍŘ
8) POLÉVKY JSOU ZARUČENĚ "COMFORT FOOD"
- V českém jazyce pro toto slovní spojení neexistuje jednoznačný překlad, ale mohli bychom to popsat třeba jako jídlo, které Vám dělá radost. Jídlo, díky kterému máte pocit, že je vše OK. Obvykle je to spojené i s nostalgickou vzpomínkou, kdy takové jídlo vařila máma nebo babička. U tzv. comfort food dochází během konzumace k uvolnění dopaminu zapojeného v systému odměn a výsledkem je pak příjemný pocit, který si chcete co nejdříve zopakovat. A to se mnou musíte souhlasit, že polévky takové opravdu jsou.
- Nejenom, že Vám připomenou babičku v zástěře, ale kdo z Vás nemá rád v chladném počasí, ten pocit, kdy se zabalíte do deky s horkou miskou výživné polévky, která provoní celý Váš dům? Hlavně v zimě, když přijdete po dvouhodinové procházce promrzlí domů? Já to třeba miluji.
9) POLÉVKA NENÍ JEN ZÁLEŽITOSTÍ ZIMY
- Všichni máme zřejmě polévky spojené s chladným počasím. U nás doma se třeba vaří jen a pouze v zimním období. Dříve tomu tak ale nebývalo a naši předci je jedli každý den bez ohledu na to kolik stupňů je venku.
- Navíc díky cestování už dávno víme, že polévky se připravují i za studena. Nejznámější je tzv. GAZPACHO, která se podává především ve Španělsku
- Tyto polévky Vás nejen zasytí a posílí Vaši imunitu, ale také Vás i příjemně ochladí
- Takových polévek je v dnešní době spousty, např. různé okurkové, různé rajčatové, mátové i fazolové. Stačí si jen probrouzdat internet a hned máte minimálně šest receptů na studenou polévku. Takže v létě už nemusíte jíst teplé polévky, ale klidně i studené :))
NA CO SI DÁT POZOR
1) VŽDY VYBÍREJTE ZELENINU V TÉ NEJVYŠŠÍ KVALITĚ
- Je jasné, že kvalitní zelenina má nejen lepší chuť, ale obsahuje i více prospěšných látek. Během dlouhého vaření se nám nějaké ty látky ztratí, ale chuť ne. Navíc, pokud se naučíte nakupovat kvalitní potraviny, usnadníte si tím poté práci v kuchyni. Téměř veškerou práci s vařením a dochucováním odvedou za Vás.
2) CO MŮŽETE, SI VYPĚSTUJTE SAMI DOMA
- Samozřejmě tady platí také tato rada, a to ta, že to co můžete, si raději vypěstujte doma. Je velký chuťový rozdíl mezi tím, co máte ze zahrady a co máte z obchodu. Navíc víte čím si to hnojíte, jestli to máte v bio kvalitě atd. Takže pokud Vám to prostor a čas dovolí, pěstujte si doma.
3) NAKUPUJTE NA TRZÍCH OD FARMÁŘŮ NEBO SI NAJDĚTE SVÉHO VLASTNÍHO FARMÁŘE
- Pokud nemáte prostor ani čas, tak je dobré nakupovat zeleninu na trzích od farmářů. Prosím, na toto si dávejte pozor. Na trzích se objevují i překupníci, což je velký rozdíl od farmářů. Překupníci nakoupí zeleninu a ovoce ve velkoobchodech a poté je prodávají na trzích. Je to téměř to stejné, jako byste šli do obchodu a koupili si to tam, jen za více peněz. Proto je dobré si třeba najít i svého farmáře, který Vám své produkty doveze domů, nebo ho takto podpoříte na trzích, anebo si sami pro tyto věci zajedete vy k němu na farmu. Zde máte jistotu, v jaké kvalitě jsou tyto produkty. Takže za mě je nejlepší si nějaké farmáře najít a podporovat jejich práci. Pokud nevíte jak nejlépe vyhledat farmáře nebo ve Vašem blízkém okruhu nikdo není, zkuste se podívat na internet například na stránky: SCUK.CZ, ADRESARFARMARU.CZ, KPZINFO.CZ a spousty dalších odkazů, které na internetu najdete.
4) VYBÍREJTE ZELENINU V BIO KVALITĚ
- Jednoduše bych to shrnula tak, že pokud si nemůžete pěstovat doma, raději kupujte zeleninu v BIO kvalitě. A pokud už budete věnovat svůj čas a energii tomu, abyste si našli svého farmáře, tak vybírejte takového, který je ověřený a pěstuje své produkty v BIO kvalitě . Když přivřu obě dvě oči, je lepší se při velké konzumaci zeleniny a ovoce vyhnout i velké konzumaci pesticidů. Když budu mít obě dvě oči otevřené, doporučím konzumovat zeleninu a ovoce v BIO kvalitě. A tonejenom kvůli množství pesticidů, které zůstanou na potravině, ale i kvůli celkovému dopadu pesticidů, které se dostávají do půdy i vody a poškozují tak životní prostředí. V ekologickém zemědělství jsou umělé pesticidy zakázány, a proto je vhodné se nad tím zamyslet. Velká většina potravin totiž nepřekračuje zákonem stanovené limity. Ale tyto limity byly stanoveny pouze pro každou látku zvlášť. Proto odborníci mluví o nebezpečí různých kombinací, o tzv. koktejlu pesticidů. V jedné potravině může být totiž pět i více druhů pesticidů najednou.
5) POUŽÍVEJTE LOKÁLNÍ A SEZÓNNÍ ZELENINU
- Úplně nejlepší je kupovat a používat lokální zeleninu vypěstovanou u nás v ČR a samotný nákup sezónní zeleniny. Nejenom, že podpoříte místní ekonomiku, pomůžete s menším ekologickým odpadem i dopadem, ale vyhnete se i problémům s nedozrálostí a nevýraznou chutí. Nebudete muset řešit, zda je tato plodina dostatečně zralá a má tu správnou chuť jakou by měla mít. Hlavně to neberte tak, že v zimě musíte jíst jen dýni a zelí. Udělejte si z toho pěkné návyky, které ve Vás nebudou vyvolávat pocit omezování. Pokud ho ale budete pociťovat, klidně si tento bod zařazujte postupně a pomalu. Kupte si v zimě rajčata i cuketu či kukuřici. Pokud naleznete v dobré kvalitě, proč ne. Klidně to zkombinujte i s mraženou zeleninou. To nejhorší co může být, je stres a pocit omezování se, či zklamání sami ze sebe. Berte to s lehkostí. O co tady hlavně jde, je to, že jídlo Vám má dodat vše potřebné (minerály, vitamíny a další důležité složky), ale hlavně si na něm máte pochutnat. Vaše chuťové pohárky by měly co nejčastěji tancovat radostí. Proto doporučuji sezónní zeleninu i ovoce, protože jen tak si můžete být jistí tím, že bude zralé, plné chutí a všeho podstatného.
6) ZELENINU A OVOCE VŽDY DŮKLADNĚ UMYJTE
- jestliže kupujete zeleninu a ovoce v BIO kvalitě, je možné tyto potraviny jen opláchnout pod tekoucí vodou, či použít kartáč na odstranění viditelných nečistot jako je hlína atd. Jestliže nekupujete zeleninu v BIO kvalitě, musíte jí opravdu důkladně umýt, abyste odstranili pesticidy, které mohou obsahovat. No a jak se správně zbavíme pesticidů? Některé výzkumy doporučují namočit ovoce či zeleninu cca na 20 minut do solného, octového roztoku nebo roztoku z jedlé sody. Tyto roztoky ale pomáhají odstranit jen některé pesticidy. Dalším způsobem jak odstranit pesticidy je danou plodinu umýt pod tekoucí vodou za pomoci kartáče či hadříku. Dále můžete zeleninu či ovoce umýt a oloupat slupku. Bohužel, je mnoho studií, které se zaměřují jen na konkrétní pesticidy, a proto jsou různé rady, jak pesticidy odstranit, které však už třeba nezmiňují, jakého druhu pesticidu se tato metoda týká. Musíme mít na paměti, že každý druh pesticidu je jiný, má jiné vlastnosti i chemické složení. Takže výše popsané metody mohou zabrat, ale i tak doporučím vlastní pěstování zeleniny a ovoce, kupování od ověřených farmářů nebo v BIO kvalitě.
7) POHLÍDEJTE SI MNOŽSTVÍ KVALITNÍCH BÍLKOVIN, SACHARIDŮ, ZDRAVÝCH TUKŮ A VLÁKNINY.
- Pokud zařadíte polévky do svého jídelníčku jako hlavní chod, nezapomeňte na správné složení i na kvalitu surovin. Vždy by měla opravdu obsahovat vše, co máme výše zmíněno.
- Jestliže budete brát polévky jako zdroj hubnutí, opět si dávejte pozor na její složení.
- Nemůžete jednoduchý zeleninový vývar s nudlemi brát jako plnohodnotné jídlo. Neříkám tím, že každá polévka musí obsahovat veškeré makroživiny (sacharidy, tuky a bílkoviny) a mikroživiny (vitamíny, minerály a stopové prvky). Klidně si takovou polévku uvařte a dejte si ji před plnohodnotným hlavním jídlem. Ale pokud chcete mít polévku jako jediné jídlo, vždy se zamyslete nad jejím složením. Více podrobností najdete tady: jak JAK MÁ VYPADAT ZDRAVÝ TALÍŘ.
8) POUŽÍVEJTE NA DOCHUCENÍ I WOW EFEKT KVALITNÍ OLEJE, OŘECHY A ČERSTVÉ BYLINKY
- pokud si chcete na polévkách pochutnat, vždy jim dopřejte další chutě. Polévky nejsou jen klasické bramboračky a vývary, které si pamatujete z dětství a školních jídelen. Z polévky můžete udělat gurmánský zážitek. A to tak, že při servírování použijete čerstvé bylinky jako je petržel, koriandr, libeček, kopr….
- Kouzelný efekt Vám vytvoří i různá balsamica, jako jsou hrušková, jablečná, dýňová atd. Stejně dobře vytvoří tzv. WOW efekt kvalitní oleje. Například dýňový, arašídový, makový, olivový, olej z vlašských ořechů atd atd….stačí přidat malé množství při servírování polévky a uvidíte ten rozdíl.
- Pokud nemáte doma zrovna kvalitní olej, lisovaný za studena, můžete přidat opražené oříšky. Velice dobře se vyjímají v asijských vývarech nebo v krémových polévkách.
- Za mě je nejlepší kombinace minimálně dvou surovin. Například do italské luštěninové polévky můžete použít petrželovou nať a jablečné balsamico. Do asijského vývaru čerstvý koriandr a opražené arašídy atd ….
9) POZOR NA KUPOVANÉ BUJÓNY
- Věřím, že o kupovaných bujónech jste už hodně slyšeli. Jednou, že jsou nezdravé a škodí našemu organismu. Podruhé, že se společnosti snaží vyrábět zdravé a bez glutamátu. Jedna společnost předhání druhou a vše předvádí v krásných reklamách o šťastné rodince, která nejí nic jiného, než polévky z jejich bujónů.
- Za mě složení bujónů není tak dokonalé, jak by se z televizních reklam mohlo zdát. Většina bujónů obsahuje náš starý a velice známý glutaman sodný. Tato látka zvýrazňuje chuť, ale našemu organismu nijak zvlášť nesvědčí. Potravinářské předpisy povolují použití glutamanu v omezeném množství pro široký okruh potravin. Ve větší konzumaci však může vyvolat bolesti hlavy, nevolnost, zarudnutí obličeje atd. Některé firmy využívají pro zvýraznění chuti kvasničný neboli drožďový extrakt. Další náhražkou jsou hydrolyzáty rostlinných bílkovin, které se nejčastěji vyrábí rozkladem sójové bílkoviny. I ty obsahují významné množství kyseliny glutamové.
- Další "skvělou" složkou je sůl, která může tvořit i více než 50 % hmotnosti celého výrobku, což z ní činí nejen poměrně drahou surovinu, ale také docela dost nezdravou. I sůl je ve velkém množství pro náš organismus nebezpečná.
- Další takovou důležitou látkou je tuk. Bohužel výrobci do bujónů používají velice často velmi levný palmový tuk, který taktéž nepatří mezi ty zdravé tuky. Takže není prospěšný našemu organismu, ale také má devastující dopad na životní prostředí a kácení pralesů.
- Takže jednoduše…za mě bujón ano, ale jen a pouze v nejnutnějších případech. Raději si udělejte svůj vlastní vývar nebo bujón doma
10) POZOR NA ZAHUŠŤOVÁNÍ POLÉVEK MOUKOU
- máme několik způsobů zahušťování, které 100% znáte. První je ZÁKLECHTKA (amerika) - je to voda smíchaná s moukou. Další je ZÁTŘEPKA (závrtka) - Ve sladké nebo kysané smetaně rozmícháme hladkou mouku. Dalším způsobem jak můžeme jídlo zahustit je ZÁSMAŽKA (jíška) - je to kombinace nejčastěji másla a hladké mouky. Používají se i rostlinné oleje v kombinaci s hladkou moukou.
- Jak jsem již naznačila, tak při zahušťování jíškou použijete tuk a mouku v poměru 1:1. Takže jídlo najednou bude obsahovat velké množství tuku.
- Navíc bílá mouka není nějak zvláštní super potravina. Neobsahuje téměř žádné živiny a také se řadí do potravin s vysokým glykemickým indexem, takže po konzumaci bílé mouky máme za chvíli chuť na něco jiného.
- Zahušťovat polévky můžeme i jinak a zdravě. A to tak, že přidáme například bramboru, část polévky či zeleniny rozmixujeme, můžeme použít ovesné vločky nebo Hrašku, uděláme krémovou polévku, přidáme do rozmixované luštěniny atd. Možností je opravdu hodně.
- Opět berte prosím na vědomí, že netvrdím, že bílá mouka a zahušťování s její pomocí je špatné a nemá se vůbec používat. Jednou za čas, proč ne. Jen mějte na paměti, že každodenní konzumace nebude tou správnou cestou.
11) POZOR NA POUŽÍVÁNÍ VELKÉHO MNOŽSTVÍ SMETANY, MÁSLA
- Tady platí úplně stejné pravidlo jak u mouky. Žádná potravina není špatná, jen její nesprávná příprava a konzumace. Jak to myslím? Myslím to tak, že pokud budete jíst každý den jen rostlinné máslo, cukr, bílou mouku a nic víc, zdravý člověk z Vás nebude. Nic se nesmí přehánět, ani ta tzv. zdravá strava. Když budete jíst jen a pouze zeleninu a ovoce a nic víc, vaše tělo taky nebude úplně jásat radostí. Takže doufám, že jsem to dostatečně vysvětlila a předešla tím nezvaným otázkám :))
- rostlinná smetana neobsahuje tolik tuků jako živočišná, takže si říkáte, že jí můžete používat, co hrdlo ráčí. I když rýžová, ovesná či sójová smetana neobsahuje tolik tuků, tak kokosová je už na tom o trochu jinak. Samozřejmě záleží výrobce od výrobce. Některá rostlinná smetana obsahuje 8% tuku jiná zase třeba 20% tuku. Rostlinná alternativa smetany je opravdu lepší variantou než živočišná a to nejen z humánního hlediska, ale i z výživového.
- Dávejte si ale pozor, kolik % tuku vaše oblíbená smetana obsahuje. Pravidelná konzumace dalších přidaných tuků taky není úplně OK.
- No a rostlinné máslo? Tak tady není co řešit. Živočišné nebo rostlinné…oba dva druhy obsahují největší procento tuku. U rostlinného jsou to různé kombinace, jako je řepkový, kokosový, slunečnicový a v neposlední řadě můj oblíbenec palmový olej. Můj názor na tento olej znáte. Je to zbytečná surovina. Takže máslo je jen a pouze tuk s tukem :))
SHRNUTÍ:
- 1) POLÉVKY OBSAHUJÍ ZDRAVÍ PROSPĚŠNÉ LÁTKY, VITAMÍNY, MINERÁLY, VEŠKERÉ MAKROŽIVINY I MIKROŽIVINY
- 2) POLÉVKA JE RYCHLÉ, SNADNÉ A LEVNÉ JÍDLO, DÍKY KTERÉMU MŮŽETE PŘESTAT I PLÝTVAT POTRAVINAMI
- 3) PŘI SPRÁVNÉM SLOŽENÍ POMÁHÁ PŘI HUBNUTÍ
- 4) DÍKY VELKÉMU OBSAHU VODY HYDRATUJÍ POLÉVKY ORGANISMUS
- 5) DÍKY ŠIROKÉMU SORTIMENTU POTRAVIN, KTERÉ MŮŽEME VYUŽÍT NA VAŘENÍ, NEBUDETE MÍT NIKDY STEJNOU POLÉVKU
- 6) POLÉVKY JSOU ZARUČENĚ "COMFORT FOOD". NENÍ NIC LEPŠÍHO NEŽ SI V ZIMĚ UVAŘIT HORKOU PLNOHODNOTNOU POLÉVKU, KTERÁ VÁM JEŠTĚ K TOMU PŘIPOMENE VAŘENÍ VAŠÍ BABIČKY
- 7) SPRÁVNĚ UVAŘENÁ POLÉVKA MŮŽE SLOUŽIT JAKO HLAVNÍ JÍDLO, NEBUDETE MUSET VAŘIT VÍCE CHODŮ
- 8) VAŘENÍ POLÉVEK VÁM ŠETŘÍ ČAS, ENERGII, PENÍZE
Když jsem byla malá, tak u nás doma byla na oběd polévka tak z 90% a až po ní následoval hlavní chod. Opravdu málokdy se stalo, že jsme na oběd neměli před hlavním chodem polévku. Já osobně jsem měla nejraději fazolovou či čočkovou polévku s buchtou nebo s vdolky. Vždy jsem k polévce zakusovala sladký chod a přišlo mi to jako to nejlepší co kdy kdo mohl vymyslet. V hlavní roli samozřejmě hrála kombinace chuti slaného a sladkého, která dokáže rozehrát rafinovanou hru chutí a smyslových vjemů.
Dnes už to tak nemám. U nás doma jsou polévky podávány spíše v chladných dnech, a to spíš jako plnohodnotné jídlo nebo jako lehčí večeře. Přes jaro a léto polévky moc nevařím. Řekla bych, že je v tomto období nevařím vůbec. A v podstatě je to škoda. Nedávno jsem zjistila, že mám neuvěřitelnou zásobu surovin a že je zapotřebí je začít využívat a spotřebovávat, místo toho abych chodila nakupovat nové a třeba i jiné. Upřímně, byl to trochu výstup z komfortní zóny a v podstatě jsem zprvu nevěděla, co mám z toho všeho vařit. Až po chvíli mi vlastně docvaklo, že z těchto surovin jsem schopná vařit různá zrnění (jako rizota, ale střídat pohanku, quinou, rýži atd..) ale hlavně každý den jinou polévku. Jediné pro co jsem chodila do obchodu, byla zelenina, která je velkou součástí polévek, jinak nic jiného. A můžu Vám říct, že to mělo docela dost benefitů. Jedním z nich bylo, že jsem za měsíc téměř nic neutratila za potraviny, dále se moje kreativní část úplně rozjela, protože jsem vymýšlela jídla jen z toho, co jsem doma měla a muselo to být samozřejmě chutné a vyvážené, a také jsem pochopila, jak málo stačí k tomu mít na stole výborné jídlo a jak celkově málo stačí k našemu životu a štěstí.
Troufnu si Vám říci, že byste to měli každý vyzkoušet. Zkontrolovat si svoje zásoby, a pokud jsou opravdu velké, tak ihned přestat nakupovat (nakoupit jen opravdu to nejdůležitější) a vařit z toho, co máte doma. To jsem trochu odbočila od polévek. Každopádně to jde. Vše co Vám tady píšu, mám sama vyzkoušené na sobě a vím, že to funguje nebo že je to reálné.
Takže pokud patříte mezi ty, jako jsem já a polévky jíte jen v zimě, zkuste se nad tím zamyslet a začněte zařazovat více polévek. Přeci jen polévka je GRUNT :))
Děkuji Vám za přečtení tohoto článku. Věřím, že jste se dozvěděli zajímavé věci a určitě vyzkoušejte více jak jednu radu.
A pokud se Vám článek líbil neváhejte ho sdílet a podělit se se svými přáteli. Také mi můžete napsat, jak se Vám daří aplikovat tyto rady a tipy v realitě. Budu ráda, když mi napíšete i jiné rady, které Vy sami využíváte při sestavování plnohodnotných a kvalitních polévek.
Jestliže podle mě vaříte, napište mi jak Vám jídla chutnala a zda jsou to recepty, které využíváte. Budu velice ráda za zpětnou vazbu. Nezapomeňte mě označit @bohokristyna a sledovat na sociálních sítích :) Uděláte mi tím velkou radost. Navíc je to jediná cesta, jak mohu pro Vás stále vymýšlet nové a nové dobroty.
Máte-li zájem, zde si můžete přečíst zajímavosti o mně.
Děkuji Vám všem a přeji krásně prožité chvíle u jídelního stolu s Vašimi blízkými :))
Boho Kristýna
Podobné články
