Salát s grilovanými meruňkami, bazalkovými květy a sýrem Fourme d´Ambert
II VEGETARIAN II
Milovníci sladko-slaných chutí a zajímavých kombinací by nyní okamžitě měli zpozornět a zastavit se u tohoto receptu. Skvělá kombinace čerstvé, křupavé zeleniny, s výrazným francouzským sýrem s modrou plísní, křupavými kešu ořechy a pistáciemi a to vše spojené se sladkokyselými meruňkami. Meruňkami, které ještě vložíme na pánvičku a společně s medem a proseccem ogrilujeme. Díky tomu meruňky změknou, zkaramelizují a dostanou krásný look. Aby toho nebylo málo a tento salát nebyl jako každý druhý salát, vše co jsem vyjmenovala zkombinujeme s hustým bazalkovým pestem a neodolatelnou zálivkou z oněch grilovaných meruněk. Tato zálivka je tak okouzlující nejen díky grilovaným meruňkám, medu a proseccu, ale i díky kvalitnímu oleji z meruňkových jader od společnosti PÖDÖR. Chuť tohoto oleje je velice výrazná a celé zálivce dodá ten správný wow efekt. Navíc je v BIO kvalitě a má několik pozitivních vlastností jako je obsah vitamínů A,C a vitamínů skupiny B. Také obsahuje nenasycené mastné kyseliny a velké množství draslíku. Podporuje regeneraci při léčbě nádorových onemocnění, má také pozitivní vliv na tvorbu červených krvinek. Každopádně jeho silná a neodolatelná chuť dělá tento salát tak zvláštním, že ho jednoduše musíte vyzkoušet.
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
Na meruňky a meruňkovou zálivku:
- 8 ks meruněk
- 3 polévkové lžíce medu
- 1 ks limetkové šťávy
- 2 polévkové lžíce Prosecca
- 4 polévkové lžíce Bio oleje z meruňkových jader od společnosti PÖDÖR
- Sůl
- Červený pepř
Na bazalkové pesto :
- 50 g kešu ořechů a pistácií
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 15 g bazalky
- Sůl
- Červený pepř
Na dokončení :
- Hrst bazalkových květů
- 100 g sýra Fourme d'Ambert
- 1/2 ks okurky
- 1ks salátu little gem
- 1/2 ks cukety

POSTUP:
Na malém množství olivového oleje si opečeme kešu ořechy a necháme je vychladnout. V misce si smícháme med, olej z meruněk s čerstvě namletým červeným pepřem. Meruňky rozkrojíme na polovinu a z obou stran na vyšším plameni opečeme na stejné pánvičce. Jakmile jsou opečené z obou stran, přidáme prosecco a hotové meruňky dáme stranou.
Salát nakrájíme na větší kousky, okurek a cuketu nakrájíme na co nejtenčí plátky nebo půlkolečka.
V menším mixéru nebo za pomoci tyčového mixéru rozmixujeme 6 opečených půlek meruněk, 3 lžíce oleje z meruněk, med, šťávu z limetky a 1/2 lžičky soli. Tuto zálivku dáme stranou.
Ve stejném mixéru poté rozmixujeme 3 polévkové lžíce olivového oleje, kešu ořechy a pistácie (pár si jich necháme na posypání), bazalku, sůl a červený pepř. Dáme stranou.
Nyní můžeme servírovat. Na talíř cik cak vyskládáme salát, okurky, cukety, navrch dáme grilované meruňky, rozdrobíme francouzský sýr s plísní, zakápneme meruňkovou omáčkou, cik cak vložíme bazalkové pesto a posypeme zbylými ořechy a bazalkovými květy. A já Vám přeji dobrou chuť