VEGETARIÁN? VEGAN? ALTERNATIVNÍ STRAVA? PALEO? COŽE? 

15.03.2022


Máte pocit, že vůbec nevíte o čem je řeč? Ztrácíte se v tom obrovském množství druhů alternativního stravování? Nebo se chcete jen ujistit, že v tom máte už jasno? Tak jste tady správně. Společně si vysvětlíme co to je alternativní stravování a vypíchneme si ty podle mě nejznámější a možná i nejzajímavější druhy. 

Pravděpodobně se Vám honí hlavou stejná otázka a zřejmě jste už četli nějaké články na toto téma. I já je četla a je jich mnoho. 

Přesto se mi velice často stává, že lidé v mém okolí se mě ptají jaký je rozdíl mezi vegetariánem a veganem. Jaká je jejich filozofie a co je k tomu vede. Proč být vegetariánem a proč ne. A v neposlední řadě se mě ptají co vegetarián a vegan smí a co nesmí jíst.     

STOP!

V žádném případě já osobně nezastávám názor, že někdo něco nemůže jíst. Že se za každou cenu musíme škatulkovat. Že musíme dělat vše tak, jak to dělají ostatní, nebo tak jak to někdo řekl. Ne... Jsme svobodní lidé, a pokud jsme svéprávní, tak si se svým životem můžeme nakládat tak, jak uznáme za vhodné. A s tím jde i ruku v ruce i odpovědnost za svá rozhodnutí a činy. Každý člověk by měl být schopen nést zodpovědnost sám za sebe. Moji přesnou filozofii na vegetariánství a stravování obecně najdete v mém autentickém příběhu.

My budeme pokračovat dál v článku. Určitě si musíme vysvětlit rozdíly mezi různými druhy alternativního stravování a co to vůbec alternativní stravováni je. Poté si řekneme jaké výhody a nevýhody má vegetariánské a veganské stravování. A možná Vám i prozradím nějaké tajnosti a trapasy z mých začátků :)) .

Trochu té teorie ...

· Alternativní druhy stravování

Jejich opravdu velké množství. V tomto článku si uděláme tzv. výtah těch více známých. U každého alternativního stravování si přečtete jeho stručný popis a na jakém principu je založen. Pomůže Vám to se zorientovat.

A proč alternativní stravování? Termín alternativní směr výživy je označením pro způsob stravování, který je odlišný od obvyklé stravy. Obecně se odlišuje od nutričních zvyklostí většiny společnosti. Tzv. se odlišuje vyloučením některých druhů potravin, jejich kombinací nebo jejich způsobem přípravy.

Hlavní důvody alternativního stravování :

Náboženské důvody, filozofické důvody, zdravotní důvody, redukční dieta a ekologické důvody. Bohužel i to, že se jedná o módní záležitost. Nebo v mém případě, že se všeho přejíte a přestane Vám to chutnat. J A čím více si o tom budete zjišťovat, tím více důvodů najdete :)) .


Vegetariánství, makrobiotika. Okrajové směry (dělená strava, výživa dle ajurvédy ... ), paleo dieta atd.

· Vegetariánství a jeho podskupiny

V dnešní době nejvíce rozšířený druh alternativního směru výživy. Obecně je vegetarián člověk, který nejí maso. Konkrétně se vegetariánství dělí do několika podskupin, které se liší buď drobnostmi, někdy však i zásadními věcmi.

Ovovegetariánství- strava je založena narostlinné bázi s výjimkou konzumace vajec. Mléko a mléčné výrobky nejsou povoleny. 

Laktoovovegetariánsví - konzumují se mléčné výrobky, mléko, vejce, med. Je to velice rozšířená forma vegetariánství v Evropě i v USA.

Semivegetariánství - obsahuje převážně rostlinnou stravu s tím, že připouští mléčné výrobky, ryby a drůbež. Vylučuje tedy konzumaci červeného masa a výrobky z něj.

Pulovegetariánství - konzumace mléčných výrobků, mléka, vajec a z masa pouze drůbežího.

Pescovegetariánství - zde se konzumují mléčné výrobky, mléko, vejce, ryby a dokonce mořské plody. Žádný jiný druh masa není povolen. Tento druh stravování je velice oblíbený např. v Japonsku.

Veganství - v dnešní době už velice známé slovo. Vegani vylučují všechny produkty živočišného původu. Mléko, mléčné výrobky, vejce i med. Veganství je i životní styl, který zakazuje používání výrobků živočišného původu ( kůže, hedvábí, včelí vosk ... ), pokusy na zvířatech a některá léčiva.

Frutariánství - jedná o striktní formu veganství. Konzumují se převážně plody ovoce, ořechy,semena. Vyhýbají se všem živočišným produktům i zelenině.

Vitariánství - tato strava je v podstatě syrové veganství. Strava nesmí být tepelně upravena, jí se v syrovém stavu. Může být upravována maximálně do 42°C. Takové stravě se říká RAW. Jde o stravování se především plody ovoce, zeleniny, bylinek, semínek, oříšků.

Tak co už se Vám motá hlava? Vůbec se Vám nedivím. Druhů alternativní výživy je opravdu hodně a věřím, že při psaní tohoto článku určitě vznikla další podskupina. Důležitou součástí jsou ale i výhody a nevýhody. Když je někdo vegetarián neznamená to, že tento člověk jí zdravě a plnohodnotně a že mu absolutně nic nechybí.

" Máme jednoho známého, který je dlouholetým vegetariánem a věřte nebo ne, vypadá strašně. Nejen, že má nadváhu, ale i jeho pleť je bledá a unavená. A na jeho psychice a fyzické zdatnosti se to taky podepisuje. No nedivme se, když jeho nejčastější jídla jsou : sýrová pizza, nutela, bílé rohlíky, bílý cukr, polotovary, čokoláda a abych mu nekřivdila, tak také velké množství banánů. Z toho by nepřežil žádný živý organismus. Co vy na to? Našli jste se v tom? "

Výhody a nevýhody vegetariánství

Výhody tohoto stravováni jsou vysoký podíl vlákniny, vitamínů, preventivně působí na výskyt civilizačních onemocnění ( kardiovaskulární, onkologická, hypertenze ) a rychlejší metabolismus. V každém případě se vegetarián cítí lehce, vitálně a dokonce prý vegetariáni stárnou pomaleji. J

Nevýhody tohoto stravování jsou takové, že jídelníček nemusí být vždy zdravý a kvalitní viz. citace výše. Může se dostavit nedostatek železa, vápníku, zinku, vitamínu B - a to převážně B12 a bílkovin.  



· Makrobiotika

Makrobiotika je celosvětově rozšířený životní styl, který je úzce spojen s výživou. Ta je založena na rovnováze potravin a na taoistickém učení jing a jang. Hlavní myšlenkou je, že člověk se má spojit s okolní přírodou.

Makrobiotika klade velký důraz na kvalitu potravin a přirozenou stravu z místních zdrojů. Měly by být omezovány průmyslově zpracované potraviny, maso, mléko, mléčné výrobky, tropické ovoce, vejce a bílá mouka.

· Bezlepková dieta - celiakie

V dnešní době také známý výraz. Celiakie je nemoc způsobená nesnášenlivostí lepku. Lepek je přírodní bílkovina, která se nachází v obilných zrnech. Nesmí se konzumovat pšenice, oves, žito, výrobky z nich a výrobky z mouky (např. pečivo, strouhanka, těstoviny, vločky, kuskus). Lze je nahradit bramborami, kukuřicí, sójou, rýží atd. 

Okrajové směry stravování

· Dělená strava

Hlavní zásada dělené stravy spočívá v oddělené konzumaci potravin bohatých na bílkoviny a potravin bohatých na sacharidy. Současná konzumace těchto dvou potravinových skupin brání jejich dokonalému strávení, a proto by se měly konzumovat odděleně. Pokud jsou tyto dvě skupiny potravin konzumovány společně, je trávení narušeno, vznikají toxiny a jiné škodlivé látky a hrozí vznik nejrůznějších onemocnění.

· Výživa podle krevních skupin

Určité potraviny působí na náš organismus odlišně podle toho, jakou máme krevní skupinu. Důvodem jsou lektiny obsažené v potravinách. Ty mají schopnost napadat červené krvinky a tím poškozují organismus. Lektiny obsažené v různých potravinách jsou kompatibilní jen s některou krevní skupinou.

Krevní skupina 0 - maso, ryby, některá zelenina

Krevní skupina A - ryby, tofu, obiloviny, luštěniny, zelenina a některé druhy ovoce

Krevní skupina B - maso, ryby, mléčné výrobky, zelenina a ovoce

Krevní skupina AB - je sloučením skupiny A a B. Takže ryby, maso, mléčné výrobky, zelenina, ovoce

· Výživa dle ájurvédy

Ajurvéda je tradiční indická medicína. U nás v Evropě je už známa také a proto ji sem zařazuji. Hlavním principem je poměr 3 základních typů energie. A to jsou Váta, Pita a Dóša. U každé z těchto energií je odlišný výběr vhodných potravin. Ve stravě se doporučuje co nejméně zpracovaných potravin, stravování se dle ročních období a klimatu a nepřejídání.

· Paleo dieta

Tato dieta se inspiruje starší dobou kamennou - Paleolitem. Člověk držící tuto dietu se svojí stravou přibližuje stravování se pravěkého člověka. Tou dobou ještě neznali zemědělství a živili se pouze lovem a sběrem. V podstatě je to nízkosacharidová dieta. Doporučuje se jíst libové maso, mořské plody, ovoce, zeleninu, ořechy a semena. 


"Wow ... to je tedy velké množství alternativního stravovaní, co?" 

A to zdaleka nejsme u konce. Ale žádné další druhy už vypisovat nebudu. Chci Vám jen ukázat, že jich je opravdu velké množství, a pokud se tedy chcete někam zařadit, tak máte obrovský výběr. A také je i docela zajímavé zjistit co vše kolem nás existuje a co jsou lidé schopni vymyslet.

Některé druhy stravování jsou opravdu extrémní, ale podle některých by se zase lidé mohli inspirovat, nemyslíte?

Když jsem začínala s vegetariánstvím, vůbec jsem neměla potuchy o nějakých podskupinách. Možná jich ani tolik ještě nebylo, přeci jen je to už 20 let. Každopádně bych nezapadla ani do jedné skupiny. Moje stravování bylo na začátku opravdu děsuplné. Žádný řád, žádná plnohodnotná strava, nooo řekla bych, že to bylo hodně na punk. Třeba moje nejoblíbenější jídlo, které jsem jedla opravdu často, byla bramborová kaše s kečupem. Uhhhh ... teď si asi říkáte: 


"Proboha... a podle ní se mám jako řídit a vařit? To snad nemůže myslet vážně. "

Jojo, také na to nejsem nějak pyšná, ale na mou malou obhajobu, v té době nebyly dostupné téměř žádné informace ani náhražky masa. No a především - puberta.

Teď je vše jinak, takže pokud tento článek čte nějaký puberťák nebo začínající vegetarián:

  "PROSÍM soustřeď se alespoň trochu na svůj talíř :)) ."

Doufám, že jste se dozvěděli něco zajímavého a že se Vám článek i líbil. Vím, že je v něm hodně teorie, ale i tak to jsou informace, které se Vám třeba budou někdy hodit.

Těším se na další psaní a to na "Jak má vypadat zdravý talíř " nejen pro vegetariány.

Děkuji  

Boho Kristýna