Zapečený květák s bramborem

13.11.2025
II VEGAN II
Jednoduchý podzimní recept ze surovin, které snadno najdete doma. Žádná věda to není. Je to snadný, velice chutný recept, který si můžete udělat v rostlinné verzi. Jestliže přecházíte na veganskou stravu nebo si chcete sem tam dopřát tuto odlehčenou stravu, určitě moc dobře víte, že pokud chcete aby Vám něco zapečeného drželo pohromadě, musíte do receptu přidat vejce. No a tady v tomto receptu ho nenajdete a to díky Hrašce na zahušťování. Má jednoduché složení (žlutý hrách, směs kukuřice, rýže, jáhel a koření) a neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Za to obsahuje kvalitní bílkoviny a má vysoký obsah vlákniny a  antioxidantů. Je zdrojem železa, hořčíku a zinku. Díky tomuto složení můžete zahustit jakoukoliv polévku, omáčku, ale tuto směs můžete použít i jako náhradu vajec ve slaném jídle. Takže se toto jednoduché jídlo stane rázem jak jídlem veganským, tak také jídlem obsahujícím i malé množství bílkovin, velké množství vlákniny (která je velice podceňovaná), ale také minerály. Takže pokud začínáte s veganstvím, velice doporučuji si pořídit Hrašku jak na slano, tak i na sladko a můžete doma začít zkoušet a kouzlit vyvážené dobroty :))

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 400 g květáku
  • 370 g brambor
  • 200 g cibule
  • 20 g česneku
  • 100 g sýra
  • 160 g pórku
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 60 g HRAŠKA NA ZAHUŠŤOVÁNÍ
  • +110 ml rostlinného mléka
  • 250 ml rostlinné smetany
  • 23 g směsi koření (1,5 čajové lžičky papriky, špetka chilli, 1,5 čajové lžičky sušeného česneku, 1 čajová lžička sušeného libečku, 1/2 čajové lžičky oregana, 1/2 čajové lžičky bazalky, 1 čajová lžička saturejky)

POSTUP :

Veškerou zelinu s očistíme. Do pánvičky vložíme olej a zkaramelizujeme na něm cibuli nakrájenou na plátky, Přidáme česnek nastrouhaný na jemno, který necháme rozvonět, poté přidáme brambory nakrájené na tenké plátky a květák nakrájený na libovolné kousky. Přidáme sůl, pepř, kmín a vše smažíme, dokud se nám vše nezačne jemně přichytávat na dno pánvičky a brambory nejsou na zkus poloměkké.

Troubu si rozehřejeme na 200°C .V misce si smícháme hrašku a mléko. Promícháme důkladně aby ve směsi nevyly hrudky. Poté přidáme koření, sůl, pepř, smetanu a najemno nastrouhaný sýr.

Do zapékací misky vložíme bramborovou směs, zalijeme smetanovou směsí a vše zamícháme tak, aby se smetana dostala úplně všude.

Vložíme do trouby a pečeme cca 60 minut. Po vytáhnutí můžeme ihned servírovat nejlépe posypané čerstvou petrželovou natí a já Vám přeji dobrou chuť