Zapečený květák s bramborem

13.11.2025

Jednoduchý podzimní recept ze surovin, které snadno najdete doma. Není 

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 400 g květáku
  • 370 g brambor
  • 200 g cibule
  • 20 g česneku
  • 100 g sýra
  • 160 g pórku
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 60 g HRAŠKA NA ZAHUŠŤOVÁNÍ
  • +110 ml rostlinného mléka
  • 250 ml rostlinné smetany
  • 23 g směsi koření (1,5 čajové lžičky papriky, špetka chilli, 1,5 čajové lžičky sušeného česneku, 1 čajová lžička sušeného libečku, 1/2 čajové lžičky oregana, 1/2 čajové lžičky bazalky, 1 čajová lžička saturejky)

POSTUP :

Veškerou zelinu s očistíme. Do pánvičky vložíme olej a zkaramelizujeme na něm cibuli nakrájenou na plátky, Přidáme česnek nastrouhaný na jemno, který necháme rozvonět, poté přidáme brambory nakrájené na tenké plátky a květák nakrájený na libovolné kousky. Přidáme sůl, pepř, kmín a vše smažíme, dokud se nám vše nezačne jemně přichytávat na dno pánvičky a brambory nejsou na zkus poloměkké.

Troubu si rozehřejeme na 200°C .V misce si smícháme hrašku a mléko. Promícháme důkladně aby ve směsi nevyly hrudky. Poté přidáme koření, sůl, pepř, smetanu a najemno nastrouhaný sýr.

Do zapékací misky vložíme bramborovou směs, zalijeme smetanovou směsí a vše zamícháme tak, aby se smetana dostala úplně všude.

Vložíme do trouby a pečeme cca 60 minut. Po vytáhnutí můžeme ihned servírovat nejlépe posypané čerstvou petrželovou natí a já Vám přeji dobrou chuť