Asijský bowl se sójovým masem a sushi rýží
II VEGAN II
Za mě jsou bowly jedny ty z nejlepších jídel, které si člověk může připravit. Je to kompletní jídlo, ve kterém najdeme vše co tělo potřebuje. Bílkoviny, sacharidy, vlákninu, zdravé tuky a v neposlední řadě vitamíny a minerály. Je pravda, že se neustále opakuji, ale bowl je jídlo, které uspokojí především lidi, co mají rádi velké kombinace chutí, neradi se nudí u jídla a také pro ty, kteří neradi plýtvají jídlem. V bowlu se dá totiž schovat či spotřebovat cokoliv co najdete doma ve špajzu nebo v lednici.
Tento asijský bowl se navíc skvěle hodí do letního období. Díky kombinaci citrónové trávy, limetkových listů i samotné limetky je toto jídlo krásně svěží. Obsahuje velké množství zeleniny, díky které je lehké a sójové kousky jsou ochucené kvalitním kořením v BIO kvalitě od PÖDÖR jako je citrónová sůl a sezamový olej.
Jednoduše jedna báseň a v ústech Vám tato kombinace vykouzlí ohňostroj chutí. 😄🥰
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
Na rýži :
- 300 g sushi rýže
- 375 ml vody
- 1k s citrónové trávy
- Pár lístků limetkových listů
- Dvě špetky soli
- 2 polévkové lžíce oleje
Na sójové maso :
- 80 g sójových nudliček
- 3 čajové lžičky curry koření
- 2,5 polévkových lžic sójové omáčky
- 14 g česneku
- 11 g zázvoru
- 2 čajové lžičky BIO CITRÓNOVÉ Soli OD PÖDÖR
- 60 g SEZAMOVÉHO OLEJE OD PÖDÖR
Přídavky na dokončení :
- Směs bylinek : koriandr, máta, petržel
- Edamame fazole se sezamovým olejem
- Mrkev
- Chilli papričky
- Okurka
- Limetka
- Mungo klíčky

POSTUP :
Nejprve si namočíme sójové nudličky do vody a zatížíme je. Cca za 30 -60 minut vyměníme vodu a opět zatížíme.
Nyní si propláchneme rýži studenou vodou. Nachystáme si hrnec s vyšším dnem, nalijeme olej a jakmile je rozehřátý, vložíme propláchnutou rýži. Smažíme na oleji do té doby, dokud nezbělá a lehce se nezačne přichytávat na dno. V tuto chvíli ztlumíme oheň na mírný / slabý, přidáme citrónovou trávu a limetkové listy, posolíme a zalijeme vodou. Vše zamícháme a odlepíme rýži ode dna, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni cca 25 minut. Poté rýži ještě vložíme do peřin.
Během vaření rýže si nachystáme marinádu na sójové nudličky. Zázvor a česnek nastrouháme najemno, přidáme zbytek surovin a promícháme. Z nudliček důkladně vymačkáme vodu, pozor ale ať se nám nezačnou rozpadat. Vložíme do misky, přidáme marinádu a necháme stát v pokojové teplotě.
Edamame si rozmrazíme, jemně posolíme, zalijeme sezamovým olejem a vložíme do lednice.
Nyní si jen nachystáme zbytek surovin ke kompletaci bowlu. Okurky, chilli papričky a limetku si nakrájíme, bylinky nasekáme najemno, mrkev nastrouháme / nakrájíme na nudličky.
Jakmile máme vše hotové, dáme smažit sójové nudličky. Na cca 2 polévkových lžících oleje smažíme na vysoký stupeň do křupava. Nebojte se toho, budou vypadat, že se připalují, ale to přesně chceme. Ne spálené, ale křupavé, co z nejvíce stran.
Jdeme kompletovat rýžový bowl . Na dno vložíme rýži, poté obskládáme dle libosti a barevnosti zeleninou, doprostřed vložíme sójové nudličky, posypeme chilli papričkou a na úplný konec dáme limetku a já Vám přeji dobrou chuť.