Chřestová pěna s edamame
22.04.2025
Další skvělý recept z chřestu. Tuto surovinu je možné využít pouze v určité období v roce a je tedy důležité toho využít. Chřest je velice chutná zelenina a dá se z ní uvařit spousty věcí. Polévky, rizota, zeleninové i bramborové saláty, ale i pomazánky. Například pomazánky jako je tato. Je velice snadná a k její přípravě stačí jen pár surovin. Chřest, ten zde samozřejmě doporučuji použít zelený. Co se týče edamame, pokud je nemáte nebo je nemůžete sehnat, můžete použít i mražený hrášek. A jako pojivo jsem zvolila bílé tofu, a to nejen kvůli obsahu bílkovin v něm, ale i kvůli jeho neutrální chuti. Nejraději tuto pomazánku dělám na topinky a ty můžou být jak z trouby, tak i z pánve. Pro zvýraznění chuti je vhodné, aby byly topinky alespoň trochu potřené olejem. Pak už jen ozdobíte klíčky a máte další pochoutku na stole a já Vám přeji dobrou chuť.

Chřestová pěna s edamame
SUROVINY :
- 500 g zeleného chřestu
- 145 g bílého tofu
- 100 g edamame
- 60 g zakysané veganské smetany
- 15 g lahůdkového droždí
- 1 čajová lžička černé soli
- 22 g citrónové šťávy
- Pepř dle chuti

Chřestová pěna s edamame a topinkou
POSTUP :
Zelený chřest blanšírujeme a edamame si rozmrazíme. Nyní si vezmeme výkonný mixér a vložíme do něj chřest a edamame a rozmixujeme. Poté přidáme opláchnuté tofu a zbylé ingredience a opět rozmixujeme na hladko. Doladíme chuť solí, pepřem a citrónovou šťávou. Výslednou pomazánku můžeme nechat ještě v lednici cca 30 minut, aby se vše spojilo.
Servírovat můžete přímo na talíři, na Vašem oblíbením pečivu a nebo jako já na topince. Chuť pomazánky se zvýrazní. Ozdobit chleba můžete klíčky a já Vám přeji dobrou chuť.