Domácí kokosové mléko
II VEGAN II
Na přípravě domácích veganských mlék nic není. A věřte mi, že to myslím opravdu vážně. Přípravu zvládne naprosto kdokoliv, kdo umí zacházet s mixérem. Uvařit si můžete jakékoliv mléko chcete. Já Vám dnes ukážu, jak se dá snadno a jednoduše udělat domácí kokosové mléko. Na základní recept Vám postačí jen kokos, sůl a voda. Pro výraznější chuť je dobré použít čerstvou kokosovou dužinu, tzn. že si koupíte kokos v celku. Pokud, ale není k dostání, postačí Vám čerstvá mražená dužina. Pokud ani tu nemáte doma, tak nezoufejte, protože Vám postačí i kokosové chipsy nebo strouhaný kokos. Čím bude kvalitnější a obsahovat více tuku, tím bude chuť výraznější a lepší. Pro vaření asijské kuchyně Vám postačí jen tyto tři suroviny. Pokud chcete mléko něčím ozvláštnit a použít jej například do pudinků, smoothie, dezertů, můžete přidat do mléka vanilku, skořici, sušené datle či fíky atd.... Záleží jen na Vás. Se skladováním čerstvého mléka to není složité. Zbylé mléko přelijte do čisté skleněné nádoby a skladujte v lednici cca 5 dní. Před použitím vždy musíte mléko protřepat. Takto si vždy můžete připravit čerstvé domácí veganské mléko a není již žádný důvod, proč pít kravské :))
Počet porcí : cca 600 ml
SUROVINY :
- 120 g strouhaného kokosu / kokosových chipsů
- 670 ml teplé vody
- Špetka soli
Dodatkové suroviny dle Vašich chutí :
- 3 ks Sušených datlí / 1 čajová lžička sirupu
- Skořice dle chuti
- Pár kapek vanilkového extraktu
POSTUP :
Do výkonného mixéru vložíme kokos, teplou vodu, sůl a jakoukoliv surovinu navíc. Mixujeme alespoň 5 minut. Poté vezmeme hadrový pytlík na rostlinná mléka a misku. Pokud nemáte tento pytlík, postačí pevná látka, kterou vložíme do sítka. Obsah z mixéru nalijeme do připraveného pytlíku / látky. Mléko necháme chvíli odkapávat do misky, poté si pomůžeme tím, že budeme mléko vymačkávat.
Takto připravené mléko nalijeme do sklenice, necháme zcela zchladnout a vložíme do lednice. Zbylou kokosovou drť nevyhazujeme. Použijeme ji na sušenky, lívance, do buchty atd…
Pokud chcete mléko využít na slaná jídla, nepřidávejte vanilku, cukr, skořici. Pokud chcete mléko využít na pudink, kaši, smoothie, použijte jakoukoliv surovinu dle chuti.
Dobrou chuť