Dýňoví šneci s lotus krémem

21.10.2025
II VEGAN II
Já osobně moc nemám ráda kynuté šneky. Ale z práce vím, že téměř 90ˇ% populace má jiný názor. Alespoň to v práci tak vypadalo a jako první se vyprodali vždy kynutí šneci. Každopádně jsem tomu chtěla dát doma šanci a vzhledem k tomu, že miluji dýni na sladko a učím se pracovat s kynutým těstem, vytvořila jsem tyto, a to musím opravdu uznat, výborné dýňové šneky. No a s čím se dá naplnit toto vláčné těsto? No přeci lotus krémem, který nejen usnadní práci, ale také dodá těmto šnekům skvělou chuť. Je to skvělá kombinace a krásně se k sobě tyto chutě hodí. Jen si to zkuste představit. Těsto z dýně hokaido s citrónovou šťávou a rumem. To zkombinujeme s krémem z lotus krému, veganským kondenzovaným mlékem a tofu. Hotové šneky poté polijeme zbylým kondenzovaným mlékem a posypeme lotus sušenkami. No.... tito šneci jsou opravdu jako stvoření pro milovníky lotus sušenek a můžu Vám upřímně říct, že jsou skvělé. Dokonce i já se s nimi cpala jak neuvázaná :))

SUROVINY :

Těsto :

  • 170 g dýňového pyré (cca 200 g dýně hokaido / máslové dýně)
  • 14 g citrónové šťávy
  • 20 g čerstvého droždí
  • 135 g vlažného mandlového mléka
  • 2 g soli
  • 35 g třtinového cukru
  • 230 g hladké mouky
  • 185 g polohrubé mouky
  • 40 g oleje Manka máslová
  • 2-3 polévkové lžíce rumu
  • Citrónová kůra z 1 ks
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nemusí být)

Na lotus krém :

  • 70 g veganského kondenzovaného mléka z ovsa
  • 220 g bílého tofu - tvrdého
  • 37 g mandlového mléka
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 250 g lotus krému
  • Špetka soli

Na dokončení :

  • Voda s čekankovým sirupem a olejem na potření
  • Rozdrcené lotus sušenky
  • Zbytek kondenzovaného mléka cca 250 g

Dýňový kynutí šneci s lotus krémem
Dýňový kynutí šneci s lotus krémem

POSTUP :

V první radě si dáme vařit očištěnou dýni s trochou vody. Poté ji rozmixujeme na hladko a dáme vychladnout. Do mixéru prvně vložíme všechny sypké ingredience a poté ty tekuté a i dýňové pyré. Cca 5 minut mícháme těsto. Poté ho přendáme na vál, kde z něj vytvoříme kompaktní těsto, vložíme ho do vymazané formy a dáme ho přikryté kynout na teplé místo cca na 1 hodinu.

Mezitím si vytvoříme náplň. Do misky vložíme všechny suroviny a rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Krém dáme stranou.

Po vykynutí si těsto vyválíme zhruba na 0,5 - 1 cm. Celou plochu natřeme přichystaným krémem a opatrně srolujeme tou delší stranou. Za pomoci zubní nitě si krájíme šneky vysoké zhruba 4 cm. Takto připravené šneky skládáme na plech velikosti 30x38 cm vystlaný pečicím papírem. Přikryjeme a necháme kynout cca 30 minut.

Troubu rozehřejeme na 165°C, potřeme šneky smíchaným sladidlem (voda, čekanka a trochu oleje) a vložíme do trouby zhruba na 40 - 45 minut. Mezitím ještě jednou šneky potřeme.

Poté je vyndáme z trouby a ihned je polijeme zbytkem kondenzovaného mléka a posypeme rozdrcenými sušenkami a já Vám přeji dobrou chuť.