Dýňoví šneci s lotus krémem
II VEGAN II
Já osobně moc nemám ráda kynuté šneky. Ale z práce vím, že téměř 90ˇ% populace má jiný názor. Alespoň to v práci tak vypadalo a jako první se vyprodali vždy kynutí šneci. Každopádně jsem tomu chtěla dát doma šanci a vzhledem k tomu, že miluji dýni na sladko a učím se pracovat s kynutým těstem, vytvořila jsem tyto, a to musím opravdu uznat, výborné dýňové šneky. No a s čím se dá naplnit toto vláčné těsto? No přeci lotus krémem, který nejen usnadní práci, ale také dodá těmto šnekům skvělou chuť. Je to skvělá kombinace a krásně se k sobě tyto chutě hodí. Jen si to zkuste představit. Těsto z dýně hokaido s citrónovou šťávou a rumem. To zkombinujeme s krémem z lotus krému, veganským kondenzovaným mlékem a tofu. Hotové šneky poté polijeme zbylým kondenzovaným mlékem a posypeme lotus sušenkami. No.... tito šneci jsou opravdu jako stvoření pro milovníky lotus sušenek a můžu Vám upřímně říct, že jsou skvělé. Dokonce i já se s nimi cpala jak neuvázaná :))
SUROVINY :
Těsto :
- 170 g dýňového pyré (cca 200 g dýně hokaido / máslové dýně)
- 14 g citrónové šťávy
- 20 g čerstvého droždí
- 135 g vlažného mandlového mléka
- 2 g soli
- 35 g třtinového cukru
- 230 g hladké mouky
- 185 g polohrubé mouky
- 40 g oleje Manka máslová
- 2-3 polévkové lžíce rumu
- Citrónová kůra z 1 ks
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nemusí být)
Na lotus krém :
- 70 g veganského kondenzovaného mléka z ovsa
- 220 g bílého tofu - tvrdého
- 37 g mandlového mléka
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 250 g lotus krému
- Špetka soli
Na dokončení :
- Voda s čekankovým sirupem a olejem na potření
- Rozdrcené lotus sušenky
- Zbytek kondenzovaného mléka cca 250 g

POSTUP :
V první radě si dáme vařit očištěnou dýni s trochou vody. Poté ji rozmixujeme na hladko a dáme vychladnout. Do mixéru prvně vložíme všechny sypké ingredience a poté ty tekuté a i dýňové pyré. Cca 5 minut mícháme těsto. Poté ho přendáme na vál, kde z něj vytvoříme kompaktní těsto, vložíme ho do vymazané formy a dáme ho přikryté kynout na teplé místo cca na 1 hodinu.
Mezitím si vytvoříme náplň. Do misky vložíme všechny suroviny a rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Krém dáme stranou.
Po vykynutí si těsto vyválíme zhruba na 0,5 - 1 cm. Celou plochu natřeme přichystaným krémem a opatrně srolujeme tou delší stranou. Za pomoci zubní nitě si krájíme šneky vysoké zhruba 4 cm. Takto připravené šneky skládáme na plech velikosti 30x38 cm vystlaný pečicím papírem. Přikryjeme a necháme kynout cca 30 minut.
Troubu rozehřejeme na 165°C, potřeme šneky smíchaným sladidlem (voda, čekanka a trochu oleje) a vložíme do trouby zhruba na 40 - 45 minut. Mezitím ještě jednou šneky potřeme.
Poté je vyndáme z trouby a ihned je polijeme zbytkem kondenzovaného mléka a posypeme rozdrcenými sušenkami a já Vám přeji dobrou chuť.




