Veganský dýňovo perníkový chlebík

05.11.2024
Dýně a perníkové koření. Tak přesně takto si já osobně představuji zimu. Tu nádhernou vůni perníku, která se rozline po celém domě. Venku za oknem je mlha a sychravo, já si uvařím teplý čaj, ukrojím si právě vytáhnutý chlebík z trouby, zachumlám se do teplé deky a vše si společně vychutnávám. Díky dalším přidaným surovinám je chlebík vláčný a nemusíte si ho ničím jiným mazat. Na zkus cítíte nasekané vlašské oříšky a sušené meruňky naložené v alkoholu doladí celkovou chuť dýňovo perníkového chlebu. Díky dýňovému pyré tento chlebík není vysušený a navíc obsahuje vlákninu. Tento chlebík je vyzkoušený jak z máslové tak i z hokaido dýně a mě osobně více chutná z máslové dýně. Jakou si zvolíte vy sami, nechám samozřejmě na Vás. Stejně tak i se sušeným ovocem. Nemusí být nutně naložené v alkoholu, ale za mě to má ten správný šmrnc. Lidem, kteří rádi experimentují a nedrží se moc receptů, vždy radím, vyzkoušet prvně originální recept a až poté s ním experimentovat dle svých chutí a priorit. No…takže vyzkoušejte tento chlebík a dejte mi vědět, jak Vám zachutnal.

SUROVINY :

  • 170 g dýně hokaido / máslové dýně
  • 170 g špaldové celozrnné mouky
  • 70 g ovesných vloček – pomletých na jemno
  • 80 g rostlinného oleje
  • 135 ml ovesného mléka
  • 50 g čekankového sirupu
  • 40 g vlašských ořechů
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 105 g sušených meruněk namočených ve slivovici / jiného ovoce naloženého v alkoholu
  • 10 g kypřicího prášku
  • 13 - 18 g perníkového koření
  • 6 g skořicového cukru - nemusí být 
  • 20 g lněných mletých semínek
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • Kůra z 1/2 citronu
  • Šťáva z 1/2 citrónu


POSTUP :

Nejprve si dáme vařit dýni s cca 70 ml vody do měkka a poté dáme stranou vychladnout.

Mezitím si do velké misky dáme mléko s citrónovou šťávou a dáme stranou. Do další misky smícháme všechny suché ingredience (oba dva druhy muk, kypřicí prášek, sodu, koření) a důkladně zamícháme. Do poslední misky si odvážíme semínka a vlašské ořechy nasekáme na hrubo, přidáme k nim odpeckované a na hrubo nakrájené naložené meruňky.

Nyní si rozehřejeme troubu na 180°C, a formu o velikosti 21,5 X 13 cm si vymažeme olejem a vysypeme moukou.

Dýňové pyré a čekankový sirup vložíme do misky s mlékem a rozmixujeme do hladka. Přidáme olej a ten zapracujeme vařečkou. Přisypeme ořechy a meruňky, zamícháme a jako poslední přidáme sypkou část. Vše důkladně promícháme a přesuneme do formy.

Pečeme v troubě cca 40 – 50 minut, kontrolujeme špejlí. Poté vytáhneme na mřížku, necháme zchladnout a poté chleba vyjmeme z formy a položíme opět na mřížku, kde již vychladne úplně.

Servírovat můžeme s vegan jogurtem, domácí marmeládou, oříškovým máslem nebo jen tak a já Vám přeji dobrou chuť.