Fava ze žlutého hrachu
Fava je speciální odrůda hrachu pocházející převážně z Řecka. Barvou a chutí se jemně podobá našemu českému žlutému hrachu. Většinou se kaše z této luštěniny podává jako hlavní jídlo nebo příloha. Nechala jsem se inspirovat řeckými recepty a vymyslela jsem neuvěřitelnou kombinaci chutí na skvělou, nejen podzimní, pomazánku plnou bílkovin ze žlutého hrachu. Jestliže mě sledujete delší dobu moc dobře víte, že miluji luštěniny a zbožňuji práci s nimi. Tento recept není jen obyčejná hrachová kaše. Je to recept na zdravou večerní pomazánku plnou bílkovin, vlákniny, komplexních sacharidů, vitamínu B a především neotřelé kombinace chutí. Snoubí se zde jemná chuť hrachu s citrónovou šťávou, na povrchu slaná chuť výborných zelených oliv s jemně nasládlou zkaramelizovanou cibulkou a to vše je spojené domácím zauzeným olejem. Když k tomu přidáte křupavou topinku, máte ohňostroj chutí. Takže... opět Vám poděkuje nejen Vaše tělo, ale i veškeré Vaše smysly. No možná ne sluch, pokud tedy nebudete mlaskat radostí :))
Počet porcí : 4 – 5 porcí
SUROVINY :
- 900 ml zeleninového vývaru
- 250 g žlutého hrachu
- 16 g česneku
- 70 g bílé cibule
- 100 g mrkve
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 3 ks bobkového listu
- 1 čajová lžička celého kmínu
- 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Ozdoba :
- Zelené olivy
- Petrželová nať
Zkaramelizovaná cibulka :
- 250 g červené cibule
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce balzamikového octa
- 1 čajová lžička kokosového cukru
Zauzený olej :
- 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička uzené papriky
- 1 čajová lžička uzené soli
- 1 čajová lžička medu
POSTUP :
Nejprve si namočíme žlutý hrách a to alespoň na 2 hodiny, ale já ji namáčím alespoň na 8 hodin.
Po uplynutí namáčení si dáme vařit Favu. Rozpálíme hrnec na středním ohni a necháme zesklovatět cibulku nakrájenou na kostky. Přidáme kmín, mrkev nakrájenou na kostky, bobkový list a chvíli společně pražíme. Poté přidáme propláchnutý hrách a zalijeme vývarem. Takto vaříme alespoň 50 – 60 minut, dokud se voda nevyvaří. Během vaření párkrát směs promícháme a v posledních 10 minutách vaření hrách osolíme.
Mezitím si uděláme zauzený olej a to tak, že do sklenice dáme všechny ingredience a důkladně promícháme.
Nyní si připravíme cibulku. Tu nakrájíme na čtvrtkolečka, která vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme do té doby, dokud cibule nezačne jemně zlátnout. V tuto chvíli přidáme cukr a zamícháme. Takto smažíme dalších 5 minut. Jako poslední složku přidáme balzamikový ocet a společně prohříváme cca 5 minut. Cibulka je hotová a dáme ji stranou.
Po 60 minutách vytáhneme z hrachu bobkový list a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Postupně přidáváme 2 polévkové lžíce olivového oleje a citrónové šťávy. Dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat.
Na talíř vložíme uvařenou směs z hrachu, polijeme zauzeným olejem, posypeme nasekanými olivami, zkaramelizovanou cibulkou a nasekanou petrželovou natí.
Podáváme s topinkou na sucho, krekry, klidně i s nakrájenou mrkví a okurkem na špalíčky.
Přeji dobrou chuť