Fazolovo rajčatová pomazánka
II VEGETARIAN II
U nás doma zbožňujeme humus a vše jemu podobné. Takže neustále experimentujeme s luštěninovými pomazánkami. A opět vznikla velice zajímavá kombinace. Bílé máslové fazole zkombinované se sušenými rajčaty a zkaramelizovanou cibulí udělají divy. Když ale tuto pomazánku obohatíte grilovanými rajčaty s parmazánem a kvalitním bio kořením od společnosti PÖDÖR, získá neodolatelnou kombinaci chutí. Všechny suroviny se krásně prolínají jak v samotné pomazánce, tak i v samotných grilovaných rajčatech. Pokud máte na zahrádce ještě pár kousků nehezkých rajčat a potřebujete se jich zbavit, neváhejte a uvařte si doma tuto skvělou pomazánku plnou chutí, bílkovin, vlákniny a dalších skvělých věcí... Takovýchto dobrot totiž není nikdy dost :))
SUROVINY :
Na grilovaná rajčata:
- 150 g cherry rajčat
- 65 g cibule
- 11 g česneku
- 1,5 polévková lžíce olivového oleje
- 13 g parmazánu / vegan parmazánu
- 2 čajové lžičky třtinového cukru
- 2 čajové lžičky Bio Rajčatového octa od PÖDÖR
- 13 g sušených rajčat
- 3/4 čajové lžičky Bio sladké brambory - ochucená sůl od PÖDÖR
Na fazolovou pomazánku :
- 240 g bílých sterilovaných fazolí
- 75 g cibule
- 90 g sušených rajčat
- 25 g parmazánu
- 1,5 polévkové lžíce oleje ze sušených rajčat
- 2 čajové lžičky třtinového cukru
- 2 čajové lžičky jablečného octa
- 1,5 čajové lžičky čerstvého tymiánu
- 1/3 čajové lžičky uzené papriky
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na dokončení :
- Opražená dýňová semínka
- Rukolový domácí olej
- Pečivo

POSTUP :
Nejprve si opražíme dýňová semínka. Já je velice ráda smažím na malém množství oleje, nejlépe česnekovém ve spreji a jemně je posolím. Jakmile začnou poskakovat, tak je dáme stranou.
Nyní si připravíme grilovaná rajčata. Cibuli nakrájenou na jemno si vložíme do pánvičky s olejem a necháme ji zkaramelizovat. Trvá to cca 10 minut. Mezitím si nakrájíme česnek na tenké plátky, sušená rajčata na jemno a cherry rajčata nakrájíme na polovinu.
K cibuli přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Poté přidáme česnek, který jen rozvoníme. Nyní zvýšíme stupeň teploty. Potřebujeme, aby se rajčata dělala zprudka. Vložíme rajčata a necháme je zprudka změknout a opéct. Přidáme veškeré koření a sušená rajčata. Nyní doladíme chuť rajčat cukrem, octem a solí. Ale pozor, nakonec ještě přidáme parmazán, tak ať to nemáme přesolené.
Jako poslední přidáme nastrouhaný parmazán, promícháme a dáme stranou.
Nyní si na 1 polévkové lžíci oleje zkaramelizujeme cibuli nakrájenou na kostky. Trvá to cca 10 minut. Přidáme k ní cukr a necháme vše spojit. Poté přidáme nastrouhaný parmazán a dáme stranou.
Do mixéru si vložíme fazole, sušená rajčata, olej z nich, cibuli a veškeré suroviny. Vše mixujeme do hladka. Doladíme chuť a konzistenci. S ní by neměl být problém. Pokud se Vám i tak zdá, že je pomazánka moc hustá, přidejte trochu vody a vše opět rozmixujete.
No a můžeme servírovat. Pomazánku rozprostřeme jako humus na talířek, doprostřed vložíme grilovaná rajčata, posypme opraženými dýňovými semínky, pokapeme domácím rukolovým olejem a podáváme s rozpečenou bagetkou či chlebem a já Vám přeji dobrou chuť.