Fazolovo rajčatová pomazánka

15.10.2025
II VEGETARIAN II
U nás doma zbožňujeme humus a vše jemu podobné. Takže neustále experimentujeme s luštěninovými pomazánkami. A opět vznikla velice zajímavá kombinace. Bílé máslové fazole zkombinované se sušenými rajčaty a zkaramelizovanou cibulí udělají divy. Když ale tuto pomazánku obohatíte grilovanými rajčaty s parmazánem a kvalitním bio kořením od společnosti PÖDÖR, získá neodolatelnou kombinaci chutí. Všechny suroviny se krásně prolínají jak v samotné pomazánce, tak i v samotných grilovaných rajčatech. Pokud máte na zahrádce ještě pár kousků nehezkých rajčat a potřebujete se jich zbavit, neváhejte a uvařte si doma tuto skvělou pomazánku plnou chutí, bílkovin, vlákniny a dalších skvělých věcí... Takovýchto dobrot totiž není nikdy dost :))

SUROVINY :

Na grilovaná rajčata:

  • 150 g cherry rajčat
  • 65 g cibule
  • 11 g česneku
  • 1,5 polévková lžíce olivového oleje
  • 13 g parmazánu / vegan parmazánu
  • 2 čajové lžičky třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky Bio Rajčatového octa od PÖDÖR
  • 13 g sušených rajčat
  • 3/4 čajové lžičky Bio sladké brambory - ochucená sůl od PÖDÖR

Na fazolovou pomazánku :

  • 240 g bílých sterilovaných fazolí
  • 75 g cibule
  • 90 g sušených rajčat
  • 25 g parmazánu
  • 1,5 polévkové lžíce oleje ze sušených rajčat
  • 2 čajové lžičky třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky jablečného octa
  • 1,5 čajové lžičky čerstvého tymiánu
  • 1/3 čajové lžičky uzené papriky
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na dokončení :

  • Opražená dýňová semínka
  • Rukolový domácí olej
  • Pečivo
Fazolovo rajčatová pomazánka s pečenými rajčaty a dýňovými semínky
Fazolovo rajčatová pomazánka s pečenými rajčaty a dýňovými semínky

POSTUP :

Nejprve si opražíme dýňová semínka. Já je velice ráda smažím na malém množství oleje, nejlépe česnekovém ve spreji a jemně je posolím. Jakmile začnou poskakovat, tak je dáme stranou.

Nyní si připravíme grilovaná rajčata. Cibuli nakrájenou na jemno si vložíme do pánvičky s olejem a necháme ji zkaramelizovat. Trvá to cca 10 minut. Mezitím si nakrájíme česnek na tenké plátky, sušená rajčata na jemno a cherry rajčata nakrájíme na polovinu.

K cibuli přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Poté přidáme česnek, který jen rozvoníme. Nyní zvýšíme stupeň teploty. Potřebujeme, aby se rajčata dělala zprudka. Vložíme rajčata a necháme je zprudka změknout a opéct. Přidáme veškeré koření a sušená rajčata. Nyní doladíme chuť rajčat cukrem, octem a solí. Ale pozor, nakonec ještě přidáme parmazán, tak ať to nemáme přesolené.

Jako poslední přidáme nastrouhaný parmazán, promícháme a dáme stranou.


Nyní si na 1 polévkové lžíci oleje zkaramelizujeme cibuli nakrájenou na kostky. Trvá to cca 10 minut. Přidáme k ní cukr a necháme vše spojit. Poté přidáme nastrouhaný parmazán a dáme stranou.

Do mixéru si vložíme fazole, sušená rajčata, olej z nich, cibuli a veškeré suroviny. Vše mixujeme do hladka. Doladíme chuť a konzistenci. S ní by neměl být problém. Pokud se Vám i tak zdá, že je pomazánka moc hustá, přidejte trochu vody a vše opět rozmixujete.

No a můžeme servírovat. Pomazánku rozprostřeme jako humus na talířek, doprostřed vložíme grilovaná rajčata, posypme opraženými dýňovými semínky, pokapeme domácím rukolovým olejem a podáváme s rozpečenou bagetkou či chlebem a já Vám přeji dobrou chuť.