Krémová rajčatová polévka s koriandrem
II VEGAN II
Všichni kdo mě znáte, tak moc dobře víte, že moje nejoblíbenější kuchyně je indická. Miluji jejich koření, kombinace chutí, konzistence jídel bez použití mouky, čerstvost koriandru, chilli papriček a citrónové či limetkové šťávy. Takže když v kuchyni experimentuji, vždy se to točí kolem koření, které je typické pro tuto zemi. Dostala jsem velké množství cherry rajčat a potřebovala jsem je co nejrychleji zpracovat. A zrovna byl venku pochmurný den, takže se mi v hlavě uvařil nápad na tuto polévku. Je jednoduchá, stačí když budete mít doma indické koření, velké množství rajčat, kešu ořechy a nakonec čerstvý zázvor, koriandr a citrón. No a pak hromadu dalších věcí z receptu :)) ... Dělám si z Vás srandu, je pravdou, že v receptu je za potřebí velké množství surovin, ale většinu mívá člověk doma. Na první pohled se zdá, že vaření indického jídla je složité. Pravdou je, že potřebujete hodně věcí a to bývá příčina toho, že to lidi často hned odradí, ale vaření indického jídla vyžaduje převážně čas. Vše dáte do hrnce a necháte dlooouho vařit na mírném ohni. To je to kouzlo...všechny ty dobroty se spojí a vytvoří tu naprosto úchvatnou a vyváženou kombinaci chutí....Hmmm mňam. Nebojte se vyzkoušet tento recept. V žádném případě to není taková ta typická chuť rajčatové polévky jakou znáte :)
SUROVINY :
- 1 kg čerstvých rajčat
- 110 g bílé cibule
- 130 g mrkve
- 150 g čerstvé kořenové petržele
- 140 g kešu ořechů + 300 g vody
- 20 g česneku
- 20 g zázvoru
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1,5 čajové lžičky koření garam masala
- ½ čajové lžičky římského kmínu
- 2 ks celé skořice
- 10 ks nového koření
- 5 ks bobkového listu
- 1-2 chilli papričky
- 1 čajová lžička kurkumy
- 200 ml sojové smetany
- 1-2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 300 ml vody na konec na zředění

POSTUP :
Nejprve si očistíme a omyjeme veškerou zeleninu, do vysoké nádoby nasypeme kešu ořechy a zalijeme vodou.
Do rozpáleného hrnce vložíme olej, cibuli nakrájenou na kostky, chilli papričku a společně dusíme pod poklicí cca 10 minut.
Mezitím si nastrouháme na struhadle mrkev a petržel nahrubo a česnek a zázvor najemno. Dále si nachystáme koření. Do sítka vložíme bobkový list a nové koření, abychom to poté nemuseli hledat. Rajčata si nakrájíme na větší kusy.

Po uplynutí 10 minut vložíme k cibuli mrkev a petržel. Promícháme, opět přikryjeme pokličkou a necháme dusit cca 10 minut. Poté přidáme zázvor, česnek, necháme rozvonět, přidáme sypké koření a opět necháme rozvonět.
Nasypeme nakrájená rajčata a 0,5 l zeleninového vývaru. Vložíme 2 celé skořice a sítko s bobkovým listem. Za pomoci tyčového mixéru si rozmixujeme kešu ořechy a přilijeme do polévkové směsi. Na mírném ohni vaříme cca 50 minut.
Jakmile jsou propojeny veškeré chutě, vytáhneme sítko a skořici a vše důkladně rozmixujeme tyčovými mixérem. Osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu, mletou skořici, sojovou smetanu a můžeme ještě zředit vodou. Necháme prohřát cca 15 minut. V tuto chvíli doladíme chutě. Můžeme třeba i trochu osladit, zdá-li se Vám polévka kyselá.
Hotovou polévku servírujeme s opraženým tofu na malé kostečky, s čerstvou chilli papričkou, nasekaným koriandrem a zbytkem smetany.
Dobrou chuť.