Křupavý smažený patizon

07.11.2022

Na podzim nám začíná sezóna cuket a různých druhů dýní. Já mám toto období velice ráda a strašně ráda zkouším nové recepty z cuket, dýní i patizonu. Nejčastěji dělám plněný zapečený patizon, poté guláš a když máme chuť na trochu klasiky a trochu hřešení, tak se vrhnu na tento recept. V podstatě je to smažený patizon v trojobalu, ale je trochu ozvláštněn. A to tak, že do mouky jsem přidala mleté koření a do strouhanky jsem přidala ještě i kukuřičnou strouhanku, po usmažení díky ní jídlo více křupe. Přidání česneku, uzené a sladké papriky do trojobalu Vám změní jeho klasickou všednost a navíc jídlu dodá jemnou pikantnost. Pokud máte rádi pálivé, můžete nahradit sladkou papriku za pálivou. A věřte, že pokud jste nikdy patizon nesmažili, měli by jste ho vyzkoušet. Určitě ho nidky nepředvařujte a ihned za syrova ho obalte. Po usmažení bude měkký tak akorát. A jestliže se vyhýbáte smaženému jídlu na pánvi a i přesto chcete tento recept vyzkoušet, upečte ho v troubě, kde použijete minimum oleje.

Počet porcí : cca 4 porce

SUROIVNY :

  • 500 g patizonu
  • 2 ks vajec z volného chovu / od sousedů
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • 1-2 polévkovou lžíci rostlinného mléka
  • 60 -70 g špaldové celozrnné mouky
  • 1,5 čajové lžičky sušeného česneku
  • 1 čajová lžička kari
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • 60 g strouhanky
  • 5 polévkových lžic kukuřičné strouhanky
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • Olej na smažení
Smažený patizon
Smažený patizon

POSTUP :

V první řadě si nachystáme patizon, který rozkrojíme na 4 díly, vydlabeme semínka a začneme krájet plátky tlusté cca 1 - 2 cm a až poté oloupeme slupku, která by po usmažení zůstala tvrdá. Jakmile máme nakrájený celý patizon, necháme ho tzv. vypotit (osolíme a necháme, aby pustil vodu).

Nyní nachystáme věci na obalování. Mě osobně zůstala mouka, jinak jsem nic nemusela přidávat a vše mi vyšlo tak tak. Takže záleží na Vás, jestli si přidáte strouhanku i vejce. V surovinách mám ingredience schválně napsány tak, jak jdou k sobě. To znamená, že si připravíme vajíčka se solí, pepřem, rostlinným mlékem. Mouku si smícháme se sušeným česnekem, kari a paprikou a zamícháme. Strouhanku si smícháme s kukuřičnou strouhankou, s uzenou i sladkou paprikou.

No a nyní klasický postup. Osušíme si nakrájený patizon, vložíme do mouky, poté do vajíček a nakonec do strouhanky.

Smažíme z obou stran do křupava a ihned podáváme.

Přeji dobrou chuť.

PS: Tento křupavý smažený patizon můžete servírovat přímo s bramborovo-celerovou kaší. Je to skvělá kombinace. Recept na kaši najdete zde, nebo přímo v sekci PŘÍLOHY.

"Bramborovo - celerová kaše se slunečnicovými semínky"