Makové mini buchtičky
Mák má opravdu dlouhou histrorii a říká se, že by se měl konzumovat s rozvahou. Ale už skoro nikdo neví, že mák je bohatým zdrojem minerálních látek. Například vápníku obsahuje 12x více než kravské mléko. Za zmínku stojí i obsah draslíku, hořčíku, fosforu ale i bílkovin. Na mák se nám nabízí dva pohledy - mák jako léčivá rostlina pěstovaná pro farmaceutické účinky a mák jako potravina. U nás v České republice se pěstuje mák určený do potravinářství. Složení tohoto receptu není nijak zvlášť zdravé. Proto tyto buchtičky dělám v takovém malém množství. Na snídani si k nim uděláme ovocný shake a máme plnohodnotnou a zdravou snídani, která nás zasytí.
- 50 g namletého máku
- 150 ml rostlinného oleje
- 110 ml lísko-oříškového mléka
- 1 vejce ( z volného chovu )
- 80 g špaldové mouky
- 2 lžíce datlového sirupu
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 20 g solamylu
POSTUP :
Troubu si předehřejeme na 165°C.
Sypké suroviny ( mák, mouka, solamyl, kypřicí prášek ) důkladně smícháme v míse. Poté přidáme olej, sirup, vejce a mléko. Aby se těsto nesrazilo, musí mít všechny suroviny pokojovou teplotu. Všechny suroviny promícháme do hladkého těsta. Dáme ho stranou.
Mezitím co těsto bude odpočívat, si nachystáme formu. Já jsem zvolila mini buchtičky. Výrobce sice uvádí, že se nemusí vymazat, ale já jsem jemně vymazala rostlinným olejem.
Lžící naplníme buchtičky do formy a dáme péct zhruba na 10 - 15 minut. Delší doba pečení těsto vysuší, takže kontrolujte.
Můžeme servírovat.
Dobrou chuť