Mrkvovo – čočková polévka

19.07.2021

II VEGAN II
Červená čočka je skvělá potraviny. Nejen, že se dlouho nevaří, ale obsahuje vysoký podíl bílkovin, železa, selenu, fosforu, vitamínu B6 atd. Je to luštěnina, která nenadýmá a je lehce stravitelná. Za mě nejlepší kamarád červené čočky je zázvor, kari a mrkev. Proto tuto polévku musíte vyzkoušet. Spojení těchto surovin je kouzelné, chuťové pohárky budou tančit radostí, mysl se zaplní hormonem dopamin a ještě uděláte něco zdravého pro své tělo.

SUROVINY :

  • 280 g mrkve
  • 150 g červené čočky
  • 100 g cibule
  • 20 g česneku
  • 20 g zázvoru
  • 2 ks chilli papriček
  • 50 g petržele
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička kari pasty
  • ½ lžičky garam masaly
  • 1 - 2 lžičky olivového oleje

POSTUP :

Cibulku a chilli nakrájíme na kostky a dáme do hrnce s olivovým olejem. Pražíme pár minut, poté zakryjeme pokličkou a dusíme cca 10 - 15 minut.

Mezitím si očistíme petržel, mrkev, zázvor a česnek. Petržel a mrkev nakrájíme na kostky. Zázvor a česnek nastrouháme na jemno.

Do podušené cibulky přidáme česnek, zázvor a kari pastu. Necháme rozvonět a kari rozpustit.

Poté přisypeme očištěnou zeleninu, čočku a zalijeme vývarem. Přidáme koření a vaříme cca 30 - 40 minut dokud vše nezměkne.

Rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme s mrkvovým pestem.

TIP: Mrkvové pesto viz.recept "Bageta s mrkvovým pestem".

Dobrou chuť