Omáčka na těstoviny z pečené zeleniny

02.11.2022

Opravdu miluji jednoduchá a chuťově zajímavá jídla. A tato omáčka z pečené zeleniny je toho důkazem. Neexistuje snad nic jednoduššího, než všechno naházet do zapékací formy a pak to rozmixovat. Nebo snad znáte něco jednoduššího? Navíc ta skvělá kombinace chutí jemně spálené červené papriky s pečenými rajčaty a vegan feta sýrem, hmmm....úplně se mi sbíhají sliny.  Tento recept je určený nejen pro lidi co milují tyto chutě, ale i pro lidi, kteří jsou absolutně lenošní v kuchyni cokoliv dělat. Tak vyzkoušejte :))

Počet porcí : 6 porcí

SUROVINY :

  • 600 g červené špičaté papriky
  • 400 g rajčat
  • 100 g bílé cibule
  • 40 g česneku
  • 2-3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 6 snítek čerstvé bazalky
  • 1 čajová lžička soli
  • Pepř dle chuti
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 100 - 120 g vegan feta sýra / feta sýra
  • 3/4 hrnku syrové černé čočky
  • 1 balení Vašich oblíbených těstovin

Na ozdobu :

  • Nasekaná čerstvá bazalka

POSTUP :

Papriku, cibuli a česnek si očistíme. Veškerou zeleninu a popřípadě i bylinky omyjeme. Troubu předehřejeme na 220°C a nachystáme si hlubokou zapékací mísu.

Do zapékací mísy vložíme na větší kusy nakrájenou papriku, rajčata, cibuli, celé česnekové stroužky. Osolíme, opepříme a přidáme olivový olej. Vše důkladně zamícháme a vložíme snítky tymiánu a rozmarýnu.

Vložíme do trouby a pečeme cca 40 - 45 minut. Během pečení kontrolujeme a sem tam zamícháme. Po 40 - 45 minutách přidáme 100g vegan feta sýra a vložíme zpátky do trouby na 10 minut. Jestliže se během pečení okraje papriky jemně připálí, vůbec to nevadí.

Během pečení zeleniny si uvaříme černou čočku a těstoviny dle návodu. Vše dáme zvlášť do misek.

Po upečení vytáhneme zeleninu, vyndáme z ní stonky z bylinek, přidáme nasekanou čerstvou bazalku a vše rozmixujeme buď tyčovým mixérem, nebo výkonným mixérem do hladké konzistence.

Do této omáčky vložíme čočku, těstoviny, promícháme, ozdobíme čerstvou bazalkou a ihned servírujeme.

Pokud máte toto jídlo na více dní, vždy si smíchejte těstoviny, čočku a omáčku těsně před servírováním.

Přeji dobrou chuť