Pikantní fazolový guláš

13.07.2021

Tato varianta bezmasého guláše je prostě skvělá. Fazole a brambory Vás zasytí, chilli papričky zase hezky rozproudí energii v těle.

Počet porcí : 8

SUROVINY :

  • 550 g brambor
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 ks červené papriky
  • 250 g zelené papriky
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 2,5 l zeleninového vývaru
  • 2 ks cibule ( větší )
  • 6 ks česneku
  • 6 ks chilli papriček
  • 2 lžičky sladké červené papriky
  • 1 lžička uzené červené papriky
  • 5 ks bobkového listu
  • 12 ks nového koření
  • 1,5 lžičky kmínu v celku
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 - 2 lžíce řepkového oleje
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti


POSTUP :

Nejdůležitější je základ. Cibuli nakrájíme najemno a dáme na rozpálený olej do hrnce. Přidáme chilli papričky nakrájené na jemné kousky ( množství dle vašich chutí). Pražíme dlouho ( cca 15 - 20 minut ) na mírném ohni do zlatohnědé barvy. Často kontrolujte a míchejte, ať se cibulka nespálí. 

Mezitím si oloupeme brambory, očistíme papriku a vše důkladně omyjeme.

Brambory nakrájíme na větší kostky, papriku na nudličky.

Když je cibulka opražená, přidáme k ní koření ( kmín, bobkový list, nové koření ) a necháme pár minut rozvonět. Poté přidáme brambory, zamícháme a opět necháme spojit chutě.

V této fázi přidáme sypkou papriku a to oba dva druhy. Mícháme a dáme pozor, aby nám nezhořkla.

Zalijeme vývarem, přidáme 4 kusy nastrouhaného česneku, majoránku, sůl a pepř.

Vaříme dokud brambory nejsou napůl měkké. Do hrnce přidáme syrovou papriku, propláchnuté fazole z konzervy, rajčatový protlak a zbylý česnek.

Vaříme cca dalších 10 - 15 minut a popřípadě dochutíme solí a pepřem.

Zahustíme buď základkou, nebo trochu guláše dáme stranou, rozmixujeme tyčovým mixérem a dáme zpátky do hrnce.

Podáváme s pečivem.

Dobrou chuť