Pikantní fazolový guláš
Tato varianta bezmasého guláše je prostě skvělá. Fazole a brambory Vás zasytí, chilli papričky zase hezky rozproudí energii v těle.
Počet porcí : 8
SUROVINY :
- 550 g brambor
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 ks červené papriky
- 250 g zelené papriky
- 140 g rajčatového protlaku
- 2,5 l zeleninového vývaru
- 2 ks cibule ( větší )
- 6 ks česneku
- 6 ks chilli papriček
- 2 lžičky sladké červené papriky
- 1 lžička uzené červené papriky
- 5 ks bobkového listu
- 12 ks nového koření
- 1,5 lžičky kmínu v celku
- 2 lžičky majoránky
- 1 - 2 lžíce řepkového oleje
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
POSTUP :
Nejdůležitější je základ. Cibuli nakrájíme najemno a dáme na rozpálený olej do hrnce. Přidáme chilli papričky nakrájené na jemné kousky ( množství dle vašich chutí). Pražíme dlouho ( cca 15 - 20 minut ) na mírném ohni do zlatohnědé barvy. Často kontrolujte a míchejte, ať se cibulka nespálí.
Mezitím si oloupeme brambory, očistíme papriku a vše důkladně omyjeme.
Brambory nakrájíme na větší kostky, papriku na nudličky.
Když je cibulka opražená, přidáme k ní koření ( kmín, bobkový list, nové koření ) a necháme pár minut rozvonět. Poté přidáme brambory, zamícháme a opět necháme spojit chutě.
V této fázi přidáme sypkou papriku a to oba dva druhy. Mícháme a dáme pozor, aby nám nezhořkla.
Zalijeme vývarem, přidáme 4 kusy nastrouhaného česneku, majoránku, sůl a pepř.
Vaříme dokud brambory nejsou napůl měkké. Do hrnce přidáme syrovou papriku, propláchnuté fazole z konzervy, rajčatový protlak a zbylý česnek.
Vaříme cca dalších 10 - 15 minut a popřípadě dochutíme solí a pepřem.
Zahustíme buď základkou, nebo trochu guláše dáme stranou, rozmixujeme tyčovým mixérem a dáme zpátky do hrnce.
Podáváme s pečivem.
Dobrou chuť