Pomazánka se sušenými rajčaty a olivami
24.07.2023
Podle mě pomazánek není nikdy dost. A výroba domácích pomazánek má tu obrovskou výhodu, že stačí vyměnit dvě suroviny a máte z toho zase úplně novou pomazánku. Navíc v létě je to úplně ideální jídlo jak na snídani, tak i na večeři. Pěkně vychlazená pomazánka na čerstvém kváskovém, celozrnném chlebíku, posypaná čerstvými bylinkami.... hmmm... mňam. A pokud hledáte spíš inspiraci na jednohubky na oslavu narozenin nebo snad pro návštěvu, tak se zde můžete inspirovat. Dáte-li dohromady parmazán, sušená rajčata a Vaše oblíbené olivy, vznikne Vám opět silná kombinace chutí, která k sobě jednoduše pasuje. No a aby to nebyla úplná nuda, zkombinujte tyto suroviny s marinovaným tofu. Věřím, že překvapíte nejen sami sebe, ale i hosty :)
SUROVINY :
- 400 g marinovaného tofu
- 80 g zelených oliv plněných česnekem / klasických
- 104 g vegan zakysané smetany
- 75 g vegan majonézy
- 65 g sušených rajčat v oleji
- 40 g parmazánu / vegan sýra
- 10 g pažitky
- 10 g citrónové šťávy
- 1 poléková lžíce nálevu z okurek
- 1 polévková lžíce nálevu z oliv
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Tofu a sýr nastrouháme na jemno na struhadle. Olivy a sušená rajčata nakrájíme na malé kousky, pažitku nasekáme na jemno a vše vložíme do misky. Přidáme zakysanou smetanu, majonézu, citrónovou šťávu, nálev z okurek a oliv a vše promícháme.
Nyní chuť doladíme solí a pepřem a popřípadě kyselkavým nálevem z okurek.
Vložíme do lednice cca na 30 minut a poté můžeme servírovat nejlépe na nějakém žitném chlebu ozdobeno pažitkou nebo petrželkou.
A já Vám přeji dobrou chuť