Raw makovo - mandlový koláč
Jste milovníci máku? U nás doma ho naprosto zbožňujeme. V tomto receptu najdete zdravé cukry, výživné ořechy, zdraví prospěšné ovesné vločky a již zmíněný výtečný mák. Je to rychlý, snadný recept, který se hodí vždy když Vás honí mlsná a nechcete mít velké výčitky svědomí. :) Navíc veškerá jídla připravovaná raw způsobem si zachovávají veškeré benefity. Výraz "raw" zřejmě zná dnes už každý, ale opakování je matka moudrosti. Raw z angličtiny znamená: syrový, nezpracovaný. Za syrovou stravu se považují potraviny, které nebyly upravovány chemicky ani tepelně nad 42°C. Jednoduše skvělý recept po všech stránkách. Určitě ho vyzkoušejte. :))
Počet porcí : průměr formy 16 cm
SUROVINY :
Korpus :
- 230 g ovesných vloček
- 3 polévkové lžíce datlové pasty
- 4 polévkové lžíce citrónové šťávy
- Špetka soli
Vrchní část :
- 200 g mletého máku
- 200 g neloupaných mandlí
- 80 g rozinek + 30 ml mandlovice
- 4 polévkové lžíce agáve sirupu
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 2 čajové lžičky vanilkového bio aroma
- Špetka soli
POSTUP :
V první řadě si naložíme rozinky do mandlovice a na dno formy vložíme pečicí papír. Do výkonného mixéru vložíme vločky a pomeleme je na jemno. Přidáme datlovou pastu, citrónovou šťávu, sůl a promícháme v mixéru. Vznikne nám na pohled sypká směs, kterou si přesuneme do mísy a rukama vypracujeme kompaktní těsto. Toto těsto vložíme na spodek formy a zarovnáme.
Do stejného mixéru vložíme mandle a nasekáme je do konzistence připomínající hrubou mouku. K nim přidáme namletý mák, sůl, vanilkové aroma, citrónovou šťávu, agáve sirup a rozmixujeme. Dále přidáme namočené rozinky a opět rozmixujeme v mixéru. Celou směs přendáme do misky a rukama ještě propracujeme. Poté dáme do formy a uhladíme do hladka.
Dáme do lednice a poté ozdobíme např. mandlemi, rozinkami, jedlými květy nebo necháme jen tak.
Mák obsahuje docela hodně tuku, takže si dopřejte menší kousek tohoto výtečného raw dezertu, ať nemáte moc velké výčitky J.
TIPY: Pokud se Vám zdá, že je spodní část koláče suchá, přidejte datlovou pastu nebo agáve sirup.
Přeji dobrou chuť