Raw mangový dort s čerstvým ovocem

30.08.2022

Jak už jsem několikrát psala, u nás doma milujeme sladké. A když pořád hřešíte nějakou sladkostí, tak časem začnete uvažovat o zdravějších dezertech.  No a raw dezerty mezi ně patří, pokud tedy nesníte celý dort najednou:). Já osobně raw dezerty miluji a to kvůli rychlosti jejich přípravy, jednoduchosti, zachování veškerých živin používaných surovin a těch chutí...hmmm. Doma vytvářím různé kombinace, tvary a řídím se tím, co mám zrovna doma. Výhody raw dezertů jsem už v podstatě jmenovala výše a nevýhody? Snad jen to, že se musí rychle sníst, protože Vám díky čerstvým surovinám dlouho nevydrží. Ale až vyzkoušíte tento recept, uznáte že není zapotřebí ho dlouho skladovat v lednici. :)) Jen si představte tu kombinaci vychladlého sladkého manga s kokosem a s jemně nakyslou chutí pomeranče, která je zakončena kyselkavým podtónem citrónu. Naprosto dokonalý letní dezert. A takových kombinací můžete mít mnoho. Místo manga a pomerančů můžete použít např. borůvky, maliny, broskve a doplnit je různým kořením. Jen nechte působit svoji fantazii a udělejte si dezert dle svých představ a chutí. A pokud si na to netroufnete, nechte se inspirovat mými raw dezerty nebo dezerty nějaké jiné oblíbené foodblogerky. Po čase si určitě vytvoříte svoji oblíbenou kombinaci. :))

Raw mangový dortík
Raw mangový dortík

Počet : Dortová forma o průměru 17 cm

SUROVINY :

Korpus:

  • 145 g datlové pasty
  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 60 g mandlí
  • 1 polévková lžíce medu - jen v případě, že je to na vás málo sladké
  • 2 polévkové lžíce šťávy z pomeranče ( dužinu nevyhazujte, použije se do krému )
  • Špetka soli

Krém :

  • 150 g kešu oříšků
  • 2 ks zralého manga ( cca 380 g dužiny )
  • 170 g kokosového oleje bez vůně
  • 1 ks pomeranče + zbytek z korpusu
  • Šťáva a kůra z ½ citrónu
  • Špetka soli
  • 2 čajové lžičky přírodního oranžového barviva

POSTUP :

V první řadě si namočíme kešu ořechy do vody a to minimálně na 2 hodiny.

Uděláme si korpus a to tak, že do výkonného mixéru vložíme ovesné vločky a rozmixujeme. Poté vložíme mandle a taktéž rozmixujeme. Směs Vám bude připomínat mouku. Do takto rozmixované směsi přidáme zbytek surovin ( datlovou pastu, sůl, kokos ) a mixujeme do té doby, než se vše spojí. V tuto chvíli korpus vypadá, že je sypký a pokud se vám mezi prsty rozpadá, přidejte pomerančovou šťávu, popř. med a promíchejte.

Vemte si dortovou formu a její dno vyložte pečicím papírem. Rukama přesuňte směs do formy a lehce navlhčenýma rukama směs rozprostřete. Trochu směsi si můžete dát bokem na vytvoření kuliček, které slouží na ozdobení hotového dortu. Takto připravenou dortovou formu dejte do lednice.

Teď se pustíme do výroby krému. Kešu oříšky si slijeme a propláchneme. Přesuneme do mixéru a k nim přidáme rozpuštěný kokosový olej. Mixujeme do hladké konzistence. Než začneme přidávat zbytek surovin, musíme si být jistí, že krém neobsahuje žádné hrudky či kousky, ale je opravdu hladký.

Do takto rozmixovaného krému přidáme pomeranč, citrónovou šťávu a její kůru, dužinu z manga, špetku soli a mixujeme. Opět musí být krém krásně hladký bez jakýchkoliv hrudek. Na konec přidáme přírodní barvivo. Pokud nemáte, můžete přidat špetku kurkumy nebo vůbec žádné barvivo. V tom případě ale počítejte se světlejší barvou krému.

Nyní vše doladíme chuťově. Můžete klidně ještě dochutit pomerančovou nebo citrónovou šťávou dle vašich chutí.

Vytáhneme dortovou formu z lednice a nalijeme na korpus rozmixovaný krém. Formu ještě párkrát zklepneme a popřípadě uhladíme povrch. Dáme do lednice a necháme nejlépe do druhého dne ztuhnout.

Druhý den vytáhneme dort z lednice a nazdobíme si ho čerstvým ovocem a kuličkami udělanými z korpusu. My jsme na náš dort použili borůvky a fíky. No a můžete servírovat J

Přeji dobrou chuť

Tip: Při servírování raw dezertů vždy dám formu do mrazáku na cca 5 minut. Mám jistotu, že mi půjde krásně oddělat forma, aniž bych si poničila dezert nebo složitě používala nůž na oddělení dezertu od formy.