Rebarborovo broskvový crumble se zakysanou smetanou

04.05.2024
Další rychlá, snadná, sladká snídaně. Během půl hodiny máte připravený tento rebarborovo broskvový crumble, který můžete ihned servírovat teplý. V chladnějších dnech Vás ráno krásně zahřeje, potěší Vaše chuťové pohárky a také rozvoní celý dům. V těch teplejších dnech Vás může nádherně zchladit, když si tento snídaňový crumble uděláte den dopředu a do druhého dne necháte v lednici. A pokud by jste tuto snídani chtěli mít teplou i druhý den, není problém. Můžete si ho v zapékací misce ohřát v mikrovlnné troubě či klasické troubě. Chutná skvěle za každých okolností, mám vyzkoušené všechny možnosti :). Tuto snídani můžete v podstatě udělat z jakéhokoliv ovoce a ořechů. Ale tato kombinace kyselkavé rebarbory, sladkých broskví, pomerančové kůry a vlašských ořechů je okouzlující. Pokud budete experimentovat a zkoušet jiné kombinace, vždy zvolte druhy ovoce, které se k sobě hodí i společně s daným druhem ořechů. Teď si možná říkáte, že když tak ořechy vynecháte. Což v podstatě můžete, ale každá surovina v tomto receptu má svůj vlastní význam. Například ořechy jsou bohaté na bílkoviny a zdravé tuky, které prospívají našim cévám. Ovesné vločky skvěle zasytí a mají také spousty benefitů pro zdravý organismus ( více informací o vločkách ZDE ). Lněná semínka nejen, že slouží jako pojivo namísto vajíčka, ale také jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vápníku, hořčíku, železa, vlákniny, bílkovin a také vitamínů B1, B6. A tak to je téměř s každou potravinou uvedenou v surovinách. Prostě a jednoduše tento rebarborovo broskvový crumble opět potěší nejen Vaše chuťové pohárky, ale celé Vaše tělo. No nezbývá mi nic jiného, než Vám popřát dobrou chuť a doufám, že se tato snídaně objeví u Vás na stole častěji :)

Počet porci : 4 porce

SUROVINY :

  • 200 g zelené rebarbory
  • 4 ks broskve
  • 100 g vody
  • 1 čajová lžička sušené pomerančové kůry
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1 polévková lžíce chia semínek

Drobenka :

  • 140 g ovesných vloček v celku
  • 80 g vlašských ořechů
  • 65 g kokosového tuku
  • 35 g lněných zlatých semínek
  • 36 g třtinového cukru

POSTUP :

Nachystáme si 4 zapékací formičky o průměru 10 cm nebo větší.

Zelenou rebarboru si musíme očistit / oloupat, poté ji nakrájíme na libovolné kousky, vložíme do hrnce společně s nakrájenými broskvemi, medem, vodou a vaříme cca 10 minut, dokud nám ovoce nezměkne. Poté odstavíme, přidáme chia semínka, důkladně promícháme a rozdělíme rovnoměrně do 4 misek.

Troubu si rozehřejeme na 180°C.

Nyní si uděláme drobenku. V míse smícháme vločky, pomletá lněná semínka, nasekané vlašské ořechy, cukr a rozpuštěný kokosový olej. Za pomoci ruky vše spojíme a poté rovnoměrně rozdělíme do 4 misek.

Misky vložíme na plech a poté do trouby, kde pečeme cca 25 – 30 minut.

Servírujeme teplé, či studené, ozdobené veganskou zakysanou smetanou a květy máty.

A já Vám přeji dobrou chuť