Rostlinný plátek v zeleninovém těstíčku
Tento recept je velkou měrou inspirován mojí snad nejoblíbenější kuchyní a zemí. A to je, jak snad už všichni víte, Indie. Těstíčko je inspirováno receptem na zeleninové pakory. Použila jsem zde jiné mouky, ale chuť a vůně zůstává a to díky indickému koření jako je kari, koriandr a kardamom. Nesmíme samozřejmě zapomenout na česnek, chilli a zázvor. Bez těchto surovin se moje kuchyně neobejde :)). Nebudu Vám lhát, že tento recept patří mezi ty zdravější. Jednou za čas však neuškodí dát si něco smaženého a mastného. Však víte že vždy říkám: "Všeho s mírou". Takže i u nás doma si občas dopřejeme tuto lahodnou i když ne úplně zdravou dobrotu. Rostlinný plátek v zeleninovém těstíčku je nejlepší servírovat jen tak s dipem, který je součástí tohoto receptu. Je krásně svěží po čerstvých bylinkách a šťávě z limetky a pomeranče. Nádherná kombinace pálivé a osvěžující chuti....Mňam, zase se mi sbíhají sliny :)). Milovníci těchto chutí, rozhodně vyzkoušejte.
Počet porcí: 2 porce
SUROVINY :
- 1 balení rostlinného plátku od Pana Hráška
- Rostlinný olej na smažení
Těstíčko:
- 190 g brambor
- 90 g mrkve
- 60 g bílé cibule
- 45 g pórku - vrchní části
- 20 g česneku
- 10 g zázvoru
- 1 - 2 ks chilli papriček
- 2 polévkové lžíce sojového bílého jogurtu
- 4 polévkové lžíce cizrnové mouky
- 2 polévkové lžíce rýžové mouky
- 1 polévková lžíce horkého oleje
- 1 čajová lžička citrónové šťávy
- 1 - 1,5 čajové lžičky soli
- 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky kardamomu
- 1/2 čajové lžičky pomerančového pepře
Dip :
- 105 g sójového bílého jogurtu
- 11 g čerstvého koriandru
- Kůra z 1 ks limetky
- Kůra z 1/2 ks pomeranče
- 1,5 polévkové lžíce limetkové šťávy
- 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
- 1/2 čajové lžičky medu
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé máty
- 1/4 čajové lžičky pomerančového pepře
- Špetka soli
POSTUP :
Nejprve si očistíme brambory, nakrájíme ji na tenké proužky a vložíme do misky s vodou.
Nyní si postupně budeme čistit a krájet zbylou zeleninu do velké mísy, kde poté vytvoříme těstíčko. Mrkev nakrájíme na zhruba stejné proužky jako brambory, cibuli na tenká půlkolečka, pórek na tenká kolečka a zatím dáme stranou.
V tuto chvíli si uděláme dip. Do misky nasekáme bylinky a přidáme k nim všechny ostatní suroviny. Zamícháme a dáme do lednice, aby se všechny suroviny spojily. Před smažením rostlinných plátků dip ochutnáme a popřípadě doladíme citrónovou šťávou, medem atd...
Vrátíme se zpět k výrobě těstíčka. Nakrájenou zeleninu v míse osolíme, přidáme na jemno nastrouhaný česnek, zázvor a na jemno nakrájenou chilli papričku a promícháme za pomoci rukou. Brambory opláchneme a okapané vložíme k zelenině, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme veškeré koření a opět za pomoci rukou vše důkladně promícháme. Nyní přidáme oba dva druhy mouky a opět důkladně promícháme rukama. Už v tuto chvíli se nám tvoří krásné lepivé těsto. K němu přidáme horký olej a ihned zamícháme. Těsto dáme stranou a necháme, ať se vše spojí.
Mezitím si rozpálíme na střední oheň pánev a každý plátek si rozdělíme na 4 ks. Do odpočinutého těsta vmícháme sojový jogurt, zamícháme a necháme chvíli odpočívat.
Nyní už budeme pouze smažit. Obalíme z obou stran kousek rostlinného plátku, jemně udusáme a dáme opatrně na rozpálenou pánev. Těstíčko neuplácávejte moc silně, aby se Vám z něj mohly vytvořit do stran trčící kousky, které tomu dodávají estetický šmrnc.
Podávejte s dipem a já Vám přeji dobrou chuť.