Salát z černé čočky a brambor
Tento salát je jako stvořený jak pro milovníky bramborových salátů, tak i pro milovníky zeleninových salátů. V podstatě je to takový recept dva v jednom. Můžete ho servírovat jako lehký přílohový salát bez majonézy např. k veganskému řízku, k vegan karbanátkům. Nebo ho můžete úplně bez problémů servírovat jako letní zeleninový večerní salát s bagetkou či bez ní. Jediná jeho nevýhoda je, že díky avokádu, které je v receptu použito musíte tento salát sníst ihned. Myslím si, že to ale nebude překážka a jak by řekla moje milovaná polovička : " Sníst to celé není vůbec žádný problém." Když ho necháte vychladit v lednici, stane se z něj ideální jídlo do teplého počasí. Osvěží, dodá energii, zasytí a potěší zároveň.
Počet porcí : jako příloha 4 – 5 porcí, jako salát 2 – 3 porce
SUROVINY :
- 100 g černé čočky
- 400 g brambor uvařených ve slupce
- 90 g červené papriky
- 45 g cibule
- 100 g řapíkatého celeru
- 160 g čerstvé okurky
- 20 g čerstvého koriandru
- sůl dle chuti
Na zálivku :
- 2 ks avokáda
- 1 – 2 stroužky česneku
- 1,5 čajové lžičky černé soli
- Šťáva z 0,5 citrónu
- 40 – 60 ml vody
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Černou čočku uvaříme v jemně osolené vodě. Brambory uvaříme ve slupce. Poté dáme vychladit.
Mezitím si očistíme cibuli, nakrájíme ji na drobné kostečky a vložíme do mísy. K cibuli přidáme nakrájený řapíkatý celer, červenou papriku, okurku nakrájenou na kostečky, vychladlou černou čočku a brambory, které jsme si oloupali a protlačili přes mřížku.
V jiné míse si rozmačkáme vidličkou avokádo, přidáme nastrouhaný česnek, sůl, pepř, citrónovou šťávu a vodu. Vše promícháme, popřípadě dochutíme solí a pepřem.
Avokádovou směs přidáme k nakrájené zelenině a důkladně promícháme. Ochutnáme a můžeme dochutit česnekem, citrónem, nebo solí.
Podáváme vychlazené a to buď jako přílohu, nebo i jako večerní salát s bagetkou.
Dobrou chuť