Seitan kuličky v rajčatové omáčce
Seitan si můžete udělat klidně i sami doma. Není náročný na přípravu a suroviny na něj se už dají sehnat v každé zdravé výživě. Výhoda domácího seitanu je ta, že si můžete udělat jaký tvar chcete a dochutit i samotné těsto, dle druhu kuchyně. Seitan je jedna z možností jak vyřešit bílkoviny v jídle.
SUROVINY :
Seitan kuličky:
- 60 g sójového granulátu
- 100 g pšeničné bílkoviny
- 10 g lahůdkového droždí
- 2 lžičky sušené bazalky
- 1,5 lžičky směsi koření italských bylinek
- 2 lžičky sušeného česneku
- 55 ml zeleninového vývaru
- 100 ml studené vody
- 20 g rajčatového protlaku
- 20 g kečupu
- 20 g teriyaki omáčky
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Rajčatová omáčka:
- 800 g krájených rajčat v plechu
- 100 g cibule
- 3 lžičky olivového oleje
- 5 ks stroužků česneku
- 5 lžiček rajčatového protlaku
- 1 - 1,5 lžičky bazalky
- 1,5 - 2 lžičky oregana
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Sójový granulát rozmixujeme téměř na mouku.
Do jedné mísy dáme sójový granulát, pšeničnou bílkovinu, lahůdkové droždí a všechny sušené bylinky. Důkladně promícháme.
V druhé míse smícháme vývar, rajčatový protlak, kečup, teriyaki, sůl, pepř a vodu. Vše důkladně smícháme.
Teď budeme muset pracovat velice rychle. Do suchých surovin přilijeme ty mokré a rychle lžící vše spojíme. Poté v míse rukou zpracováváme cca 5 - 10 minut. Těsto se musí spojit a musí být vláčné. Nikde se nic nesmí drolit ani být moc vlhké.
Necháme těsto odpočinout alespoň na 30 minut.
Poté si v dlaních uválíme zhruba stejné kuličky. Do hrnce si dáme napařovák na zeleninu, vysteleme ho alobalem a uválené kuličky vložíme do něj. Vše zabalíme do alobalu a vaříme na páře cca 30 - 40 minut.
Mezitím si uvaříme rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji opražíme cibulku nakrájenou na malé kostečky. Poté přidáme česnek nakrájený na plátky a necháme ho rozvonět.
Přilijeme krájená rajčata, cca 50 - 100 ml vody, koření a necháme přijít k varu. Přidáme rajčatový protlak (ten nám to trochu zahustí) a doladíme solí a pepřem.
Po uvaření italské rajčatové omáčky dáme kuličky dovnitř, nebo rovnou servírujeme na talíř.
Dobrou chuť
TIP: Koření uvádím v rozmezí ½ lžičky. Přidávejte ho opatrně. Každé koření má jinak výraznou chuť, tak ať nemáte překořeněno. Vše se dá ještě doladit na konci.