Seitan kuličky v rajčatové omáčce

21.07.2021

Seitan si můžete udělat klidně i sami doma. Není náročný na přípravu a suroviny na něj se už dají sehnat v každé zdravé výživě. Výhoda domácího seitanu je ta, že si můžete udělat jaký tvar chcete a dochutit i samotné těsto, dle druhu kuchyně. Seitan je jedna z možností jak vyřešit bílkoviny v jídle.

SUROVINY :

Seitan kuličky:

  • 60 g sójového granulátu
  • 100 g pšeničné bílkoviny
  • 10 g lahůdkového droždí
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • 1,5 lžičky směsi koření italských bylinek
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 55 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml studené vody
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 20 g kečupu
  • 20 g teriyaki omáčky
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Rajčatová omáčka:

  • 800 g krájených rajčat v plechu
  • 100 g cibule
  • 3 lžičky olivového oleje
  • 5 ks stroužků česneku
  • 5 lžiček rajčatového protlaku
  • 1 - 1,5 lžičky bazalky
  • 1,5 - 2 lžičky oregana
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Sójový granulát rozmixujeme téměř na mouku.

Do jedné mísy dáme sójový granulát, pšeničnou bílkovinu, lahůdkové droždí a všechny sušené bylinky. Důkladně promícháme.

V druhé míse smícháme vývar, rajčatový protlak, kečup, teriyaki, sůl, pepř a vodu. Vše důkladně smícháme.

Teď budeme muset pracovat velice rychle. Do suchých surovin přilijeme ty mokré a rychle lžící vše spojíme. Poté v míse rukou zpracováváme cca 5 - 10 minut. Těsto se musí spojit a musí být vláčné. Nikde se nic nesmí drolit ani být moc vlhké.

Necháme těsto odpočinout alespoň na 30 minut.

Poté si v dlaních uválíme zhruba stejné kuličky. Do hrnce si dáme napařovák na zeleninu, vysteleme ho alobalem a uválené kuličky vložíme do něj. Vše zabalíme do alobalu a vaříme na páře cca 30 - 40 minut.

Mezitím si uvaříme rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji opražíme cibulku nakrájenou na malé kostečky. Poté přidáme česnek nakrájený na plátky a necháme ho rozvonět.

Přilijeme krájená rajčata, cca 50 - 100 ml vody, koření a necháme přijít k varu. Přidáme rajčatový protlak (ten nám to trochu zahustí) a doladíme solí a pepřem.

Po uvaření italské rajčatové omáčky dáme kuličky dovnitř, nebo rovnou servírujeme na talíř.

Dobrou chuť

TIP: Koření uvádím v rozmezí ½ lžičky. Přidávejte ho opatrně. Každé koření má jinak výraznou chuť, tak ať nemáte překořeněno. Vše se dá ještě doladit na konci.