Shahi tofu masala

17.09.2022

U nás doma milujeme indickou kuchyni. V podstatě bychom ji mohli jíst každý den a celý den. Milujeme ty výrazné chutě, ostrost a tu vůni použitého koření, která vám rozvoní celou kuchyni. Mohli jste si již všimnout, že používám velice výrazné koření a ve velkém množství používám koření, které je velice typické pro indickou kuchyni i v jiných mých receptech. A to nejen ve slaných, ale docela často také ve sladkých receptech. Nicméně všechny indické recepty jsem si musela upravit podle našich požadavků na stravování i chuť. A tento recept je jeden z nich. Je to jedno z našich opravdu oblíbených jídel, je veganské, bezlepkové a naprosto úžasné. Už při psaní tohoto článku se mi sbíhají sliny. Takže jestli máte rádi indickou kuchyni nebo ji chcete vyzkoušet, tak určitě neváhejte a uvařte si toto skvělé jídlo. Není nijak zvlášť složité, jen se vaří delší dobu, což je pro indickou kuchyni celkem typické.  Věřím, že po vyzkoušení tohoto receptu se na Vašem stole objeví vícekrát. :))

SUROVINY :

  • 400 - 450 g bílého tofu
  • 25O ml sojové smetany
  • 190 g kešu ořechů + 300 ml vody
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 ks červené čerstvé papriky
  • 300 g bílé cibule
  • 30 g česneku
  • 30 - 40 g čerstvého zázvoru
  • 3 ks chilli papriček
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 1,5 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička mletého koriandru
  • Čerstvý koriandr na ozdobení

POSTUP :

Kešu ořechy si dáme do mísy a zalijeme 300 ml vody.

Na mírném ohni rozpálíme olej a vložíme do něj nakrájené chilli papričky a římský kmín. Necháme rozvonět a přidáme na kostky nakrájenou cibuli. Snížíme plamen a pod pokličkou cibuli dusíme cca 15 minut.

Mezitím si očistíme a nakrájíme papriku a rozmixujeme tyčovým mixérem kešu ořechy na řidší kešu pastu. Česnek a zázvor si nastrouháme na jemno.

Do cibule vložíme česnekovo - zázvorovou pastu. Rozvoníme a po chvíli přidáme papriku, rajčata a kešu pastu.

Přidáme koření ( garam masalu a koriandr). Jemně osolíme a vaříme na nízké teplotě 40- 50 minut. Stále kontrolujeme a mícháme, aby se nám směs nepřichytila na dno.

Poté si vezmeme tyčový mixér a celou směs důkladně rozmixujeme do hladka. Přidáme do ní smetanu a bílé tofu nakrájené na kostky.

Provaříme, dochutíme solí, pepřem, popřípadě kořením ( tady si myslím, že nebude zapotřebí přidávat koření ).

Servírujeme ozdobené čerstvým koriandrem a s jasmínovou rýží nebo s indickým chlebem.

Dobrou chuť